Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kujundžić: Služba Hitne nije zakazala, zaključak i nalaz očekujem sutra

Kad bih prepoznao da sam odgovoran, dao bih ostavku isti tren. Ali sustav je reagirao prema postavljenoj mreži i regulativi, kaže ministar
15. kolovoza 2018. u 19:50 80 komentara 2502 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tragedija mladića preminulog na cesti u Zaprešiću i reakcija Hitne pomoći u tom slučaju otvorila je brojna pitanja o organizaciji te službe, njezina ustroja i funkcioniranja, a na odgovornost se poziva ministra zdravstva prof.dr.sc. Milana Kujundžića.

Pogreb Mattea Ružića poslala poruku ministru Majka preminulog Mattea: Meni svaki život vrijedi isto, a ministru Kujundžiću?

Nakon što je poslao inspekciju Ministarstva u zaprešićku, ali i županijsku Hitnu, Kujundžić je izjavio da, prema dosadašnjim rezultatima inspekcije, služba nije zakazala. Ponavlja da taj inspekcijski nalaz još nije dovršen i da bi u slučaju ikakva propusta sustava, odmah dao ostavku.

FOTO Emotivni posljednji ispraćaj Mattea Ružića

Milan Kujundžić
1 / 14
Tragična nesreća koja se dogodila u Zaprešiću pogodila je cijelu Hrvatsku.

Je li gotov nalaz inspekcije?

Nadzor je napravljen, a zaključak i nalaz očekujem sutra. Stoga je sve ovo dosad preliminarni rezultat nadzora inspekcije.

Ministarstvo zdravlja INCIDENT Priveden supredsjednik Slobodne Hrvatske čiji su aktivisti jajima gađali zgradu Ministarstva

Tko je zakazao?

Prema preliminarnim rezultatima, nije bilo zakazivanja sustava i postupljeno je u skladu s pravilima struke.

Osjećate li se odgovornim?

Kad bih prepoznao svoju odgovornost, dao bih ostavku isti tren. Ali sustav je, apsolutno, reagirao prema postavljenoj mreži i regulativi. Nije zatajio sustav niti je nešto propušteno učiniti po algoritmima. Kako mi kažemo, sve je lege artis.

>> Pogledajte kako su aktivisti stranke Slobodne Hrvatske jajima gađali Ministarstva zdravstva

Hoćete li vi ikoga smijeniti?

Posljednji put su iz Zagrebačke županije pisali 2016. da se poveća broj timova i povećan je na njih 15. Otad nisu nikad tražili više timova ni ukazivali na to da ih je malo. Služba na razini Županije inače ne radi najbolje jer se i s manje može napraviti više. Nikoga ja i ne mogu smijeniti jer tu postavlja i smjenjuje Županija.

Nepoznati aktivisti jajima zasuli ulaz u Ministarstvo zdravstva Zabrana prilaska Prekršajne prijave protiv aktivista koji su jajima gađali zgradu Ministarstva

Što je s prijedlogom reforme Hitne pomoći iz 2016.?

Posljednjih godinu dana radim u tišini i pripremam uvođenje takozvanih paramedicsa. Za rad u hitnoj medicini splitske bolnice raspisan je natječaj, na koji se nitko nije javio i moramo, kao i u drugim zemljama, educirati ljude koji nisu medicinske struke za hitne intervencije.

To ne mora biti medicinska sestra ili tehničar?

Ne mora, u početku trebaju biti uz medicinsku sestru odnosno tehničara. Prolazi se edukacija za sedam osnovnih aktivnosti. 

>> Pogledajte što građani misle o tragediji u Zaprešiću

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • koraknaprijed:

  Zanimljivo 250 000 na burzi rada a uvozimo radnu snagu,99% ne želi platiti porez a traži bolje zdravstvo,obrazovanje i veće mirovine,ODAKLE GOSPODO?

 • Rodneral Križičević Rodnik:

  Kriv si i gotovo. Nisi bio u vozilu hitne pomoći.

 • Avatar mesija
  mesija:

  Ministre objasni im koliko puta mjesecno se to dogodi u Njemackoj, Francuskoj, Engleskoj , puno vise, pa se ne politizira ovako balkanski, mobstovski, sdpeovski, a najbolji su mi komentari ovih iz wsvrbije