Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o ćirilici

Leko primio predstavnike Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

Leko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.07.2015.
u 14:03

Predsjednik Stožera Tomislav Josić nakon sastanka je rekao da ih je Leko obavijestio da se o ćirilici, odnosno o konačnim prijedlozima dvaju zakona – Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te Zakona o lokalnoj samoupravi

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara sastali su se danas s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom kako bi s njime razgovarali o problematici ćirilice u Vukovaru

Predsjednik Stožera Tomislav Josić nakon sastanka je rekao da ih je Leko obavijestio da se o ćirilici, odnosno o konačnim prijedlozima dvaju zakona – Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te Zakona o lokalnoj samoupravi – kojima bi se omogućilo raspuštanje predstavničkih tijela lokalne samouprave koja odbiju gradske i općinske statute uskladiti s pravima na ravnopravnu službenu uporabu jezika nacionalnih manjina, neće raspravljati do jeseni.

-–Pitanje je i hoće li tada postići dvotrećinsku većinu potrebnu za donošenje zakona. Sada sve ovisi o Statutu Grada Vukovara koji treba donijeti Gradsko vijeće, odnosno o tome hoće li Ustavni sud biti zadovoljan tim statutom – kazao je Josić koji je kazao da će, koliko zna, novi Statut uređivati 13 prava koja se daju manjinama u Vukovaru te da će neke dijelove grada izuzeti od primjene dvojezičnosti. Leko im je, dodaje, rekao da vladajući uvode red i da se zakoni trebaju poštivati, no Josiću se čini da se to radi selektivno.

– Predsjednika Sabora pitali smo i kako je moguće da naša točka čeka dvije godine na raspravu i da se sada usput ubaci u raspravu uz ova dva zakona. Stalno čujemo puno obećanja, najžalosnije je što se svi kunu u dijalog i demokraciju, a onda to ne provode – tvrdi Josić te dodaje i kako se svi kunu u Vukovar kao simbol zla koji je pogodio Hrvatsku, ali se onda taj problem Vukovara zaboravi za nekoliko dana.    

– Čekat ćemo da se donese Statut, a onda i odluku Ustavnog suda, a što će biti nakon toga, hoće li to sve završiti u Ministarstvu uprave, hoće li se raspuštati Gradsko vijeće i imenovati povjerenik, ne znamo, sve ovisi o Statutu i Ustavnom sudu – zaključio je Tomislav Josić.

>>Mladi iz Vukovara pustili bijele ruže u Dunav i balone u zrak

>>'Bilo je naporno, ali to je nemjerljivo naspram žrtve naših prijatelja'

Komentara 10

ŽU
žuti
16:35 14.07.2015.

"Josiću se čini da se to radi selektivno", na vodi čuvena novinarka Tea Romić, kao obrazloženje zašto ta točka dnevnog reda, leži u ladici već dvije godine! Drugarice Tea, čestitamo, čestitamo!

PR
propalismoFranjoskroz
15:44 14.07.2015.

Hdz-Sdss koalicija je tesko pokopala ovu drzavu, sad tek jedemo njihova sra....a

SI
Sittingbull
13:03 16.07.2015.

Leko primio lakrdijaše koji su po Vukovaru glumili preteče šatoraša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije