Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne piše nam se dobro

Lani najtoplije otkako se mjeri, dosad najviše CO2 u atmosferi

vrucina, toplomjer
Marko Mrkonjić/PIXELL
13.01.2011.
u 20:30

Razina ugljikova dioksida najviša je u posljednjih 800.000 godina i četrdeset posto viša nego prije industrijske revolucije

Dok traju rasprave o tome imamo li globalno zagrijavanje ili su posrijedi samo "normalna kolebanja temperature", neumoljivi su podaci pokazali da se 2010. godina izjednačila s rekordnom 2005. kao najtoplija otkako se 1880. godine počela bilježiti globalna temperatura, objavili su američki vladini stručnjaci u novom izvješću o klimatskim promjenama.

Na Zemlji su lani 34. godinu zaredom zabilježene više temperature od prosječne u 20. stoljeću. Prošla godina također je donijela najviše oborina. Uočene su i promjene u vremenskim prilikama koje su pridonijele velikim poplavama u Pakistanu i toplinskom valu u Rusiji. Znanstvenici smatraju da je za oboje kriva neobično jaka planetarna zračna struja, koja je trajala od lipnja do kolovoza.

Dok je na Pacifiku bilo najmanje uragana u posljednjih pola stoljeća, na Atlantiku je bilo 12 uragana i 18 snažnih oluja.

Stručnjak Bob Word s Istraživačkog instituta u Londonu smatra da su svi navedeni podaci dokazi o klimatskim promjenama. "Oni nedvojbeno dokazuju da se Zemlja zagrijava i da je njezina temperatura rekordna", rekao je Word.

Podaci iz prošle godine također govore da je razina ugljikova dioksida u atmosferi dostigla 390 čestica po milijunu, što je najviše u posljednjih 800.000 godina i gotovo 40 posto više nego prije industrijske revolucije, kad je čovječanstvo počelo naglo povećavati uporabu fosilnih goriva.

Komentara 29

UT
utatica
20:41 13.01.2011.

ovaj termometar na slici je kinseki, na kineskoj veleprodaji košta 5 kuna

CI
cici14
20:55 13.01.2011.

Hm Piše hd Iz kog je to prsta iscicao? Kojim znanstvenim metodama? 800 000 godina? To je njegova familija mjerila? Ako su 1880 godine počela mjerenja, kak je izmjerio ove podatke prije da bi dobio razliku do 800 000 godina?a? A ovi Ameri kaj kenjkaju, nek potpišu protokol iz Kjota, pa bude manje zatopljenje. I Kinezi isto. Sranje novinarsko, ali problem je velik, što znači da treba pitati klimatologe, a ne naprdiefendije.

PR
pravaistina88
20:38 13.01.2011.

Večernji list - lokalno propagandno glasilo globalnih imperatora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije