Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.03.2015. u 18:15

Suđenje otkriva svu slojevitost tadašnjih političkih događaja, međudržavnih odnosa, uloge tajnih službi...

Njemačko suđenje Josipu Perkoviću (na slici) i Zdravku Mustaču, posljednjim šefovima jugoslavenske tajne policije, trebalo je biti završeno do ljeta. Ali kako odmiče, upitno je hoće li biti završeno i do kraja godine. Jer suđenje otkriva svu kompleksnost ne samo slučaja ubojstva Stjepana Đurekovića ili Udbinih ubojstava hrvatskih emigranata u Njemačkoj nego i svu višestruku slojevitost tadašnjih političkih događaja, međudržavnih odnosa Jugoslavije i Njemačke, hladnoratovske podjele, jugoslavenske pozicije u tome, uloge tajnih službi... Iako je već slično suđenje održano, ono Krunoslavu Pratesu, koje kao da je bilo ispitivanje terena sa svih strana, ovo je suđenje na vidjelo izbacilo sve ili zasad gotovo sve. Jesu li Perković i Mustač krivi? Hoće li biti osuđeni kao i Prates? Ili im u prilog ide povlačenje i mijenjanje iskaza Pratesa i Vinka Sindičića koji ucjenjuje njemački sud? I otprije se već govori o Sindičiću kao o ključnom svjedoku optužbe i da bez njega ne bi bio osuđen Prates, kao i da bez njega ne mogu osudu dobiti Perković i Mustač.

No treba pročitati presudu Pratesu i vidjeti da baš i ne stoji teza o njemu kao ključnom svjedoku. Sve su to stare udbaške igre, da se zamagli situacija i da se spasi što se spasiti može. Suđenje je dosad pokazalo da njemačko pravosuđe želi do potankosti ispitati slučaj, doći do svih relevantnih informacija, ljudi i dokumenata, ali i otkriva problematiku dostupnosti i očuvanosti arhiva. Dojam je da optužba ima čvrste temelje za optužnicu, dok je branitelj Anto Nobilo u nekoliko navrata pokušao diskreditirati Božu Vukušića, svjedoka optužbe. Ali to ipak nije hrvatska sudnica, ništa mu zasad nije pošlo za rukom.

Da se situacija komplicira za obranu, govori svjedočenje bivšeg Pratesova branitelja Helmuta Rosebrocka. Naime, Prates je na suđenju Perkoviću i Mustaču kao svjedok povukao izjavu zbog koje je, među ostalim, osuđen na doživotnu robiju, a to je da je Perkoviću nekoliko tjedana prije ubojstva predao kopiju ključa od garaže u kojoj je Đureković kasnije ubijen. Prates je kazao da mu je Rosebrock nakon uhićenja savjetovao da ne povlači ništa što je rekao njemačkim prikrivenim istražiteljima iako mu je, kako je isticao, rekao da je priča o ključu izmišljotina. No Rosebrock je ovih dana na sudu to demantirao rekavši da mu Prates nije spominjao da informacija o predaji ključa ne bi bila istinita! Obrana je, dakle, na sve većim mukama!

>> 'Perković bi mogao u pritvoru ostati dulje od dvije godine'

Komentara 1

OB
Objektivno...
16:17 20.03.2015.

Gosn (Herr) Perković; jel Vi znate hoće li maneken Marijana Badela opet biti na listi za Sabor? Dobar je koeficijent na kladari, a ne znam šta se dogovorilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije