Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.05.2018. u 17:00

Pohvaljuje inicijative za pomoć osobama u otkrivanju lažnih vijesti. U Finskoj je kao školski predmet uveden način istraživanja istinitosti neke informacije.

Papa Franjo pripremio je ovogodišnju poruku za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije koji se obilježava 13. svibnja. U središte je stavio lažne vijesti. U današnjem svijetu sve brže komunikacije i digitalnih sustava, svjedoci smo širenja onoga što se naziva lažnom vijesti, te nas to poziva na razmišljanje i zato sam odlučio u ovoj poruci vratiti se temi istine o čemu su već više puta govorili moji prethodnici počevši od pape Pavla VI. (poruka iz 1972. Društvene komunikacije u službi istine).

Crkva se bavila temom lažnih informacija, premda su neki njezini članovi bili začetnici dezinformacija. Godine 1475. franjevac Bernandino da Feltre u propovijedima u Trentu tvrdio je da su dvogodišnjeg dječaka Simonina oteli i ubili Židovi. Na osnovi toga 15 je Židova proglašeno krivima i ubijeno, a potom se doznalo da je ta priča, kako je iznio Tomislav Levak, asistent na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (objavljeno u Večernjem listu), vjerojatno prva lažna vijest u povijesti. Dotični franjevac, a toga dijela nije bilo u Večernjakovu tekstu, bio je netolerantan prema Židovima jer je držao da su oni ubili Isusa. I da su Židovi ubili Isusa nije točna vijest, pa je pitanje kada je nastala prva lažna informacija.

No, zbog lažne vijesti koju je širio Bernandino da Feltre stradali su Židovi, a 1588. mali je Simonino beatificiran kao navodni vjerski mučenik. Potvrđeno je da je vijest bila lažna, ali je Crkva tek 1965. poništila beatifikaciju Simonina. Danas bi, s društvenim mrežama, sve bilo vjerojatno mnogo brže, a Franjo kaže da se lažnim vijestima želi zavarati čitatelje ili njima manipulirati. “Širenjem lažnih vijesti teži se postizanju određenih ciljeva”, poručuje Franjo, te dodaje kako sadržaji lažnih vijesti, iako neutemeljeni, mogu se brzo proširiti da se i njihovim službenim opovrgavanjem teško više uspijeva popraviti nanesenu štetu. Pohvaljuje inicijative za pomoć osobama u otkrivanju lažnih vijesti. U Finskoj je kao školski predmet uveden način istraživanja istinitosti neke informacije. U Hrvatskoj, nažalost, i među onima koji sebe smatraju katolicima i ispravnim tumačima katolicizma ima širitelja lažnih vijesti. Često su to i oni koji papu Franju smatraju marksistom.     

Komentara 5

BA
bakulušić
23:24 06.05.2018.

Papa Franjo je već molio novinare i medije da ne iskrivljuju njegove riječi jer postoji realna opasnost da jedan broj vjernika upadne u zamku sumnje. Nažalost, novinari i mediji i dalje rade kao što su i radili i zato pojedini katolici, osobito "pravi katolici"u Hrvatskoj očekuju da papa Franjo bude proglašen počasnim, doživotnim predsjednikom SDP-a, HNS-a ili Pametno.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
20:45 06.05.2018.

najstarija lazna vjest je prica o postojanju Boga. Bilo kojeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije