Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prikupili više od 600.000 potpisa

Kuščević: Bolje je da se referendum održi i neka narod odluči želi li reformu

Inicijativa 67 je previše
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
12.05.2019.
u 19:47

Inicijativa '67 je previše' skupila je više od 600.000 potpisa za raspisivanje referenduma protiv mirovinske reforme

Sindikalna inicijativa 67 je previše prikupila je više od 600.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma protiv dizanja dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina i protiv veće penalizacije za odlazak u privremenu mirovinu. Prikupljanje potpisa za taj referendum završeno je u subotu u ponoć i time su tri sindikalne središnjice koje su pokrenule tu inicijativu – Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata – skupile puno više popisa od 373.568 koliko ih je najmanje potrebno za raspisivanje referenduma.

Provjera ustavnosti

Predsjednik SSSH Mladen Novosel kaže da će broj potpisa biti još veći kad do kraja tjedna stignu sve liste te da će potpise predati Saboru za 10 do 15 dana kad ih pročiste.

– Nećemo dopustiti ministru uprave Lovri Kuščeviću da s našim potpisima učini ono što je napravio prethodnim dvjema referendumskim inicijativama – kazao je Novosel. Sindikalci očekuju da će Sabor zatražiti provjeru njihovih potpisa, ali i ocjenu Ustavnog suda je li referendumsko pitanje u suglasnosti s Ustavom. Novosel ističe da su upravo zbog toga pripreme za referendum trajale tri mjeseca jer su se oko referendumskog pitanja konzultirali i s ustavnim stručnjacima.

– Mi ovim ne rušimo cijeli zakon i mirovinsku reformu nego samo tražimo da se promijene četiri uvjeta koja su navedena u referendumskom pitanju – poručuje Novosel. Sindikati očekuju da se referendum provede jer smatraju da ne postoji druga mogućnost da se promijeni ono što zahtijevaju. U prethodnim inicijativama protiv Zakona o radu, “outsourcinga” i monetizacije autocesta, sindikati su također prikupili više nego dovoljan broj potpisa, no do referenduma u tim slučajevima nije došlo jer su vlade odustajale od tih prijedloga. Sindikalci smatraju da se referednum o spornim odredbama mirovinske reforme mora održati jer je taj zakon stupio na snagu.

– Zakon se ne može povući, a njegove izmjene koje bi bile neki kompromis ne dolaze u obzir. Nećemo odustati, ovaj put idemo do kraja – kaže predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Sindikati smatraju da bi se referendum trebao održati u rujnu.

Premijer Andrej Plenković kratko je prokomentirao 600.000 prikupljenih potpisa.

– Poštujem referendumsku akciju kao i ostale slične akcije. Nakon procedure provjere potpisa, o referendumu će odluku donijeti Hrvatski sabor – rekao je Plenković. Iako smo preko glasnogovornika Vlade Marka Milića pitali doživljavaju li 600.000 potpisa i kao znak protesta protiv Vlade i hoće li Vlada povući mirovinsku reformu jer je izvjesna mogućnost održavanja referenduma, odgovoreno nam je da je premijer dao izjavu i da zasad neće imati druge reakcije. Ministar uprave Lovro Kuščević za Večernji list je pak rekao da je očekivao da će biti baš oko 600.000 potpisa i da ga ta brojka ne iznenađuje. Štoviše, ministar je dodao da zbog velikog broja potpisa možda neće ni biti potrebna provjera njihove ispravnosti, ali o tome će odlučiti Sabor.

– Ako Sabor zatraži provjeru, onda će Vlada vjerojatno ponovno obvezati Ministarstvo uprave da provjeri potpise, ali ovaj put nećemo provjeravati svaki potpis jer broj prikupljenih potpisa značajno premašuje broj potrebnih, pa bi se išlo na provjeru metodom slučajnog uzorka – rekao je Kuščević. Otkrio nam je da u novom Zakonu o referendumu, koji se mjesecima čeka da ga pusti u javno savjetovanje, predviđa da neće biti potrebna provjera potpisa u slučajevima kada broj prikupljenih glasova bude daleko veći od potrebnih, kao što je slučaj s referendumom o mirovinskoj reformi.

Ministar Kuščević dodao je kako je na Saboru da odluči hoće li od Ustavnog suda zatražiti provjeru ustavnosti referendumskog pitanja. A na naše pitanje hoće li Vlada povući mirovinsku reformu, ministar uprave je rekao da je to teoretski moguće, ali da je bolje da se održi referendum i “neka narod odluči što želi”.

Na redu financiranje stranaka

– Mirovinska je reforma kod mjerodavnih tijela EU proglašena dobrom, ali trebalo bi narodu prepustiti da odluči želi li da se ona provede. Neka svatko svojim glasom odluči i stane iza svoje odluke – rekao nam je ministar Kuščević.

Sindikati su unatoč Vladinoj protureferendumskoj kampanji u kojoj se tvrdilo da zahtjev sindikata znači manje mirovine i 45 milijardi kuna duga našim unucima, uspjeli prikupiti respektabilan broj potpisa građana. Od preksinoć je pak započelo prikupljanje potpisa za referendum Živog zida o tome da se stranke prestanu financirati iz državnog proračuna.

Video: Inicijativa '67 je previše' prikupili više od 600.000 potpisa

Komentara 68

Avatar NAIVAC
NAIVAC
20:16 12.05.2019.

A da mi pokrenemo novi prijedlog da minimalna plaća ne može biti ispod neto 5.000 KN ???

KO
korektor1619
22:57 12.05.2019.

Večina potpisnika ne zna što je potpisivala, da je ugrožen mirovinski fond a time i njihove mirovine. To je obmana i prevara parazitskih sindikata i politikantskih medija. Tko je i koliko plaćao neprimjerenu promidžbu sindikata protiv vlade ?

IS
istinaizlike
19:54 12.05.2019.

Ministre, EU je preporučila i micanje povlaštenih mirovina iz Mirovinskog, ali tu preporuku ne spominjete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije