Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavili prosvjed

Latin: Tražimo isplatu poticaja u zakonskom roku

seljaci iz Bjelovara (1)
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/4
05.06.2013.
u 12:17

Ako država to ne ispuni, seljaci će 1. srpnja obavijestiti Europsku komisiju da u vladi sjede lažovi i prevaranti

BJELOVAR – Ovog trenutka seljaci od države potražuju još oko 36 posto potpora ili oko 700 milijuna kuna za prošlu godinu i to nikog ne zanima, a jučer smo vidjeli da se zbog zahtjeva sindikata javnih službi, dakle zbog nekih tri posto, podigla cijela država. I zato ne preostaje nam ništa drugo nego da sutra prije početka rada Vlade organiziramo javni skup na Markovu trgu – poručio danas u Bjelovaru Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, najavljujući sutrašnji skup na koji će, prema najavama, doći predstavnici svih seljačkih udruga iz cijele Hrvatske. Seljacima je, tvrdi, dosta zbunjujućih informacija i lažnih obećanja.

– Tražimo da nam se do zakonskog roka do 30. lipnja isplati tih 36 posto potpora i, ako to ne bude, mi ćemo 1. srpnja biti prisiljeni obavijestiti Europsku komisiju da je hrvatsku državu u okrilje Unije uvela vlada u kojoj sjede lažovi i prevaranti – oštro je poručio. Seljaci su, tvrdi, uz to ogorčeni ne samo dinamikom nego i načinom isplate poticaja.

– U Hrvatskoj nema knjigovođe koji to može pratiti jer se prilikom isplate nikada ne zna za što se točno dobiva taj novac. Tražili smo da to bude posve transparentno, da i mi, a i javnost može znati koliko i za što točno dobivamo potpora – ističe Latin.

Seljaci su nezadovoljni i učincima Agencije za poljoprivredno zemljište za koju tvrde da još ništa ne radi. Podsjećaju da je prilikom njezina osnivanja obećano da će se kroz godinu seljacima na raspolaganje dati 850.000 hektara, no to se nije dogodilo.

– Nažalost, Agenciji je trebalo četiri mjeseca da vladi uputi prijedlog uredbe o kriterijima bodovanja za dodjelu zemljišta, a osim onoga što se radilo na potvrde i koje je dodijeljeno na petogodišnje privremeno korištenje ni jedan hektar drugog zemljišta u vlasništvu države nije stavljen u funkciju – tvrdi Latin.

>> Nezadovoljni seljaci najavili masovne prosvjede za 3. lipnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije