Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijatelji životinja

Kujica Alenka dobila X-icu

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
1/6
10.11.2017.
u 11:00

Osječki Filozofski fakultet prvi je u Hrvatskoj dopustio ulazak u svoju zgradu sa životinjama

Kujica Alenka jučer je ponosno koračala hodnicima Filozofskog fakulteta u Osijeku. Dobila je čak i pseću studentsku iskaznicu.

Osječki Filozofski fakultet postao je, naime, prvi pet friendly fakultet u Hrvatskoj, što znači da je od sada ulazak dopušten i životinjama. Odluka je jednoglasno izglasana u srijedu i odmah je i stupila na snagu.

 

Neće moći na predavanja

– Humanistički smo fakultet, volimo i životinje, ne samo ljude, i uočili smo da sve više naših zaposlenika i studenata dolazi s ljubimcima i ostavlja ih pred vratima. Usto, sve je više i studenata s posebnim potrebama kojima su životinje pomagači. Nema razloga da ostaju na ulici bez kontrole te zavijaju i mijauču – kaže dekanica Loretana Farkaš, i sama vlasnica psa.

Ipak, životinje neće smjeti na predavanja i ispite, ali će moći, primjerice, ući s vlasnikom kada prijavljuje ispit ili treba skoknuti do knjižnice. Kako ne bi remetili sigurnost i nastavu, vlasnici životinja dužni su poštovati pravila. Kada ulaze u zgradu, morat će ih prijaviti na porti, navesti kamo su se zaputili te se na izlasku odjaviti. Psi obavezno moraju biti na povodcu, a veći moraju nositi i brnjicu. Za mačke i male kućne ljubimce potrebni su transporteri. Teoretski, studenti na fakultet mogu povesti i iguanu.

– Očekujemo da će ljudi biti razumni i da nam neće dolaziti s domaćim životinjama ili, recimo, zmijama – ističe dekanica.

– Nije bilo lako doći do toga, no zgrada je u našem vlasništvu pa imamo pravo sami odlučiti kako ćemo je koristiti, tako da su nas sve institucije podržale – navodi Narcisa Vrbešić-Ravlić, tajnica fakulteta.

"Studentica" Alenka bila je prava zvijezda. Njezin pozitivan i antistresni učinak bio je očit pa se odmah rodila i ideja da se socijalizirane pse poput nje uključi i u program psihološkog savjetovanja za studente. Alenku je dovela Lucija Baraban iz Udruge Pobjede, koja skrbi o azilu za pse.

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

 

Evolucijski korak

– Našli smo je na ulici prije dva mjeseca, udario ju je automobil. Nadamo da će sada naći i novi dom – optimistična je Lucija.

– To je evolucijski korak i pozivamo i druge fakultete na isti potez kako bi nam cijelo Sveučilište postalo prijatelj životinja – oduševljena je Ivana Crnoja, čelnica Pobjede.

Tea Bizik studentica je informatologije iz Našica, a već treću godinu otkako studira u Osijeku s njom u stanu, kako kaže, živi i studira i njezin pas.

– Definitivno će doći i na fakultet. Nisam ga još dovodila, ostajao bi u stanu, ali ovo je izvrsna vijest za sve nas koji imamo kućne ljubimce – razveselila se Tea. I njezin bi pas, tako, mogao dobiti "iksicu".

– Iskaznica znači da su oni naši pridruženi članovi, vanjski suradnici ili studenti koji će isto imati neka prava na fakultetu. Na internetu smo naišli i na diplome za životinje pa ćemo se i mi time poigrati i vidjeti na koji način ćemo promovirati prvu generaciju naših pristupnika - zaključuje dekanica L. Farkaš.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije