Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Krvoproliće je zaustavio Gotovina

sud_krvo.jpg
import
12.03.2008.
u 19:26

Nizozemski sudac Orie s čuđenjem je reagirao kada je, u sklopu uvodne riječi Greg Kehoe prikazao duži dokumentarni film “Dva sada od Londona”. Mučne i krvave scene napada na Hrvatsku i, potom na BiH, ganutljivi prikaz patnji Hrvata i Muslimana s početka agresije bili su vrlo ganutljivi.

I previše za suce. Sudac je upitao Čemu to služi, s obzirom da je tužitelj Tieger, prethodno potvrdio kako je Hrvatska imala legalnog prava osloboditi zauzete teritorije. Rekao je da suci barataju činjenicama, a da se ovdje radi o “novinarskom uratku”.

Tko je to snimio, pitao je Orie. - BBC, odgovorio je Kehoe, a nakon kraće šutnje, Orie je rekao, dobro vidjet ćemo hoće li na to netko imati primjedaba i reakcija.

Kehoe se koncentrirao i na ulogu službenog SAD u Oluji. Citirao je izjave i zapise iz knjiga američkih dužnosnika (Clintona, Holbrookea, Bacona, Clarka...), iz čega je bio razvidno da su Amerikanci jako “navijali” za Hrvate. Gledali kroz prste kada su Hrvati i Bošnjaci krenuli nabavljati oružje, uprkos međunarodnog embarga.

Naprotiv, oni filmovi na koje je reagirao sudac, baš su govorili i potvrđivali u kakvim su uvjetima, nepravedno međunarodna zajednica uvela embargo. Navodi kako su u tu svrhu angažirani američki vojni eksperti putem privatne firme MPRI. Objašnjava se osnovna misao američke politike - treba nanjeti jači vojni poraz Srbima na terenu, kako bi ih se primoralo na mirovne pregovore.

Taj je posao obavio Ante Gotovina. – Rijekama Zapadne Bosne tekla bi krv Bošnjaka da Gotovina nije to spriječio”, kaže Kehoe. Sudac je opet pitao, u čemu je sporan takav angažman Gotovine, jer tužitelji to ne dovode u pitanje.

- Drago mi je da ste postavili to pitanje, odgovara Kehoe sucu...treba razlikovati operativnog zapovjednika i njegovu funkciju. Pozvao se na slučaj iz drugog svjetskog rata, kada se sudilo njemačkom generalu Loebu. Utvrđeno je da je bio operativni zapovjednik, profesidonalac i ratnik, a da nije imao veze s onim što se događalo u pozadini i oslobođen je.

Nakon ove, za ove krajeve prilično nezgodne usporedbe, a za američkog odvjetnika očito neupitne, kehoe je ponovio da je zadaća Gotovine bila da porazi srpske vojske, a da nije mogao odgovarati i nadzirati ono što se događalo 250 kilometaara daleko, u vrijeme dok je on prodirao u teritorij bosanskih Srba.

Objasnio je i situaciju kada krajinski Srbi odbijaju mirovni plan.Potrebu da Gotovina krene u konačni sukob u BiH, objasnio je riječima; Izgledalo je da bi Srbi mogli uspjeti, pobiti Bihaćku enklavu i time ostvariti svoje ciljeve...to je bilo nepodnošljivo za Hrvatsku, to je bilo nepodnošljivo za Sjedinjene Američke Države.

Kehoe je zaključio riječima; “Čovjek koji je doveo do prekretnice, koji je završio ovaj rat - sjedi pred vama... ako je netko odgovoran za mir i prestanak rata u bivšoj Jugoslaviji, to je Ante Gotovina... i sjedi pred vama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije