Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u Saboru

Laburisti: Davanje autocesta u koncesije je kukavičluk vlasti

lesar, vuljanić
Patrik Macek/PIXSELL
25.09.2012.
u 13:04

Hrvatski laburisti pak vjeruju da ne bi trebalo davati u koncesiju ono što država može obaviti sama

Oporba će podržati prvo čitanje novog Zakona o koncesijama, ali samo u slučaju da se davanje autocesta u koncesiju regulira nekim posebnim zakonom o kojem će odlučivati Hrvatski sabor.

– Novi zakon o koncesijama omogućit će učinkovitiji i transparentniji sustav koncesija te intenzivirati ulazak privatnog kapitala i jačanje gospodarskih aktivnosti – rekao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac predstavljajući u Hrvatskom saboru prijedlog tog zakona.

–  Autoceste bi se trebale tretirati na poseban način i o davanju autocesta u koncesiju trebalo bi izraditi poseban zakon ili raspisati referendum. Ako imamo Zakon o rudarstvu koji definira kako se i pod kojim uvjetima sve ono što spada pod rudarstvo može dati u koncesiju, onda smatramo da su autoceste čak i od većeg gospodarskog značaja i da bi ih trebalo tretirati posebnim zakonom. Ili čak, ako hoćemo ići dalje, da se hrvatski građani izjasne jesu li  za to da u koncesije damo ono što su svi gradili – poručio je u Saboru HDZ-ov Ivan Šuker dodajući da će HDZ prihvatiti novi Zakon o koncesijama prihvate li se ti njihovi prijedlozi. Smatra da je veliki upitnik i kočnica u procesu privatizacije nerješavanje pitanja koncesije na pomorskom dobru i na turističkom zemljištu.

– To pitanje moramo riješiti, a koncesija je najpogodniji oblik, no o tome se u zakonu uopće ne govori niti se predlaže rješenje. Što je s koncesijama trgovačkih društava koja odu u stečaj – zanimalo je Šukera koji predlaže da se Hrvatska ugleda na arapske zemlje koje imaju vrlo detaljne koncesijske ugovore za naftna polja umjesto da se pod krinkom poštivanja pravila pravila EU za koncesije pojednostavljuju.

Hrvatski laburisti pak vjeruju da ne bi trebalo davati u koncesiju ono što država može obaviti sama te primjećuju da su dosad uz davanje koncesija bili vezani "ekscesi i skandali" jer koncesionari ili nisu plaćali koncesiju ili su iskorištavali i više nego što su dobili.

– Država nije i ne može biti loš gospodar. Lopovska država je loš gospodar. Nesposobna država je loš gospodar. Ali država koja zna što hoće i zna što radi nije loš gospodar. Ako neki ministar misli da je privatnik tri puta sposobniji od države u upravljanju, to samo znači da misli da je njegov susjed tri puta pametniji i sposobniji od njega. Onda to nije loša država, to je loš ministar koji tako misli – rekao je laburist Nikola Vuljanić koji se također osvrnuo na autoceste, iako ih predlagatelj zakona Lalovac ni riječju nije spomenuo, te zaključio da se u koncesiju mogu dati ceste koje je koncesionar sam sagradio, a ne koje su već sagrađene.

– Davanje autocesta u koncesije zapravo je kukavičluk vlasti. Vlast nije u stanju povući rezove tamo gdje ih treba povući jer to je specifično, posebno i tiče se imena i prezimena, pa se umjesto toga odriče cijele stvari i kaže: "Ajde, netko drugi će to srediti." U Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama netko će drugi odlučiti tko će tu raditi, tko neće raditi. Onaj tko uzme koncesiju, ja se neću tu petljati. Što je lijepo ali kukavički – vjeruje Vuljanić.

IDS-ova Damira Kajina zanimalo je donosi li se novi zakon samo zbog davanja autocesta u koncesiju te se složio s HDZ-om da bi trebalo donijeti poseban zakon za davanje autocesta u koncesiju.

– Dalo bi se razmišljati treba li uopće dati autoceste u koncesiju ili ne. Ono što je već sagrađeno u smislu vodovodne, elektro ili cestovne infrastrukture ne bi trebalo davati u koncesiju – uvjeren je Kajin, a HDZ-ova Martina Dalić zadovoljno je ustvrdila da je dobro da IDS, koji je dio vladajuće koalicije, podupire HDZ-ov prijedlog o posebnom zakonu.

– To je prevažno pitanje o kojem se rasprava ne bi smjela voditi na temelju a priori stavova – kazala je Dalić, a Kajin joj je na to dodao da on samo iznosi svoj stav, što nema posebne veze s podupiranjem HDZ-a.

SDP-ov Luka Denona je pak zahtjev HDZ-a za posebnim zakonom poistovjetio s njihovom potporom koncesioniranju autocesta iako su dosad istupali protiv toga. Ipak smatra da nema potrebe za donošenje posebnog zakona jer ovaj o kojem sada raspravljaju na "najkvalitetniji način regulira upravo to područje."

Komentara 20

OB
-obrisani-
13:29 25.09.2012.

I vi cete podrzat , oni ce dat ceste a racun za vas sve ce platiit po obicaju narod ! Zapravo nista cudno za drzavu gdje je politika sama sebi svrhom , jadno .

VA
vadis
13:43 25.09.2012.

Je li Suker odgovarao za korupciju, koliko mu je Fiolic davao mesa?

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
13:24 25.09.2012.

Čekajte malo, zar Karamarko nije rekao da traži referendum o auto-cestama ? Što je sad ovo, Šukeru ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije