Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Holik

Kuščevićev savjetnik vodio megaprojekt, sad se vraća starom poslu u MUP!?

Kuščevićeva kuća na Braču
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
10.07.2019.
u 08:49

Bizarno je da netko tko je godinama vodio i prezentirao jednu od najvećih investicija u hrvatski turizam odjednom ima potrebu javiti se ni manje ni više nego na natječaj u MUP-u, kao stručnjak specijaliziran za projektni menadžment

Nakon što je Lovro Kuščević podnio ostavku postavlja se pitanje što će biti s njegovim glavnim savjetnikom Željkom Holikom. Hoće li on nastaviti savjetovati i novog ministra ili će se vratiti na radno mjesto nadzornika za unutarnje poslove u Odjel za praćenje karijera i analitiku ljudskih potencijala u Ministarstvu unutrašnjih poslova gdje je na temelju javnog natječaja između sedam kandidata koji su se odazvali testiranju lani 16. siječnja imenovan na neodređeno vrijeme. Na tom je mjestu bio mjesec i pol, nakon čega je premješten u Kuščevićev resor, gdje ga je bivši ministar odmah povukao za svog glavnog savjetnika.

Projekt od 920 milijuna eura

Na Holikovu Linkedin profilu navodi se da je projektni direktor Croatian Land Holdingsa za zdravstveni turizam bio od prosinca 2008., ukupno šest godina i mjesec dana, dok je od siječnja 2015. projektni direktor Medis Investmentsa iz Splita za projekt resorta zdravstvenog turizma na Braču. Naročito 2015. mediji su izvještavali da je riječ o projektu čija je vrijednost procijenjena na oko 920 milijuna eura, najavljivano je da bi prva faza tog projekta trebala biti gotova u 2018., a početkom 2020. projekt je trebao biti završen. U srpnju 2019. gradnja nije ni započeta.

U svakom slučaju, bizarno je da netko tko je godinama vodio i prezentirao taj projekt, jednu od najvećih investicija u hrvatski turizam, odjednom ima potrebu javiti se ni manje ni više nego na natječaj u MUP-u, kao stručnjak specijaliziran za projektni menadžment. Paradoksalno je da je Holik formalno dobio posao na osjetljivoj poziciji u MUP-u na analitici ljudskih potencijala, a zapravo je on bio taj kojeg je trebalo prije svega detaljno propitati osobito na okolnost njegove sposobnosti procjene ozbiljnosti nevidljivih poslodavaca koji su ga angažirali da jeftino kupuje “pašnjake” na Braču kako bi oni uz pomoć Lovre Kuščevića i njegova općinskog vijeća bili prenamijenjeni u građevinsko zemljište. Sudeći i po očitovanjima aktualnog načelnika općine Nerežišća Svemira Obilinovića trenutačno se radi na realizaciji infrastrukturnih uvjeta za realizaciju navodnog megaprojekta.

Fond od 60 ulagača

Nema nikakve dvojbe kako će to ulaganja lokalne zajednice i države, možda i uz pomoć EU fondova, dodatno povećati vrijednost ogromnih količina zemljišta koje su sada zapravo u vlasništvu nevidljivih vlasnika off-shore tvrtki. Ali, što će biti ako se jednoga dana suočimo s činjenicom da od projekta neće biti ništa, i da će od svega profitirati samo anonimci koji su od početka zapravo željeli samo dobro zaraditi na preprodaji zemljišta.

Holik je u siječnju 2015., u vrijeme otkupljivanja zemljišta, bio član uprave sedam tvrtki, kojima su osnivači iste offshore tvrtke s Kariba i Malte, što je vjerojatno činjeno radi disperzije rizika. S tim da je 2011. govorio da je riječ o projektu švicarskih ulagača. Dok je u prosincu 2015. za Privredni vjesnik govorio da je iza svega fond Croatian Land Holdings iza kojeg je više od 60 privatnih i institucionalnih investitora. I onda je spao na posao u MUP-u i savjetovanje Kuščevića u Vladi!?

Ključne riječi

Komentara 23

IG
Igggy
08:59 10.07.2019.

Dok ovakvi ne završe na sudu, neće ova zemlja naprid.

Avatar heyhay
heyhay
09:40 10.07.2019.

To su pravi mafijaši ne Al Capone ovi imaju i MUP koji nikad MOST nije dao zato ih je adz potjerao.

Avatar matalan
matalan
09:16 10.07.2019.

Jedan po kazni u Saborsku stoljicu drugi u MUP...nemamo šansi za preživljavanje..djeco van u Irsku...koji ostaju na sterilizaciju ima dosta sirotinje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije