Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplavljeni stanovnici

Božić u kontejneru: Kuća nema, ali svi računi uredno stižu

Račinovci
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
11.12.2014.
u 08:33

Načelnik Lucić: Problemi se pojavljuju, ali ih i rješavamo...

Od sredine svibnja i katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini mediji svakodnevno upozoravaju na niz nelogičnosti koje izravno utječu na živote stradalih. Prije nekoliko dana i pučka pravobraniteljica Lora Vidović u svom je izvješću Saboru navela niz stavki koje se tiču narušenih ljudskih prava tih građana, od kojih mnogi Božić dočekuju u kontejnerima.

Na rubu pucanja

– Osjećamo se kao da smo dio nekoga istraživanja u kojem se želi vidjeti što i kako čovjek može izdržati. Na rubu smo pucanja – kaže Jasmina Kokalović, čija je kuća u Račinovcima uništena, a ona je već nekoliko mjeseci smještena u kontejnerskom naselju u selu.

– Sredinom kolovoza predali smo sve dokumente za obnovu kuće da bismo prije nekoliko dana dobili obavijest kako nedostaje još jedan papir. Zar to nitko nije vidio sve te mjesece? Umjesto da nam kuća bude možda već obnovljena, a mi pred useljenjem, još je nisu počeli ni rušiti – žali se J. Kokalović na brzinu obnove.

Mještanima su usto proteklih tjedana stigli računi za struju, komunalnu naknadu, vodu, dimnjačara.

– Poslali su nam račune kao da je sve normalno. To stvarno nije u redu – kaže Petra Brkić iz Račinovaca, koja je s obitelji također u kontejnerskom naselju. Njezin račun za struju “potrošenu” u studenome iznosi 40 kuna, za prosinac 250, a svi ostali, do ožujka, po 130 kuna. Neki od stanovnika kontejnerskog naselja dobili su i opomene pred isključenje. Nema veze što kuća – nema.

Mještani Račinovaca žale se i da im nije ponuđena ni psihosocijalna pomoć.

– Sami se tješimo i hrabrimo. Druge nam nema – rekla je J. Kokalović. Neki se žale i na nekvalitetnu hranu iz javnih kuhinja i neisplatu odšteta za štete u poljoprivredi. Žalili su se i da su kontejneri hladni jer su ih grijali klima-uređaji, ali u međuvremenu su, na sreću, stigle grijalice. Ipak, “stanari” kontejnerskog naselja i dalje nemaju gdje prati posuđe pa to rade u tuš-kabinama za muškarce.

HEP: Moraju se odjaviti

– Tako je od prvog dana. Događa se da se u isto vrijeme neki muškarac tušira, a neka žena dolazi oprati posuđe – kaže Ivan Klarić.

Komentirajući izvješće pučke pravobraniteljice, načelnik Gunje Hrvoje Lucić kaže da u svemu tome ima dosta istine, ali i da za neke stvari jednostavno nema rješenja.

– Većina ljudi svjesna je da tako sada mora biti, ali ima i onih jako nezadovoljnih. Problemi se pojavljuju, ali ih rješavamo što prije možemo. Vjerujem da će Božić i Novu godinu u svojim domovima u Gunji proslaviti oko tisuću obitelji. Iskreno vjerujem da će svi radovi na obnovi biti gotovi do sljedeće zime – kaže Lucić.

Iz HEP-a pak odgovaraju da su zbog informatičkog sustava računi poslani svima koji nisu odjavljeni ili svoje priključke nisu stavili u mirovanje. To se jednostavno može učiniti i onda ne treba ništa platiti. Podsjećaju i da je HEP kućanstvima s poplavljenih područja otpisao mjesečne obveze za svibanj i lipanj u iznosu od 1,3 milijuna kuna te da su donirana sredstva za potrošenu struju od srpnja do rujna od 1,6 milijuna kuna. U kontejnerima struja je besplatna godinu dana.

Komentara 28

PO
poducavamvas
09:36 11.12.2014.

To Vam je nova josipovićeva pravednost. :) Sada nam pokazuje što je pravi put :)

OB
Objektivno...
09:03 11.12.2014.

Ako kažem što mislim gdje je par milijuna kuna od onoga što smo zvali na 060 9011 mogao bih proći kao i one tri djevojke na fakultetu u Zagrebu

BB
bozo boric
09:08 11.12.2014.

,,, računi su ogledalo nesposobne hrvatske birokracije ,,, jedino što u ovoj zemlji je legalno to je krađa i razbojstva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije