Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Glavna kulturna mjesta u Lavovu i Kijevu nalaze se u opasnosti od uništenja

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Vecernji.hr
16.09.2023.
u 09:32

Rusija je uvjerila UN da njezine oružane snage poduzimaju "nužne mjere opreza" kako bi spriječile štetu, iako Ukrajina to osporava.

Bivšem ministru vlade Nestoru Šufriču određen je pritvor od 60 dana zbog sumnje da je izražavao proruske osjećaje i počinio izdaju. Kim Jong Un posjetio je zrakoplovnu tvornicu Jurija Gagarina u Komsomolsku na Amuru nakon čega je razgovarao s Vladimirom Putinom, ali tijekom summita nisu potpisani nikakvi sporazumi. Dva ukrajinska grada nalaze se u opasnosti od uništenja zbog rata s Rusijom. Među ugroženim građevinama nalaze se katedrala Svete Sofije u Kijevu te povijesno središte Lavova.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

VIDEO: Rusko Ministarstvo obrane potvrdilo je noćašnji napad krstarećim projektilima na Sevastopolj

Tijek događaja:

09:06- Vlast koju je postavila Rusija na Krimu objavila je u subotu da planira prodati oko 100 ukrajinskih nekretnina, uključujući i onu koja pripada ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Vladimir Konstantinov, predsjednik krimskog parlamenta, rekao je da će nacionalizirana imovina biti prodana "uskoro" i da su vlasti održale prvih osam dražbi za imovinu ukrajinskih poslovnih ljudi.

Ugovori o prodaji iznosili su više od 815 milijuna rubalja (oko 8 milijun eura), rekao je Konstantinov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Ruske vlasti na Krimu rekle su u veljači da su nacionalizirale oko 500 nekretnina na Krimu, uključujući neke koje pripadaju visokim ukrajinskim političarima i poslovnim osobama.

Krim, međunarodno priznat kao dio Ukrajine, kontrolira Moskva od 2014., kada je Rusija anektirala crnomorski poluotok, osam godina prije svoje invazije na preostali dio Ukrajine.

VIDEO: Ukrajina uništila dva zrakoplova u napadu dronom na zračnu luku u Pskovu

05:20- Glavna povijesna mjesta u dva ukrajinska grada u opasnosti su od uništenja zbog rata s Rusijom, objavio je  Unesco. Oni uključuju kultnu katedralu Svete Sofije u glavnom gradu Kijevu i srednjovjekovne građevine gradskog samostana Kijevsko-pečerske lavre. Povijesno središte grada Lavova također je stavljeno na Unescov popis ugrožene svjetske baštine. Rečeno je da se ne mogu ispuniti uvjeti za potpunu zaštitu mjesta.

"Suočena s rizikom od izravnog napada, ova su mjesta također osjetljiva na udarne valove uzrokovane bombardiranjem dvaju gradova", zaključili su. Dodaje se da je uključivanje mjesta na popis podsjetnik državama članicama UN-a na njihovu odgovornost da doprinesu njihovoj zaštiti i da će "otvoriti vrata" daljnjoj financijskoj i tehničkoj pomoći.

Rusija je uvjerila UN da njezine oružane snage poduzimaju "nužne mjere opreza" kako bi spriječile štetu, iako Ukrajina to osporava. Najnoviji dodaci na popis opasnosti dolaze nakon što je u siječnju dodan ukrajinski lučki grad Odesa - gotovo godinu dana nakon što je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu.

Rusko bombardiranje Ukrajine ponekad je izazivalo kritike UNESCO-a. U srpnju je organizacija osudila bombaški napad na zgradu nedaleko od povijesnog starog grada Lavova.

03:40- Kim Jong Un u petak je posjetio zrakoplovnu tvornicu Jurija Gagarina u Komsomolsku na Amuru i bio oduševljen bogatim nezavisnim potencijalom i modernošću ruske industrije proizvodnje zrakoplova. Obišao je institut za dizajn, radionicu za sklapanje trupa borbenog zrakoplova, radnju za proizvodnju krila, lakirnicu i radionicu za sklapanje aviona.

Ovo je bio Kimov četvrti dan u Rusiji i uslijedio je nakon podužeg sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom u srijedu. Dvojica čelnika nisu potpisala nikakve sporazume tijekom summita, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja. Međutim, uoči sastanka, američka vlada upozorila je da Rusija i Sjeverna Koreja "aktivno napreduju" u svojim pregovorima oko potencijalnog sporazuma o oružju prema kojem bi Pjongjang mogao dostaviti oružje Moskvi za invaziju na Ukrajinu u zamjenu za sankcionirane balističke rakete tehnologija, piše CNN

VEZANI ČLANCI:

 

02:02-  Ukrajinski sud odredio je u petak  bivšem ministru vlade Nestoru Šufriču pritvor od 60 dana bez mogućnosti jamčevine zbog sumnje da je izražavao proruske osjećaje i počinio izdaju. Nestor Šufrič optužen je za održavanje kontakata s odbjeglim ukrajinskim parlamentarcem za kojeg istražitelji sumnjaju da je radio za ruske sigurnosne službe i za poticanje planova za poticanje promoskovskog separatizma u istočnoj Ukrajini.

Novinska izvješća citirala su  Šufričeve odvjetnike koji su rekli da će se žaliti na odluku suda. Šufrič je dugo bio član političkih skupina prijateljskih prema Moskvi, uključujući jednu stranku koja je zabranjena od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Bio je ministar hitnih službi pod predsjednikom Viktorom Janukovičem, koji je pobjegao iz Ukrajine nakon masovne pobune 2014. koja je pokrenula rusko pripajanje Krima.

Istražitelji sigurnosne službe SBU rekli su da je također imao bliske veze s Viktorom Medvedčukom, poslovnim magnatom i bivšim parlamentarcem koji je prošle godine poslan u egzil u Rusiju u zamjenu za ukrajinske ratne zarobljenike. Istražitelji su rekli da je Šufrič izvršavao upute ruskih i proruskih dužnosnika za promicanje promoskovske politike unutar Ukrajine.

Vodio je razgovore sa separatistima u istočnoj Ukrajini 2014. i pozvao ukrajinske vlasti da razmotre sklapanje dogovora s Moskvom o stvaranju tamošnjih proruskih teritorija. Vlasti su priopćile da su pretragom Šufričeva doma u petak pronađeni dokumenti o stvaranju separatističkih entiteta u istočnoj Ukrajini, kao i ruske medalje i druga obilježja.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Rusija navodi da je oboren ukrajinski raketni sustav, dok Ukrajina tvrdi da napreduje na jugu

Komentara 55

Avatar "Ruski mir"
"Ruski mir"
08:48 16.09.2023.

Sat.slike otkrivaju da su dvije raketne korvete RU oštećene napadom UKR mornaričkog drona 14. rujna. Prethodno su izvori RU-a tvrdili da je par ruskih korveta uništio šest mornaričkih dronova UKR-a tijekom susreta na rivi zapadno od Sevastopolja. RU izvori tvrdee da niti jedno plovilo nije oštećeno. Sinoć je Ukrajina objavila video borbe na kojem se jasno vide eksplozije, pokazujući da se najmanje jedan UKR mornarički dron približio i udario u RU ratni brod. Sljedećeg jutra, raketna korveta klase Bora ( Samum, trup 616) navodno se teško naginje dok je bila vučna natrag u Sevastopolj. Slike iznad glave koje je objavio MT Anderson sada pokazuju Samum i njezinog druga iz eskadrile, također projekt 1239 Hovercraft raketne korvete Bora(ex- Sivuch , Hull 616) na hitnom popravku u pomorskoj stanici Sevastopolj. Ovo dovodi do četiri ruskih ratnih brodova koje je UKR oštetio u raketnom napadu na Sevastopolj i kasnijim sukobima. Oštećeni i vjerojatno uništeni u raketnom udaru bili su raketna podmornica klase Kilo Rostov i amfibijski desantni brod (LST) Minsk. Video i slike iznad glave otkrivaju da se Minsk i Rostov vjerojatno neće vratiti u službu. Oštećenje na jednoj od raketnih korveta klase Bora [Br. trupa nepoznat] bilo je dovoljno ozbiljno da je zahtijevalo trenutačno premještanje na plutajući suhi dok, što ukazuje na velika oštećenja njezina trupa.

DU
Deleted user
08:13 16.09.2023.

Ruska vojska imala je tijekom rata ozbiljnih problema s opskrbom svojih snaga komunikacijskom opremom, što znači da su neki pojedinci morali pribjeći korištenju vlastitih telefona za komunikaciju. To je omogućilo Ukrajini da otkrije njihove položaje pomoću podataka s mobitela i da ih gađa u raketnim napadima. U siječnju je Ukrajina ubila 89 ruskih vojnika koji su se okupili u gradu Makiivki na istoku Ukrajine u jednoj od najvećih pojedinačnih pogibija tijekom sukoba. Kremlj je priopćio da je Ukrajina uspjela odrediti lokaciju pogođenih snaga jer su neki pripadnici vojnih snaga koristili mobitele.

SA
Savudrija
10:28 16.09.2023.

SAD planira povećati obujam proizvodnje streljiva za potrebe Ukrajine To je najavio zamjenik američkog ministra obrane za nabavu oružja William LaPlante, izvijestio je Reuters. Sjedinjene Američke Države planiraju 2025. povećati proizvodnju topničkog streljiva od 155 milimetara na 100 tisuća granata mjesečno. Prema njegovim riječima, sada ih se proizvodi 28 tisuća mjesečno - to je već dvostruko više nego prije nekoliko mjeseci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije