Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lažnim nasljednicima pripisali prostore od tri milijuna eura

Pogrešku je napravio Općinski sud u Zagrebu koji nije provjerio rodne listove. To nije učinila ni J. Lovrinčić iz Ureda za imovinu, tvrdi da nije ni trebala.
23. studenoga 2009. u 23:09 15 komentara 165 prikaza
prostori
Foto: Patrik Macek

Denacionalizirane poslovne prostore u Preradovićevoj 1, od tristotinjak “kvadrata” u vrijednosti više od tri milijuna eura, naslijedili su i prodali troje lažnih nasljednika. “Netaknuta” na toj adresi u samom centru grada ostala su još samo dva manja prostora, svaki od 23 četvornih metara, u kojem već desetljećima postoji urarska te radio/TV mehaničarska radnja.

Država izgubila imovinu
Oba obrtnika godinama čekaju da se otvori mogućnost otkupe prostora, no to im ne polazi za rukom budući da su u samom početku Općinski sud u Zagrebu i Ured za imovinske pravne poslove napravili kobnu pogrešku, pa država ni danas ne raspolaže svojom imovinom.

Naime, 1975., nakon smrti prave vlasnice Olge Žerjav, jedinim nasljednikom proglašen je njezin brat Miroslav Rabatić iz Rijeke budući da nije imala bližih srodnika. Čak 22 godine poslije pojavljuju se Ivan Žerjav, Jasna Crkvenčić-Bojić i Željka Guttman, lažno se predstavljaju kao djeca, odnosno unuci pokojne te na Općinskom sudu pokreću novi ostavinski postupak.

Time je sud napravio propust budući da je na istom već vođen postupak, a za pokretanje novog nužno je “provjeriti” stari. Ni sud ni Jasna Lovrinčić, referentica u Uredu za imovinske poslove, nije od “novopečenih nasljednika” zatražila rodni list, jedini pravi dokaz srodstva, nego im je praktički na povjerenje pripisala imovinu koju je trojac zatim prodao.

Oprečni odgovori
Ministarstvo pravosuđa i Ustavni sud prije godinu i pol naredili su obnovu postupka, no dosad je sazvano samo jedno ročište. Iz Ureda za imovinske poslove poručuju da je Lovrinčić donijela odluku na temelju rješenja o nasljeđivanju i ostalih dokumenata iz spisa, a ne samo rodnih listova. No, J. Lovrinčić u razgovoru tvrdi drugačije, pa priznaje da nije pogledala rodne listove jer, kaže, po zakonu to nije ni bila obvezna učiniti.

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • NenadK:

    I ovaj slučaj govori o tome da nam je situacija takva zbog većine službenika koji su nesposobni za svoj posao. Čast onoj maloj šačici koja je vrhunska.

  • savršena:

    Mene samo zanima kada će i tko napokon te ljude koji su toliko korumpirani kazniti na primjeren način..ili uopće kazniti ako se to u našoj državi može dogoditi ,da kazne krivce..shodno tome obraćam se jučer NOVO osnovanom ,sedmom po redu ... prikaži još! povjerenstvu za korupciju..vrijeme je da počnete nešto i raditi.

  • Mayhaelo:

    Da je barem ovako jednostavno obaviti neke puno jednostavnije stvari na hrvatskim studovima kao što su \'poklanjanje imovine\' tko god se lažno predstavi.