Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vjeruju u pobjedu

Kukuriku HSU s HDZ-om na lokalnim izborima u Lici

koalcija
Iva Vidović/VLM
25.03.2013.
u 14:35

Ako ne damo župana i gradonačelnika u Gospiću ja ću odstupiti, poručio je Milinović.

U Gospiću je potpisana koalicija HDZ – HSS – HSP AS – HSU o zajedničkom nastupu te četiri stranke na lokalnim izborima u Ličko-senjskoj županiji.

Najviše interesa izazvala je koalicija s Hrvatskom strankom umirovljenika koja je na nacionalnoj razini član vladajuće Kukuriku koalicije.

Predsjednici županijskih odbora HDZ-a i HSU-a, Darko Milinović i Ivan Bižanović, objasnili su taj izborni potez.

– Kao što HDZ u svom programu ima supsidijarnost na lokalnoj razini, odnosno sami odlučujemo o koalicijama preferirajući stranke centra, desnog centra i desnice, uvjeren sam da tako i HSU, stranka centra. Gospodin Bižanović, kao i svi mi, ima odriješene ruke za dogovor na lokalnoj razini bez obzira na nacionalnu razinu. Našli smo se oko programa i svjetonazorski što je vrlo bitno i mislim da nam to daje za pravo potpisivanje ove koalicije, kazao je Milinović.

Ivan Bižanović kazao je kako je predsjednik stranke Silvano Hrelja bio suglasan s koalicijom.
– Na središnjem odboru, koji je najveće tijelo stranke, dogovorili smo da pojedine županije koaliraju s partnerima koji su im bliski. S tim se složio cijeli središnji odbor i mi smo smo bili jedna od županija koja će koalirati s HDZ-om. Tu je još i Dubrovačko-neretvanska županija i tu su pregovori s još dvije županije na razini države. HSU, njen predsjednik gospodin Hrelja, dao mi je punomoć za zastupanje na razini cijele županije, objasnio je.

Milinović je istaknuo da vjeruje u pobjedu na lokalnim izborima demokršćansko-pravaške koalicije u kojoj je nađen zajednički jezik i u kojoj vlada ujedinjenje oko programa.

– Potpisali smo snažan koalicijski potencijal demokršćanske i pravaške opcije u Ličko-senjskoj županiji. Odmah oduzimamo svakome pravo da kaže da se ovdje nalaze bilo kakvi crnokošuljaši. Čuli smo proteklih dana predsjednika SDP-a da je ljude koji pokazuju snagu demokršćansko-pravaške opcije nazivao crnokošuljašima. Oduzimamo pravo i dajemo si za pravo da to nije nigdje pa ni u ovoj županiji. Ova opcija jamči svojim programom prosperitet županije u cjelini, istaknuo je Milinović.

Osvrnuo se i na najave pobjede SDP-ova kandidata za gradonačelnika Gospića Nikole Marasa, inače potpredsjednika županijskog odbora SDP-a.
– Bacam Nikoli Marasu rukavicu. Ako on postane gradonačelnik, premda on nije predsjednik županijskog odbora kao ja, ja ću dati ostavku na mjesto županijskog odbora. Ovdje to svečano obećavam. Pozivam da bude i on odgovoran prema svojim biračima i neka jednako tako kaže –  ako ne postane gradonačelnik da će dati ostavku na sve svoje funkcije. To je hrabrost i vjerodostojnost u politici. Ako ne damo župana i gradonačelnika u Gospiću, ja ću odstupiti, zaključio je.

Predsjednici HSP-a dr. Ante Starčević te HSS-a, Željko Nekić i Danijel Roguš, kratko su kazali kako su s velikim veseljem potpisali ovu koaliciju te da vjeruju u pobjedničku kombinaciju na lokalnim izborima.

Komentara 3

CR
crocro
15:00 25.03.2013.

Gosp. Silvano Hrelja do sada se uvijek utopio u svaku koaliciju koja ima ikakve veze sa sudjelovanjem u vlasti i na taj način bez obzira na stvarni rejting i veličinu postotka potpore birača, uvijek sudjeluje u vlasti i pobjedonosno podiže ruke. Tako se počinje događati i sada. Jer ako se imalo otvori komabinacija za mogućnošću sudjelovanja u vlasti pa makar i na lokalnoj razini, tu će sudjelovati. Zbog koalicija zati i danas u vlasti opstaju sve stranke koje ne mogu prijeći izborni prag. A sudjeluju u važnim odlukama za državu i građane, premda im građani i dovoljnoj mjeri nisu dali podršku. Makar da u takvim okolnistima od najjače strane dobiju manje važna mjesta u vlasti, proporcionalno njihovoj snazi. No, to nije slučaj, naročito ako pogledamo rejting HNS-a i koliko su zastupljeni na ključnim pozicijama u vladi, gdje odlučuju o sudbini gospodarstva i države. Ako zastupa vlast onda treba utjecati proporcionalno postotku podrške građana.

TE
tester
17:08 25.03.2013.

hsu je karijeristička stranka koja se uvijek priklanja onome tko je na vlasti i tada dolazimo do apsurdne situacije da su marginalne stranke UVIJEK u vlasti, a nikada u oporbi. a birači, da imaju malo soli u glavi, za takvee prevrtljivce ne bi dali niti jedan glas.

LI
Livi
22:26 25.03.2013.

Cestitam na koaliciji! Kad se mogu drugi ujediniti samo da zauzmu vlast, zasto ne biste i vi. Gore od ove koalicije na vlasti ne moze biti. Iako se ni u cemu osim u ljubavi za foteljama ne slazu, ne pomisljaju na razvrgavanje koalicije, jer gdje bi inace nasli tako dobro placen posao a da nikomu ne odgovaraju za cetiri godine. I nakon silaska s vlasti cekaju ih privilegirane otpremnine i bolja mirovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije