Naslovnica Vijesti Hrvatska

Laburisti: Ministar Mrsić stvorio je najjeftiniju radnu snagu u Europi

Neprihvatljive su im nove vrste otkaza, smanjenja plaće u agencijama, umanjenje štete, neplaćeni sat, uzimanje mirovina...
16. rujna 2013. u 14:03 0 komentara 1 prikaza
mladen novak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Saborski zastupnici iz redova Hrvatske stranke rada, sisački Mladen Novak i bjelovarski Zlatko Tušak, iznijeli su u Sisku primjedbe na najave izmjena Zakona o radu, ocijenivši pojedine potpuno neprihvatljivima. Laburisti se izričito protive namjerama uvođenja posebne vrste otkaza ugovora ako radnik ne pristane na manju plaću, zatim produžavanja vremena za ustupanje radnika preko agencije za privremeno zapošljavanje i umanjenje plaće onda kada nisu ustupljeni te u slučaju nezakonitog otkaza smanjenja novčane štete radniku ako mu nije prihvatljiv nastavak rada kod poslodavca.

- Takva umanjivanja i kršenja prava radnika dovode do pada standarda i manje kupovne moći te u konačnici širih ekonomskih posljedica - kazao je Tušak.

Na smanjenje sigurnosti građana kroz najavu preraspodjele radnih sati na godišnjoj razini, koja bi poslodavcu omogućila da umjesto 40 sati, radnik kroz tjedan neplaćeno odradi i 20 sati više, upozorio je Novak.

- Ministar Mirando Mrsić uspješno je odradio nešto što od njega nitko nije tražio, a to je da imamo najjeftiniju radnu snagu u Europi. Ministar Slavko Linić će tako onda reći da nismo konkurentni u Europi, jer nam je radno zakonodavstvo prekruto. Postojeću vlast jedino bi zadovoljilo da radnici rade bez ikakvih naknada - kazao je Mladen Novak, rekavši i kako do 67. godine mogu raditi samo saborski zastupnici i predsjednik države.

- Ljudi će bježati u prijevremene mirovine koje znače njihovo smanjenje, čime si država legalizira otimanje mirovina budućim umirovljenicima. To je dokaz da je država maćeha i apsolutno ne vodi brigu o građanima - dodao je Novak.

Aida Marenković, članica Izvršnog odbora sisačkog ogranka upozorila je, uoči najavljenog štrajka medicinskih sestara, na nepridržavanje njihova broja u socijalnim i zdravstvenim ustanovama mimo pravilnika, stoga podržavaju štrajk.

>> Laburisti: S ovakvim Zakonom o radu radit ćemo za minimalac

 

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.