Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKUPLJANJE STRANAKA

Liberali dogovaraju zajednički izlazak na euroizbore 2024.

storyeditor/2022-09-25/PXL_240922_95820602.jpg
26.09.2022.
u 09:46

Problem je što je dio ovih stranaka već dva mandata koalicijom vezan za HDZ, a euroizbori padaju u godini u kojoj bi se u Hrvatskoj trebali održati i parlamentarni izbori

Konferencija "Položaj žena u liberalnoj Europi usred pandemije i rata u Ukrajini" okupila je u subotu u Puli zanimljiv krug govornika i još jednom u prvi plan gurnula mogućnost okupljanja stranaka liberalnog predznaka u Hrvatskoj i njihove potencijalne izborne suradnje, prije svega na izborima za Europski parlament 2024. godine. Na konferenciji, kojoj je domaćin bio IDS, a jedan od govornika Ilhan Kjučjuk, čelnik ALDE-a, krovne organizacije liberala u Europi, na jednom su se mjestu našli predstavnici HSLS-a, Reformista i HNS-a, GLAS-a i Fokusa. Naravno, najvažnija tema na marginama konferencije bila je upravo buduća suradnja na liberalnom centru na euroizborima 2024.

Nisu bez šanse

Da su okupljanje i zajednički izborni nastup liberala ideja o kojoj vrijedi razmisliti, potvrdili su nam sugovornici iz većine stranaka zastupljenih na ovoj konferenciji, uz ocjenu da ih na to usmjerava već puka matematika. Prema svim je anketama, naime, jasno da nijedna od ovih stranaka samostalno ne bi mogla računati na ulazak u Europski parlament, budući da je riječ o izborima na kojima je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a nitko od njih ne uživa posebnu popularnost u cijeloj državi. No kada se pogleda njihova popularnost u određenim regijama, jasno je da, primjerice, IDS ima dobru biračku bazu u Istri, HSLS Darija Hrebaka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Čačićevi Reformisti na sjeveru Hrvatske, a Fokus u zagrebačkom prstenu. Razlog je to zašto je i anketa koju je u tri navrata u Hrvatskoj proveo ALDE pokazala da liberalna opcija u Hrvatskoj nikako nije bez šanse te da bi blok koji bi činile stranke centra na euroizborima mogao dobiti čak osam posto glasova, iako stranke pojedinačno nose između jedan i dva posto.

24.09.2022., Pula - Povodom Dana borbe protiv nasilja nad zenama organizirana je konferencija o polozaju zena u liberalnoj Europi. Konferenciju je organizirao IDS u suradnji s krovnom organizacijom europskih liberala ALDE. Anka Mrak Taritas Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

Nevolja je, međutim, u tome što je dio ovih stranaka već u dva mandata koalicijom vezan za HDZ, pri čemu im, barem u ovom trenutku, ne pada na pamet rušiti Vladu. A euroizbori padaju u godini u kojoj bi se u Hrvatskoj trebali održati i parlamentarni izbori. Budu li jedni i drugi vremenski blizu, okupljanje ovog bloka moglo bi biti ugroženo, budući da će stranke koje su tijekom ovog mandata ostale u oporbi itekako vagati isplati li im se ulaziti u isti blok s onima koje su podupirale Vladu. Ipak, interes za okupljanje trenutačno je vrlo visok, a iznenađuje da mu je, usprkos svim ovim kalkulacijama, otvoreno sklona i Anka Mrak-Taritaš, predsjednica oporbenog GLAS-a.

– Kada se na jednom mjestu nađu lideri nekoliko stranaka, uvijek se razgovara o potencijalnoj suradnji pa je tako bilo i ovaj put. Nije tajna da ALDE potiče okupljanje kako bismo i u novom sazivu Europskog parlamenta iz Hrvatske imali predstavnika liberalne opcije. I osobno bih to voljela i zasad se neformalno razgovara o euroizborima. No teško da je o tome moguće razgovarati bez konteksta parlamentarnih izbora i treba razgovarati je li i tu moguća ovakva varijanta, a tu bi moglo biti dosta nezgodno to što imamo kolege koji su dio vladajuće koalicije – kazala nam je Mrak-Taritaš. Napominje, međutim, da je cijela priča u povojima te da je o bilo kakvim detaljima potencijalne suradnje zasad ipak "puno prerano govoriti". Iz stranaka koje su dio vladajuće koalicije procjenjuju pak da njihovo sudjelovanje u vlasti ne bi smjelo biti zapreka za novi liberalni blok. Dapače, tvrde da istraživanja koje je proveo ALDE pokazuju da bi birači liberalne provenijencije nagradili takvo okrupnjivanje.

Puljak se nije odazvao

Da matematika govori u prilog formiranju novog političkog bloka, uvjeren je i predsjednik IDS-a Dalibor Paus, no i on napominje da ništa konkretno zasad nije dogovoreno.

– Ne bih zasad išao tako daleko da tvrdim da će se okupiti novi blok, no točno je da razgovaramo o mogućoj suradnji u budućnosti, na temelju liberalnih vrijednosti važnih za Hrvatsku. Hipotetski, matematički govoreći, jasno je da bismo zajedničkim nastupom na euroizborima kumulativno mogli ostvariti uspjeh kakav nijedna stranka samostalno ne bi mogla postići i u tom bi smislu naše okupljanje moglo biti pozitivno – rekao nam je Paus.

A taj bi uspjeh dodatno podebljala suradnja novih liberalnih opcija, posebno stranke Centar splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, koji se, međutim, na ovu konferenciju nije odazvao, što naši sugovornici tumače kao znak da se Puljak ne namjerava vezati za liberalni centar te da radije "pogledava" prema najavljivanoj kombinaciji SDP-a i Možemo!.

Komentara 2

Avatar horuk
horuk
11:36 26.09.2022.

Eto uskoro ce i jedrilicari otvoriti bajkerski klub... Ne mogu se nacuditi. Kakve veze ekstremna ljevica ima sa liberalima? Ne znam zasto se HSLS spusta tako nisko i prihvaca ostale kao liberale koji to nisu ni u snu. Ista stvar kao sa strankom HSS om koja je dolaskom Beljka promjenila politicki polaritet i sa klasickim seljackim vrijednostima vise nije imala nikakve veze, Centar koja nema ni najmanje veze sa politickim centrom koji je po defaultu umjeren i konzervativan. Kod nas izgleda ni jedno izopacenje klasicne definicije necega nije nemoguce.

RO
ronyday
15:59 26.09.2022.

Tipični kriminali nazvali se liberali. samo im fali pajser majstor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije