Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krivotvorenje isprava

Lažni branitelji: MUP od objave Registra podnio 40-ak kaznenih prijava

Branitelji
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
19.08.2014.
u 17:20

Registar branitelja objavljen je 19. prosinca 2012. s 501 tisućom branitelja, a podigao je veliku prašinu zbog nekih procjena da je veliki broj branitelja lažan.

Od objave registra branitelja do sredine 8. mjeseca policija je podigla 40-ak kaznenih prijava zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo prijevare i krivotvorenja službenih isprava čime su stjecani lažni statusi branitelja, piše Glas Slavonije.

Registar branitelja objavljen je 19. prosinca 2012. s 501 tisućom branitelja, a podigao je veliku prašinu zbog nekih procjena da je veliki broj branitelja lažan. U ožujku prošle godine Ministarstvo branitelja, MORH, Ravnateljstvo policije i Državno odvjetništvo dogovorili su zajedničko povjerenstvo u kojem će se objedinjavati svi podaci i stvarati jedinstvena baza podataka dostupna svim institucijama za utvrđivanje i progon lažnih branitelja.

Pod nepravilnostima se podrazumijevaju prijave protiv pojedinaca za koje građani smatraju da su na nezakonit način priskrbili status hrvatskog branitelja, ali i tehničke pogreške u osobnom ratnom putu hrvatskih branitelja. - Sve zaprimljene prijave na Registar branitelja, bilo potpisane, bilo anonimne, a njih je nekoliko tisuća, prosljeđujemo Ravnateljstvu policije - stoji u odgovoru Ministarstva branitelja za Glas Slavonije.

>> Ministar Matić objavio Registar branitelja!

Komentara 11

Avatar navijač
navijač
18:23 19.08.2014.

Ako je od 501 000 branitelja samo 40 lažnih onda bi se trebalo zapitati koji je stvarni razlog objave registra branitelja, a to je "naš" ministar bez branitelja uporno navodio kao glavni razlog objave a isti postotak je i lažnih invalida.

KN
knezica
19:06 19.08.2014.

Malo je koji istinski vojnik i ratni vojni invalid poželio objaviti svoj ratni put jer on u sebi sadržava vrlo detaljne podatke o mjestu ratovanja, okolnostima stradavanja i slično. Takvi detalji jasno kazuju da su u određeno vrijeme bili na određenom mjestu, pa su kao takvi mogli postati svjedoci ili okrivljenici u nekom od sudskih procesa, a mogli bi vrlo lako ostati zatočeni unutar granica Hrvatske kako ne bi doživjeli sudbinu Veljka Marića. Prodaja priče o važnosti javne objave imena i prezimena onih koji su bili u Domovinskom ratu, a sve u svrhu "lova na lažne", i sama je potpuno lažna. Da bi otkrili 30 "lažnih branitelja", bivšim i potencijalnim budućim neprijateljima smo otkrili stotine tisuća pravih. Previsoka cijena, zar ne?

KN
knezica
18:42 19.08.2014.

Matića na odgovornost zbog lažnih navoda, zbog objjave zaštićenih i vojno-sigurnosno tajnih podataka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije