Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stega u SDP-u

Leko se povukao, premijer apsolutni gospodar i u Saboru

'30.06.2013., Zagreb - Predsjednik RH Ivo Josipovic i predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic na ulazu u Banske dvore docekuju visoke duznosnike koji ce uvelicati proslavu hrvatskog pridruzivanja Europsk
'Davor Puklavec/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
17.09.2013.
u 18:40


Josip Leko ipak će podržati saborsku istragu o ubojstvu Stjepana Đurekovića

Unatoč protivljenju predsjednika Sabora Josipa Leke, SDP će predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za rasvjetljavanje ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića. Leko je u subotu rekao da ne podržava ideju svoje stranke da se osnuje saborsko povjerenstvo koje bi se bavilo udbaškim ubojstvom počinjenim 1983. godine u Münchenu, a za koje Njemačka traži izručenje Josipa Perkovića. Namjeru svoje stranke javno je nazvao besmislenom, ali mu je već prvi radni dan stavljeno do znanja da je od njegova mišljenja preča stranačka stega.

Čovjek stranke

– Klub SDP-a će ovaj tjedan u Saboru predložiti osnivanje istražnog povjerenstva – izjavio je jučer predsjednik kluba i glavni tajnik SDP-a, Igor Dragovan.

Predsjednik Sabora Leko nam je pak rekao da će svojim glasom podržati taj prijedlog. – Ja sam prije svega stranački čovjek i poštovat ću odluku Kluba bez obzira na vlastite stavove – rekao je Leko.

Na pitanje nije li time narušen njegov autoritet predsjednika Sabora, odgovara kako smatra da nije jer je sustav takav da se poštuju odluke stranačkog kluba.

Tom promptnom reakcijom SDP nastoji u korijenu presjeći nagađanja da je otvoren sukob između čelnih ljudi SDP-a, odnosno na relaciji predsjednik Sabora Leko – premijer Zoran Milanović. Time što je doveden u situaciju da podrži ideju koju smatra besmislenom, Leko je javno pokazao da u SDP-u vlada stranačka disciplina.

Dosad se nije ništa riješilo

Osnivanje saborskog povjerenstva najavljeno je koncem lipnja, u jeku afere sa slučajem “lex Perković”. Dokazujući da ne štiti Perkovića, SDP je preko izvora iz vrha stranke najavio promjenu Ustava i uvođenje nezastarijevanja političkih ubojstava, ali i istražno povjerenstvo koje bi trebalo utvrđivati okolnosti ubojstva hrvatskog emigranta Đurekovića počinjenog prije trideset godina u Njemačkoj.

Da će SDP inicirati osnivanje povjerenstva još je jednom potvrdio premijer prije dva tjedna izjavivši kako drži da će Josip Perković, kojeg njemačko pravosuđe sumnjiči za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića, unatoč zastari morati izaći pred neko pravosudno tijelo. Šef Sabora Leko s njim se ne slaže.

– Iskustvo govori da s takvim povjerenstvima nismo ništa riješili. Koji bi bili ciljevi takvog povjerenstva? Da budu povjesničari – za to imamo povjesničare, da budu policija – za to imamo policiju, da budu sud – za to imamo sudove – rekao je Leko. Iako je predsjednik Sabora, neće biti po njegovu, nego po odluci većine.

>>EK pokrenuo sankcije protiv Hrvatske! ZA bio i Neven Mimica!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije