Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Kad bi se pitalo pse, svi bi odabrali da žive u Osijeku

Građani rado pomažu volonterima, po čemu su fenomen u Hrvatskoj, a od početka godine udomljen je 191 pas, više nego ikada i više nego što ih azil može primiti
21. lipnja 2017. u 17:52 2 komentara 2708 prikaza
Tena i Maša brinu se o najmanjima
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Psi se voze u tramvajima i autobusima, i to bez karte, besplatno. Zabranjeno je stalno držanje pasa na lancu. Otvorena su im vrata Dječjeg kazališta i Kina Urania, a slobodno mogu i u “kupnju” u podosta trgovina.

Dok im vlasnici piju kavu, oni se izležavaju pod stolom u kafiću, a ožedne li, konobari će, u sve više lokala, i njima rado ponuditi posudu s hladnom vodom.

Udomljavaju, a puni

Trčkaraju i igraju se na ukupno desetak igrališta u gradu, što je, vjerojatno, i najviše u Hrvatskoj. Za Božić, građani pohrle u azil za napuštene pse kako bi ih prošetali. To je Osijek, grad u kojemu psi zauzimaju sve dostojanstvenije mjesto pod suncem. I baš zato, kažu aktivisti, i građanima je sve ljepše živjeti u njemu.

Dog friendly U tramvaje i autobuse u Osijeku psi sad mogu besplatno

Velike zasluge za takvu sliku pripadaju i volonterima Udruge Pobjede, koja nadljudskim naporima skrbi o osječkom skloništu za pse. Volonteri će, pak, na to “prebaciti kockicu” i reći – ničega ne bi bilo bez nevjerojatne podrške naših sugrađana.

– Ne znam jesu li Osječani zaista dobri ljudi ili smo ih mi uspjeli animirati, ali činjenica je da imamo najveću potporu svojih građana u našem trudu i radu. I po tome smo fenomen u Hrvatskoj – napominje Ivana Crnoja, čelnica Udruge Pobjede.

– Čak 191 pas udomljen je u samo pet i pol mjeseci ove godine, što je rekord kojim se ponosimo – nadovezuje se ona. Koliko je to značajna brojka, svjedoči najbolje podatak da je kapacitet skloništa 180. Udomljen je, dakle, cijeli jedan azil. Novi dom u cijeloj 2016. pronašlo je, usporedbe radi, tristotinjak pasa. No, azil je, bez obzira na tu pohvalnu statistiku, u svakome trenutku – pun.

– Kada netko udomi psa, on spašava dva psa: onoga kojega odvodi kući i onoga koji će s ulice doći na njegovo mjesto – poručuje Ivana. Na njihovu nedavnom pikniku “Povratak otpisanih” okupilo se više od 500 udomitelja i udomljenih ljubimaca. Sve donacije proslijeđene su za pomoć životinjama koje u azilu još čekaju novi život.

Kao volonterka, Ivana Crnoja došla je u azil u osječkom prigradskom naselju Nemetin prije ravno deset godina. Bilo ih je tada troje, a danas ih je 80 aktivnih volontera, s volonterskim ugovorima. Udrugu su osnovali 2009., skrb o azilu preuzimaju 2010., a već godinu kasnije registrirali su ga kao sklonište.

– Jedno smo od tek šest “no kill” skloništa u Hrvatskoj. Dakle, od ukupno 30 skloništa u zemlji, samo nas šest ne ubija pse nakon 60 dana. Novi zakon o zaštiti životinja poslan je u saborsku proceduru pa će, izglasaju li ga, čemu se toplo nadamo, sva skloništa ubuduće biti poput nas jer će se zabraniti ubijanje – veseli se naša sugovornica.

ODLUKA VLADE Psi u skloništu neće se ubijati

Osječki azil poseban je po tome i što je jedini otvoren za posjetitelje od 10 do 18 sati, svaki dan, bez iznimke. U tih osam sati, građani mogu šetati pse ili pomagati volonterima. Vikendom, tako, svaki pas ode u šetnju.

– Za božićni ručak, koji je 26. prosinca, cijeli se azil prošeta i tri puta. Građani stvarno sudjeluju u svemu što radimo i grad nam je sve ljepši za život. Cilj nam je da shvate važnost udomljavanja, kastracije i zajedničke brige za životinje, jer to su psi svih nas – ponosna je Ivana.

U šetnju sa psima često se zaputi i dr. Igor Berecki, poznati osječki pedijatar. U azil, tako, zna stići i ravno iz dežurstva u osječkoj bolnici. Voditelj je, naime, Odjela za intenzivno liječenje djece Klinike za pedijatriju u KBC-u Osijek.

– Moja Monika, Tijana i Ben sve to radimo obiteljski, uključivši i naše pse Frankieja i Lucy koji su također udomljeni ulični primjerci pseće ljubavi. Moja sestra vjerojatno više vremena provodi u azilu nego kod kuće, gdje je i sama udomila još tri psa. S osječkim azilom vežu me odreda lijepe veze, brojna osobna poznanstva s azilskim volonterima, kumovanje jednom od najstarijih azilskih pasa kojem sam i imenjak, povremena suradnja pri zbrinjavanju i udomljavanju pasa, odlasci u šetnje azilskih pasa i uključivanje u neke od brojnih akcija Udruge Pobjede – navodi dr. Berecki.

Udomljeni iz azila osijek Povratak otpisanih - četvrto druženje udomljenih pasa i njihovih udomitelja

Osijek je zadnjih godina, rezimira, izrazito napredovao glede humanog i civiliziranog postupanja i zbrinjavanja uličnih pasa i mačaka. Isprva zahvaljujući herojski požrtvovnom radu volontera, a u zadnje vrijeme i uz pohvalnu suradnju s odgovornim gradskim službama.

I zajedničko kupanje

Da uvijek ima prostora za više i bolje ističu i u gradskoj upravi.

– Uveli smo, za početak, po jedan tramvaj i autobus za prijevoz pasa, a nismo pravilnikom ograničili njihov broj pa ćemo vidjeti. Povratne reakcije su odlične, no ima i onih koji se ne žele voziti sa psima. Takva su vozila vidljivo označena naljepnicom “dog friendly”, tako da građani kojima to smeta mogu pričekati drugi tramvaj ili autobus – pojašnjava Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša. Dogovara se, nastavlja, i postavljanje više koševa za izmet.

Nakon Zagreba, Osijek je drugi grad u Hrvatskoj u kojem je zabranjeno stalno držati psa na lancu, odluka je od veljače. Namjera je, ističu u Gradu, osigurati primjerenije uvjete života ljubimcima, a pri tome spriječiti štetu ili ozljeđivanje drugih građana. Ne izaziva se tako, rezimiraju, agresija u životinja.

– Što se sankcija prema prekršiteljima tiče, ostavili smo rok od godinu dana za prilagodbu na nova pravila – kaže Belajdžić. Ivana Crnoja ima, pak, još jednu ideju.

– Na popularnom kupalištu “Željo” uz Dravu građani se redovito kupaju sa psima pa pregovaramo s Gradom da to i blagoslovi, odnosno ozakoni – zaključuje ona.

napuštene životinje Grad Slavonski Brod volonterima će prepustiti upravljanje azilom Zlostavljanje životinja Traktorom namjerno pregazio kujicu, čulo se kako joj pucaju kosti

Pravo dobročinstvo je kad pomogneš nekom tko ti uzvraća ljubavlju i zahvalnošću

 | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Cijelu priču započeli su volonteri, oni u udrugama, ali i brojni pojedinci. Sve to prepoznali su Osječani koji sve više pomažu životinjama, a time pokazuju i da cijene i poštuju trud volontera.

– Iako je Osijek po tome među najnaprednijim gradovima u Hrvatskoj, uvijek ima još prostora za poboljšanje, napredak i suradnju. Svatko bi trebao barem povremeno svratiti do azila i pridonijeti tome. Valjda to dolazi s godinama, ali ja sve lakše uspostavljam kvalitetnu komunikaciju sa psima nego s ljudima. Pomaganje psima i njihovo zbrinjavanje čini me zadovoljnijim, rekao bih i boljim čovjekom. Pravo dobročinstvo je kada pomogneš nekome tko ti ne može uzvratiti ničim što ima materijalnu vrijednost. A vrijednost beskonačne pseće ljubavi i zahvalnosti materijalno nije mjerljiva – ističe dr. Berecki.

Skupa pogreška
Htio je ispasti faca, a onda je napravio potez zbog kojeg je odmah požalio
Briga o okolišu
Dosta je plastike: evo kako izgleda održivo pakiranje budućnosti