Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj perković

Leljak: Polovicu dokumenata o emigraciji Udba je uništila još 1990.

Josip Perković
Foto: DPA/PIXSELL
18.05.2015.
u 22:13

Jedan od najvažnijih svjedoka, Vinko Sindičić, nije se pojavio pred sudom u Münchenu, nego je poslao obavijest da je bolestan

Na suđenju Josipu Perkoviću (na slici) i Zdravku Mustaču pred Višim pokrajinskim sudom u Münchenu za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine svjedočio je Roman Leljak, slovenski publicist koji se već godinama bavi istraživanjem rada jugoslavenske Službe državne sigurnosti.

Tumačio je organizaciju i strukturu Udbe. Govorio je kako se odlučivalo o Bugojanskoj skupini, skupini emigranata koja je 1972. ušla u Jugoslaviju s namjerom da povede pobunu protiv vlasti, te o ubojstvu emigranta Stjepana Crnogorca iste godine. Tvrdi i da je SDS mogao odlučiti o tome da ubije nekog emigranta i bez odluke beogradskog Saveznog savjeta za zaštitu ustavnog poretka, odlučujućeg nakon smrti Josipa Broza Tita 1980.

Leljak kaže da je Udba odmah 1990. uništila polovicu dokumenata o emigraciji te većinu onoga što se odnosilo na građane koji su vođeni kao "unutarnji neprijatelji".

Vinko Sindičić nije se pojavio pred sudom, nego je poslao obavijest da je bolestan.

>> Bivši Udbin agent Vinko Sindičić nije došao na suđenje

>> Obrana traži da Angela Merkel otkrije zašto nije došla u Zagreb 1. 7. 2013.

Komentara 23

Avatar TvojUjko
TvojUjko
22:28 18.05.2015.

UDBA je pobila minimalno 70 Hrvata u inozemstvu, a koliko u Jugi pitaj -Boga dragoga...

Avatar juricamesko
juricamesko
23:42 18.05.2015.

obicno nevini unistavaju dokumentaciju o svom proteklom radu. problem im je bio kao i sada SDP-u sto je za njh velika vecina hrvatskog naroda unutarnji neprijatelj.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
22:30 18.05.2015.

Ima spisak udbasa tko ga zeli vidjet al su prestimani kak bi primeni rekli al zna se tko je udbas i bil i sad je jako zanimljiva imena al morali su ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije