Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRŠENJE NALOGA

EK pokrenuo sankcije protiv Hrvatske! ZA bio i Neven Mimica!

Viviane Reding
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
16.09.2013.
u 12:38

"Barroso, Reding i Füle u petak su obavijestili čitav kolegij o tome da je Hrvatska ozbiljno prekršila europska pravila"

Viviane Reding u petak je s predsjednikom Europske komisije Barrosom i povjerenikom Štefanom Füleom obavijestila čitav kolegij povjerenika o kršenju europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj i kolegij je podržao njezin prijedlog uvođenja sankcija iz članka 39. hrvatskog pristupnog ugovora, doznaje Večernji list u Bruxellesu. Informaciju je upravo potvrdila i glasnogovornica Mina Andreeva.

Za pokretanje sankcija i Neven Mimica

– Barroso, Reding i Füle u petak su obavijestili čitav kolegij o tome da je Hrvatska ozbiljno prekršila europska pravila. Obavijestili su ih o čitavoj situaciji. Kolegij je zaključio da je to ozbiljna situacija i da Komisija mora djelovati u skladu s člankom 39. – rekla je Andreeva.

Kako neslužbeno doznajemo u Bruxellesu, to znači da je procedura pokretanja sankcija protiv Hrvatske praktički već odobrena i da može biti službeno pokrenuta već za dan-dva, odnosno, kako je rekao jedan diplomatski izvor, "procedura pokretanja mjera sada je neminovna".

Kolegij je podržao odluku jednoglasno, iz čega proizlazi da je "za" bio i Neven Mimica. Inače, način odlučivanja kolegija povjerenika je takav da se katkad ne moraju fizički sastajati da bi donijeli odluku, a katkad o odlukama oko kojih nitko nije izrazio suprotno mišljenje ni ne mora biti glasovanja nego se podrazumijeva da takvu odluku svi podržavaju ako ne izraze protivljenje. Čini se da je upravo to bio način odlučivanja u ovom slučaju. Iz kabineta povjerenika Nevena Mimice poručili su tijekom poslijepodneva da se slažu sa svime što je rekla glasnogovornica potpredsjednice Reding. 

Sankcije će najvjerojatnije biti u obliku zamrzavanja novca iz fonda za Schengen, ali razmatra se i druga, dosad nespominjana opcija – mogućnost da se Hrvatskoj uvede poslijepristupni monitoring kakav imaju Bugarska i Rumunjska! No, to je teže ostvarivo od zamrzavanja novca za pripremu za Schengen, tako da su u Komisiji skloniji kažnjavanju Hrvatske zamrzavanjem Schengena.

"Procedura je sada neminovna"

U sljedećih nekoliko dana, objasnio je izvor, Komisija će poslati pismo zemljama članicama u kojima ih obavještava da će protiv Hrvatske aktivirati članak 39. pristupnog ugovora koji govori da se "odgovarajuće mjere" mogu pokrenuti na prijedlog Komisije uz konzultaciju sa zemljama članicama. Nakon što dobiju to pismo, zemlje članice imaju deset dana u kojima mogu i ne moraju dati svoje mišljenje o uvođenju sankcija Hrvatskoj.

– Nakon što je kolegij to podržao, procedura je sada neminovna, a formalno se sankcije pokreću u trenutku slanja pisma zemljama članicama, što će, ovisno o razvoju situacije u Hrvatskoj, biti tijekom sljedećih nekoliko dana – rekao je izvor upoznat sa zaključkom kolegija povjerenika Komisije.

 >> Viviane Reding: Čelična lady EU Milanovićeva je noćna mora

>> 'Način na koji je donesen lex Perković je – skandalozan!'

>> Borzan: V. Reding je u kampanji za iduću predsjednicu EK

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije