Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Pas je član obitelji iako to ne piše u obiteljskom zakonu

Sva talijanska glasila pisala su ovih dana o slučaju jedne službenice na rimskom sveučilištu La Sapienza kojoj poslodavac nije htio priznati dva dana plaćenog bolovanja za njegu njezina kućnog ljubimca
16. listopada 2017. u 06:50 9 komentara 1910 prikaza
Psići
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Pas je član obitelji premda to ne piše u nekom obiteljskom zakonu, pa čak niti u građanskom zakonu.

šetnja psa, pas NINO RASPUDIĆ Kad će pas u Obiteljski zakon?

Sva talijanska glasila pisala su ovih dana o slučaju jedne službenice na rimskom sveučilištu La Sapienza kojoj poslodavac nije htio priznati dva dana plaćenog bolovanja za njegu njezina kućnog ljubimca. Pas je bio jako loše i morao je hitno biti odnesen veterinaru. Žena, single, nije imala alternativu i svog ljubimca hitno odnijela veterinaru, koji je izliječio psa. Žena je morala dva dana izostati s posla, ali kada je donijela potvrdu veterinara kao opravdanje izostanka s posla, na sveučilištu su joj to odbili.

O tom svom događaju pričala je prijateljima s kojima odlazi u šetnju s četveronožnim ljubimcima u rimski park Doria Pamphili, koji su joj savjetovali da se obrati udruzi za zaštitu životinja, odnosno Savezu protiv vivisekcije (Lega Anti Vivisezione). Taj savez ima i svoje pravnike, te su joj pomogli u nalaženju rješenja. Pronašli su u nekim presudama Vrhovnog suda kako je nepružanje pomoći životinji kazneno djelo.

Dakle, da nije pružila pomoć svome psu počinila bi kazneno djelo. Naime, postoji zakon po kojem je ne samo nepružanje pomoći ili zlostavljanje životinje kazneno djelo, već i samo napuštanje životinje je kažnjivo. Sveučilište joj je priznalo bolovanje. Predsjednik Saveza protiv vivisekcije, Gianluca Felicetti, kaže kako svima, koji moraju izostati s posla radi njege kućnog ljubimca, treba biti priznato bolovanje. Inače, još od 2008. godine se u parlamentu nalazi prijedlog izmijene građanskog zakona koji bi išao u tome smjeru.

Uostalom nije logično imati kazneni zakon za kažnjavanje ljudi koji napuste životinju ili je maltretiraju (uoči ljetnih praznika ima onih koji jednostavno na ulici ostave pse i zbog takvih je uvedena kazna), a da i građanski kodeks to ne obradi. Ne samo što je samac smatran obitelji, sada će članom obitelji biti i pas (ili mačka ili neka druga životinja) s kojim živi čovjek.

zlatni retriver Neobičan retriver Ovakvog psa nemate priliku često vidjeti, primjećujete li zbog čega? Maja Smrekar Ludost ili umjetnost? Slovenka izvadila svoju jajnu stanicu i dala da se oplodi psećim spermijem šetnja psa, pas I to je moguće Talijanka dobila dva dana plaćenoga godišnjeg za njegu bolesnog psa
Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Davno nisam čitala nešto ovako lijepo najprije ono o kujici Candy sad ova lijepa priča o požrtvovnosti čovjeka prema psu njegovom vjernom prijatelji rađe čitam ovako nešto nego izjave kojekakvih Košića

 • WIRRULINA:

  da teško svatiti ljudima koji i svoju vlastitu obitelj ne cijene a kamoli bi mogli u mozgu malo i proširiti svijetonadzore. Da to je mnogima komplicirano.

 • WIRRULINA:

  da teško svatiti ljudima koji i svoju vlastitu obitelj ne cijene a kamoli bi mogli u mozgu malo i proširiti svijetonadzore. Da to je mnogima komplicirano.