Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lacković: MOL u Hrvatskoj treba plaćati koncesijsku rentu kao i u Mađarskoj

Takvu naplatu ocijenio je nepravednom za lokalne zajednice gdje se vrše eksploatacije plina i nafte, pogotovo u svjetlu najava o gašenju sisačke naftne rafinerije
28. listopada 2016. u 11:15 5 komentara 578 prikaza
Željko Lacković
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković u petak je, u ime saborskog Kluba stranke BM 365, Reformista i nezavisnih zastupnika, poručio kako mađarski MOL u Hrvatskoj plaća manju koncesijsku rentu za eksploataciju nafte i plina nego u Mađarskoj, što smatra nepravednim te traži da plaća istu rentu kao i u matičnoj državi.

"S 10 posto Hrvatska je daleko ispod onog što MOL plaća u Mađarskoj, gdje inicijalna renta prilikom dobivanja nafte i plina iznosi 12 posto, a za starija plinska i naftna postrojenja i bušotine se naknada penje do 60 posto od vrijednost dobivene nafte i plina", rekao je Lacković nakon stanke koju je zatražio u Saboru..

13.03.2016., Djurdjevac - Zeljko Lackovic, gradonacelnik Djurdjevca najstedljiviji je hrvatski gradonacelnik, jer izuzev sto radi volonterski, ne koristi niti sluzbeni automobil, a koji je zamjenio biciklom. Ponajvise se ponosi povijesnom utvrdom Stari Željko Lacković: Kakav Pelješki most, trebamo Podravsku magistralu Deve Edi Jurković Kupi li četiri deve, grad Đurđevac mogao bi postati Đurdevac Andrej Plenković SASTAVLJANJE VLADE Plenković prikupio 77 potpisa i može postati mandatar i bez Mosta

Napomenuo je kako je od 2014. godine u Ini odlučeno o povećanju rente s 5 na 10 posto, s tim da 3 posto ide jedinicama lokalne uprave, 2 posto županijama, a 5 posto državnom proračunu.  "Zbog čega, kada je Ina postala privatna kompanija, ima rentu 10 posto, a u Mađarskoj je 60 posto. Ako MOL plaća 60 posto u svojoj zemlji, neka plaća i u Hrvatskoj", naglasio je Lacković.

Takvu naplatu ocijenio je nepravednom za lokalne zajednice gdje se vrše eksploatacije plina i nafte, pogotovo u svjetlu najava o gašenju sisačke naftne rafinerije.

Naveo je da Bugarska i Turska imaju naknade od 12 posto, Slovenija od 18 posto, a Rusija od 22 posto, podsjetivši da je u kontinentalnom dijelu Hrvatske smješteno 57 bušotina , a u Jadranu tri bušotine.

Lacković se zauzeo da se prilikom planiranja proračuna za sljedeću godinu vodi računa o pravednoj raspodjeli sredstava od rudne rente, odnosno da to bude prihod lokalnih proračuna kako bi se kompenzirale mjere najavljene porezne reforme.

>> Sinčić predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova, Pernar član Odbora za vanjsku politiku

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Akademski slikar i mason Jadranko Ferko naslikao je svoj autoportret u masonskoj odjeći
KAKO IZGLEDA OBRED
Sve tajne hrvatskih masona: Rituali, simbolika, zavjeti šutnje, muško bratstvo
 • krao_sam:

  madzari su nesto najljepse sto se desilo Ini jerbo da su Hrvati vlasnici davno bi bilo zatvoreno..

 • krao_sam:

  ina je nasljedstvo iz jugosranja te nitko ne place za raspadom iste.

 • radekbrod:

  nekakav sanader i hdz su otišli korak dalje u prodaji ine te ju prodali za svoj džep