Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit

Li Keqiang: Kroz suradnju 16+1 slijedit ćemo standarde EU

Summit EU i Kine
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
09.04.2019.
u 19:49

Na summitu EU i Kine usuglašeno je da se Kina obveže na smanjivanje državnih potpora svojoj industriji, ali i da pruži potporu Europljanima u borbi protiv klimatskih promjena

Uoči slijetanja u Hrvatsku kineski premijer Li Keqiang danas ujutro doletio je u Bruxelles na summit između Europske unije i Kine, prvi otkako se i u EU dogodio zaokret nakon kojega se Kinu ne tretira samo kao partnera s kojim Europa surađuje nego i kao “sistemskog rivala” u nekim područjima.

Veliki napredak

Očekivanja EU od današnjeg summita bila su da se Kina obveže da će raditi na smanjivanju državnih potpora svojoj industriji, zahvaljujući kojima je ta industrija često nelojalna konkurencija europskoj. Također, i da se Kina više otvori stranim investicijama, posebno da kinesko tržište javne nabave postane dostupnije za europske ponuđače.

Foto: Reuters/PIXSELL

S druge strane, od područja u kojima EU i dalje Kinu vidi kao partnera, Europljanima je najvažnije imati potporu Kineza u borbi protiv klimatskih promjena nakon američkog povlačenja iz Pariškog sporazuma o klimi. Sve je to dogovoreno u zajedničkoj izjavi današnjeg summita, koja je još večer prije prijetila da će ostati neusuglašena, ali dogovor o tekstu postignut u posljednji trenutak prije početka summita, na kojemu su EU predstavljali Donald Tusk i Jean-Claude Juncker, a Kinu premijer Li Keqiang.

– Ovo je veliki napredak. Kina se prvi put složila da će se angažirati s Europom na ovom ključnom prioritetu – rekao je Tusk aludirajući na dogovor o reformi pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koja se tiču državnih potpora industriji.

Kineski premijer Li naglasio je da Kina poštuje postojeća pravila WTO-a i da je spremna razgovarati o njihovoj reformi. Od aluzija da je kineska industrija nelojalna konkurencija zbog državnih potpora, branio se tvrdnjom da u Kini nema državnih potpora koje narušavaju pošteno tržišno natjecanje. Na konferenciji za novinare spomenuo je da nakon summita s EU u Bruxellesu leti u Hrvatsku na summit s premijerima 16 država srednje i istočne Europe.

– Kasnije, nakon ovoga, letim u Hrvatsku na summit u formatu 16+1. Suradnjom s tim državama Kina pokazuje i podršku integracijskom procesu EU. U toj suradnji s državama srednje i istočne Europe nastavit ćemo slijediti standarde EU – rekao je premijer Li Keqiang.

Doba naivnosti je završeno

Premijeri i predsjednici svih država članica EU prije samo dva i pol tjedna imali su stratešku raspravu o tome kakvu zajedničku politiku trebaju voditi prema službenom Pekingu. Ta se rasprava tumači kao prekretnica.

– Doba europske naivnosti je završilo – rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon te rasprave o Kini. – Dugi niz godina imali smo nekoordiniran pristup i Kina je iskorištavala našu podijeljenost – dodao je.

Hrvatska se, kako doznajemo od izvora upućenog i u sastanke Europskog vijeća i u pripremu kinesko-srednjoeuropskog summita (16+1) u Dubrovniku, trudila da razgovori u Bruxellesu i Dubrovniku budu koordinirani. Suradnja srednjoeuropskih država s Kinom ima svoje posebnosti jer male države imaju poseban interes da surađuju s velikom Kinom u tom formatu 16+1, ali to nije u suprotnosti sa zajedničkom politikom EU prema Kini.

Europska komisija predložila je sredinom ožujka 10 mjera na temelju kojih EU preispituje svoje odnose s Kinom, ali istodobno ih čuva “u duhu uzajamnog poštovanja” i gradi boljima. Među tim je mjerama zajednički napor u reformi Svjetske trgovinske organizacije, posebno u pogledu subvencija i prisilnih prijenosa tehnologije. Još jedna mjera je povećanje reciprociteta, što bi značilo otvaranje poslova javne nabave u Kini. U Komisiji često spominju Pelješki most kao primjer u kojemu Kinezi imaju koristi od europskih postupaka javne nabave.

S druge strane, naglašavaju, javna nabava u Kini netransparentna je i često zatvorena za ponuđače koji nisu državna kineska poduzeća.

VIDEO Pogledajte zračnu snimku gradnje Pelješkog mosta:

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
07:17 10.04.2019.

Izgleda da je Plenki napravio potez stoljeća, HR za ulaz Kine u EU, to bi bilo Bingo.

MA
Marina58
21:51 09.04.2019.

Svi su selili proizvodnju u Kinu jer su mislili da bi rad valjda trebao bit besplatan. Pa kad gospoda Evropljani nisu htjeli prljati ruke i proizvoditi išta osim novca baveći se samo kvartarnim djelatnostima, a sve ovo prljavo je trebaoo obavljati netko za njih. Kinezi su to dobro iskoristili u svakom pogledu i sad mogu postavljati uvjete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije