Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

Dodatak za topli obrok u zamjenu za onaj za doktorat

luetić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
22.10.2014.
u 11:00

Tajnik Hrvatske udruge bolničkih liječnika poručuje kako je neprihvatljivo da o materijalnim pravima liječnika odlučuju nezdravstveni radnici u sustavu zdravstva

Svoje beneficije nastoje zadržati ukidajući kolektivnim ugovorom zajamčena prava liječnicima, optužuje dr. Krešimir Luetić, gastroenterolog sa Svetog Duha. Uime Hrvatske udruge bolničkih liječnika dva sindikata s ministrom zdravlja pregovaraju o izmjeni kolektivnog ugovora u zdravstvu.

– Ministarstvo zdravlja nastoji promijeniti važeći kolektivni ugovor na način da svima zaposlenim u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja ukine dodatak na staž od četiri, osam i deset posto. Pri tome pregovara s predstavnicima Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi te Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Sindikati koji ne zastupaju liječnike nastoje zadržati u kolektivnom ugovoru dodatak na staž i ugraditi neoporezivi dodatak za topli obrok u zamjenu za ukidanje odredbe o koeficijentu na subspecijalizacije, liječnički dodatak, dodatak za magisterije i doktorate – navodi dr. Luetić te dodaje:

– Uz dužno poštovanje prema ljudima koje predstavlja, krajnje nam je neprihvatljivo da sindikalna predstavnica nezdravstvenih djelatnika u zdravstvu određuje radna prava liječnika.

HUBOL, koji traži strukovni kolektivni ugovor, smatra da je ovakav način socijalnog dogovaranja neprimjeren i potencijalno opasan te kako bi mogao imati dalekosežne posljedice na funkcioniranje zdravstvenog sustava. Poziva odgovorne i podsjeća kako je zadnji čas da zaustave urušavanje zdravstvenog sustava, jer će, u protivnom, biti odgovorni za ugrožavanje vitalnih nacionalnih interesa.

>> 'Predsjedniče, izjavom o plavoj kuverti uvrijedili ste sve liječnike'

Komentara 2

Avatar Natakote
Natakote
12:54 22.10.2014.

"Sumnjičav" nisi u pravu ! Kao pacijenti sve smo bliže stanju u legendarnom "Alanu Fordu -ako imaš love možeš se i liječiti. Što se tiče pravila da "svi imamo jednake želuce" tu si u pravu ,treba to mijenjati, pa nene treba čistačici lova za jastoga ,mogla bi se zadaviti njegovim oklopom za razliku od doktora koji to zna fino "papati",za nju je dobra i hrenovka.

DU
Deleted user
12:07 22.10.2014.

Socijalizam u zdravstvu je i dalje na djelu. Tu i dalje vrijedi pravilo da "svi imamo jednake želuce". To je bila demagogija onih prije komunjara, a nastavlja se s ovim sadašnjim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije