Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže konsenzus

Lesar: Ako razdužujemo poduzeća, moramo i građane izvući iz dužničkog ropstva

Foto: ''
10.05.2014.
u 13:42

S obzirom da se ne radi o dugovima iz obijesti, nego iz socijalnih razloga, smatramo da sve kamate treba otpisati, kazao je lesar, ističući kako 314.000 građana ima blokirane račune

 - Ako se predstečajnim nagodbama poduzećima omogućuje razduživanje, mora se pomoći i građanima da se razduže – poručio je čelnik laburista Dragutin Lesar danas u Osijeku. Na postizanje političkog konsenzusa oko reforme lokalne samouprave te mirovinskog i zdravstvenog sustava nedavno je, naime, pozvao predsjednik Ivo Josipović. Laburisti tome pridodaju i četvrti prijedlog, a to je izvlačenje građana iz dužničkog ropstva.

- Oko 314.000 građana ima blokirane račune u vrijednosti od 25,6 milijardi kuna. Koliko je to velika cifra, pokazuje to što je iznos blokiranih računa svih poduzeća u Hrvatskoj 25,7 milijardi kuna. Dakle, dug građana je dostigao tu brojku – naveo je Lesar.

Do 50.000 kuna dužno je čak 238.000 građana, što je ukupno 2,5 milijarde. Poveća li se ta granica na 100.000 kuna, onda je riječ o 268.000 dužnika, odnosno 4,5 milijardi kuna.

- Najveći vjerovnici kod dugova građana su banke, zatim država i teleoperateri, dakle svi oni koji na tržištu ostvaruju enormne profite. S obzirom da se ne radi o dugovima iz obijesti, nego iz socijalnih razloga, smatramo da sve kamate treba otpisati jer zbog prevelike glavnice rastu iz dana u dan – pojasnio je. Svi oni koji su blokirani jer su izgubili radno mjesto, moraju dobiti, nastavio je, otpis duga banaka koji premašuje iznos dvostruke glavnice.

- To je posljedica promjenjive kamatne stope i devizne klauzule i ako bi država tako prisilila financijski sektor da se razduži sve one s dugom do 100.000 kuna, brojka blokiranih smanjila bi se na 100.000. Taj je potez nužan kako bismo građanima omogućili novi početak – poručio je. Uvjeren je i kako se to može riješiti zakonodavnom regulativom po kratkom postupku, i to već do kraja mandata aktualne Vlade.

>> Lesar: Milanović doputovao u ergeli automobila koja priliči kralju

Komentara 2

DU
Deleted user
14:05 10.05.2014.

Lesar najprije treba banke nagovoriti da oproste dugove i to svima a ne samo nekima. Kad mu to uspije može dalje talambasat po ovompitanju.

Avatar Carrera
Carrera
12:30 11.05.2014.

opet lesar mudruje o stvarima o kojima nema pojma...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije