Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CERN

LHC se zaustavlja krajem 2011.

LHC2
CERN.CH
10.03.2010.
u 16:04

Operativni direktor ubrzivača rekao je da će se ubrzivač prepravljati godinu dana, a još godinu dana poslije toga testirati prije nego što se istraživanja nastave.

Krajem 2011. godine na godinu se dana zatvara Veliki sudarač hadrona (LHC), 27 kilometara dug kružni ubrzivač subatomskih čestica. Na njemu će se potom u godinu dana prepraviti zamijećeni nedostaci, izjavio je BBC-u dr. Steve Myers, direktor odjela ubrzivača u CERN-u, Europskom centru za nuklearna istraživanja nedaleko od Ženeve. Popravak i uhodavanje odgodit će istraživanja za još dvije godine, nakon 14 mjeseci zastoja poslije havarije iz rujna 2008.

– Stroj kakav je LHC gradi se samo jednom. Nažalost, u javnosti se ne čuje za stotine tisuća sklopova koji rade izvrsno, a nevolje uvijek odjeknu jače. Morate znati da je to prototip građen na tehnologijama budućnosti i to je ujedno jedini način da te tehnologije provjerimo. Bez prepravka ne bismo iz LHC-a izvukli onoliko znanosti koliko želimo i koliko je objektivno moguće – rekao je BBC-u Myers.

Veliki sudarač hadrona građen je četvrt stoljeća da bi fizičari, sudarajući subatomske čestice u snopovima ubrzanima na visoke energije, iz njihovih kratkotrajnih "krhotina" mogli proučavati stanje materije u prvoj milijuntinki prve milijuntinke sekunde nakon Velikog praska te odgovoriti na najmanje četiri temeljna pitanja o prirodi postojećega svijeta.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
16:23 10.03.2010.

LHC nikad neće proraditi na način na koji je zamišljen. Prije samog kratkotrajnog puštanja u rad (nakon kojeg je uslijedio kvar) impozantna lista znanstvenika je uputila javni poziv za prekid rada LHC sudarača. Razlog tom pozivu bile su bojazni znanstvenika o mogućem putu bez povratka u slučaju da stroj proradi, spominjalo se stvaranje crnih rupa i slično. Nijedan od ovih kvarova nije slučajan. Svako novo puštanje u rad sudarača će biti praćeno kvarim. To je tako. A zašto je tako je druga stvar.

XA
xaron
18:48 10.03.2010.

Odgovorit ce četiri temeljna pitanja o prirodi postojećega svijeta, otkriti famozni Boson... Nista od toga se NECE otkriti i ako je je utroseno 10 milijardi $, a ipak ovaj ubrzavac protona vrijedi svaki cent koji je u njega investiran. Kakoo su moguca ova dva proturijecna stava. U prvom redu ovo CERN-ov LHC NIJE ni planiran da sve to odradi, nego da nakon 80 godina nauku VRATI u Europu odakle je protjerana sa nacizmom 30-tih. Toga su svi svjesni i odatle su snazna protivljenja ovom projektu iz USA , UK ... Ovaj CERN-ov uredjaj je 7 puta jaci od slicnog ( i dosada najjaceg ) u okviru Fermi Laboratorije kod Chikaga koji time prelazi u kategoriju malih skolskih postrojenja. Svi naucnici u svijetu koji drze do svog ugleda rade ( ili pokusavaju da rade ) u Zenevi sto je i bio cilj ovog projekta, tj. da ponovo okupi svjetsku naucnu elitu u Europi. Ova situacija je najteze pogodila Fermi Laboratorije koje sada dobivaju manji broj prijava naucnika i to uglavnom onih 3 kategorije iz 3 svijeta.

OB
-obrisani-
21:37 10.03.2010.

Ma kakav ubrzivač subatomskih čestica Ta mašina jedino služi za gutanje dolara brzinom svjetlosti Čak se sumnja da ovim kolovrtom uzrokovana tektonska pomicanja i lančani potresi koji se danas događaju diljem svijeta Kad se čovjek zaleti u nepoznato može se svašta zbiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije