Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.02.2015. u 12:00

Ako ne vlastito kukurikanje, možda ih budnim održe poticaji Kolinde i Komisije

Ako neće Kolinda, možda će Komisija. Tko će, i hoće li itko, uspjeti natjerati hrvatsku Vladu da se ozbiljnije posveti rješavanju ekonomske krize? Nakon što je to na prilično nespretan i antagonizirajući način pokušala učiniti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sada i Europska komisija, prijeteći postroženjem ekonomskog nadzora nad Hrvatskom, pokušava stinuti hrvatsku Vladu i potaknuti je na ambicioznije provođenje reformi.

Analizirajući tu vijest, važno je shvatiti da nitko ovdje u načelu nikome nije neprijatelj. Svi su na istoj strani. Sve troje – i Vlada, i predsjednica, i Europska komisija – trebali bi dijeliti isti cilj stvaranja pretpostavki za snažniji gospodarski oporavak Hrvatske. Uz malo dobre volje, zajedničkim snagama i iz Zagreba i iz Bruxellesa, trebale bi se usuglasiti nove strukturne reforme i onda ih se dosljedno držati u primjeni. Ali sve, naravno, treba doći iz Vlade ili barem proći kroz Vladu.

Dok je premijer još i mogao odbiti predsjednicu postavljanjem praktički neizvedivog uvjeta da Kolinda Grabar-Kitarović dođe na sjednicu Vlade maksimalno pripremljena, s konkretnim mjerama izlaska iz krize i s kalkulacijom njihova financijskog učinka, taj uvjet Banski dvori ne mogu tako lako dati Komisiji. Hrvatske, a ne europske vlasti su te koje moraju napisati novi nacionalni program reformi. Bruxelles će taj program, popraćen naravno i kalkulacijom financijskih učinaka, samo dobiti na stol, analizirati i reći je li dobar ili nije. Ako zaključi da nije dobar, u svibnju će Europska komisija staviti Hrvatsku u najviši stupanj makroekonomskog nadzora i obvezati Vladu da napravi akcijski plan za izlazak iz krize.

Iako su novi parlamentarni izbori vrlo blizu, Kukuriku koalicija ne smije se opustiti i utonuti u san. Možda je budnom održi ne toliko kukurikanje iz vlastitih redova, nego poticaji iz dviju “Ko-Ko” institucija, jedne na Pantovčaku, druge u Bruxellesu.

>>Predsjednici je stalo do branitelja, no je li i do rješenja krize?

>>Kolinda Grabar-Kitarović u kampanji potrošila 8,3 milijuna kuna

Komentara 4

Avatar comparator
comparator
12:35 27.02.2015.

Sve ove mjere komisije su glađenje gušćim perom po tabanima ovu vladu koju bi trebalo dobro isprašiti po turu.

LU
lupilex1
13:02 27.02.2015.

malo je cudno za primanje Soa-u morate biti super a tipovi s dvojnim drzavljanstvom su Šefovi-tko je tu lud???

LU
lupilex1
13:00 27.02.2015.

ravnatelj Soa-e vam ima dvojno drzavljanstvo kome je odan SAD-u ili Hrvatskoj???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije