Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasno i glasno

Lekcija Stipi Mesiću

21.12.2005.
u 18:32

Posljednjih tjedana zanimljiva polemika vodi se u jednom zagrebačkom tjedniku između dr. Mirjane Kasapović i predsjednika Stipe Mesića. Polemika je utoliko zanimljiva jer se odnosi na BiH, odnosno njezino uređenje, Mesićeve iluzije o BiH kakvu on vidi. Istina, Mesić osobno ne vodi prepisku s profesoricom Kasapović, nego to u njegovo ime radi njegov Ured.

Oštra i britka jezika Kasapovićka je Mesića optužila da se kao i bivši predsjednik dr. Franjo Tuđman miješa u unutarnje stvari susjedne države. Navela je nekoliko primjera za to, a oni su se dogodili nedavno za vrijeme Mesićeva sudjelovanja na Općoj skupštini UN-a. Hrvatski predsjednik tada je izjavio da se želi sastati s bivšim američkim predsjednikom Clintonom kako bi s njim razgovarao o promjeni Daytonskog sporazuma.

Time je izazvao mali međudržavni incident jer je na tu njegovu izjavu reagirao Borislav Paravac, član Predsjedništva BiH. Sve što je Kasapovićka napisala o tome slučaju opovrgnuo je Ured predsjednika kazavši kako je to što je ona napisala "notorna neistina". No, jedna od najboljih hrvatskih kolumnistica, koja godinama na stranicama Globusa britko analizira zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni i odnosima Hrvatske prema BiH, u svojoj je najnovijoj kolumni uzvratila istom mjerom, pokazavši kako je ona ipak u pravu.

Tom prigodom otišla je korak dalje i do sada od svih analitičara u Hrvatskoj najbolje portretirala predsjednika Stipu Mesića kada je u pitanju njegov odnos prema Hrvatima u BiH, uređenju te države i... Ona o Mesiću kaže: "On djeluje politički krajnje pristrano, podupirući politički koncept unutarnjeg ustavno-političkog uređenja za koje se zauzima samo jedna strana u BiH - Bošnjaci."

Kada je u pitanju njegov odnos prema Hrvatima, dr. Mirjana Kaspović kaže: "On ne samo da podržava umjerenu političku struju među Hrvatima u BiH, nego je svojim radikalnim i pristranim istupima uspio antagonizirati gotovo cijelu hrvatsku zajednicu u toj zemlji koja u njemu vidi čovjeka što svojim zamislima i akcijama ugrožava njezina temeljna nacionalna prava i interese."

Ona dalje navodi da njegova politika prema BiH ide u takvom smjeru da je on uistinu postao drukčiji od Tuđmana, jer je postigao sve ono što Tuđman nije: "Tuđmana su obožavali Hrvati i mrzili Bošnjaci, a njega obožavaju Bošnjaci, a mrze Hrvati u BiH".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije