Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakinuti

Liječnici prijete tužbama jer su na godišnjem dobili plaću bez dodataka

trpimir goluža
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
04.10.2014.
u 16:33

Liječnici će tužiti bolnice u kojima rade jer im za godišnji odmor nije u potpunosti isplaćena plaća sa svim dodacima koji su im zajamčeni zakonski i kolektivnim ugovorom...

Liječnici će tužiti bolnice u kojima rade jer im za godišnji odmor nije u potpunosti isplaćena plaća sa svim dodacima koji su im zajamčeni zakonski i kolektivnim ugovorom. Pojedinačni iznosi za koje su zakinuti iznose i 6500 kuna bruto, napominju iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

HUBOL će uskoro, ako se ne uspijemo nagoditi sa svojim poslodavcima, podnijeti pojedinačne tužbe za naknadu štete. Radi se o milijunima kuna koji će u slučaju sudskog postupka morati biti uvećani za troškove sudskih pristojbi, odvjetničke troškove, kamate... što će značajno povisiti njihov ukupan iznos. Eventualnu odštetu morat će isplatiti naš bolnice u kojima radimo, i to iz mjesečnih limita koji su ionako premali i o kojima izravno ovisi opseg zdravstvene usluge koja se pruža pacijentima – objasnio je dr. Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a.

Što će i kako pojedini ravnatelji bolnica odlučiti ostaje za vidjeti, ali činjenica je da im je Ministarstvo zdravlja ovaj mjesec poslalo uputu prema kojoj odluku bivšeg ministra Rajka Ostojića iz kolovoza 2012. poništavaju i nalažu bolnicama kako da obračunavaju plaće liječnika za godišnjih odmora. “Radniku čija je narav posla takva da mora raditi prekovremeno, ili noću, ili nedjeljom, odnosno zakonom predviđenim neradnim danom, koji dežura ili je pripravan, pripada pravo na naknadu plaće za godišnji odmor u visini prosječne mjesečne plaće isplaćene mu u prethodna tri mjeseca ako je to za njega povoljnije”, piše u dopisu Ministarstva zdravlja ravnateljima.

>>'Natječaj je pretvoren u formalno prihvaćanje jedine odgovarajuće ponude'

>>Goluža: Nebitnim specifikacijama namještaju nabavu

Komentara 4

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
17:38 04.10.2014.

...i oni se u konačnici bore samo za vlastite plaće... a ne za dobrobit zdravstvenog sustava... a šteta koju je napravio prvi mjeri su promilima štete koju je napravio drugi...

VI
virkom
18:47 04.10.2014.

Koja je ovo nebuloza!? Kako mogu dobiti plaću tj. dodatak n plaću ako taj isti dodatak nisam radom zaradio??? Osnovicu da, ali dodatak NE! Koja je ovo logika? I to se oni, baš jadnici, sirotani bune!?

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
10:50 05.10.2014.

...za sve državne i javne ustanove a posebice za zdravstveni sustav (MIZ, HZZO, ustanove...)... napokon prikazati odovojeno... koliko se sredstava troši za plaće i koliko za liječenje... a koliko za sponzorstva, pokroviteljstva, mobitele, automobile, informatičku opremu (koja se obnavlja puno češće nego što je potrebno - na leasing da bi se izbjegle javne nabave...), održavanje informatičkog sustava, kongrese, seminare, edukacije, školovanja, putovanja, publiciranje potrebnih i nepotrebnih brošura i dr...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije