Naslovnica Vijesti Svijet

“Krunica služi za molitvu, a ne za političku borbu”

Prizivati Boga za samoga sebe uvijek je opasno. Stranačka politika uvijek dijeli, a Bog je od svih, komentirao je državni tajnik Pietro Parolin
21. svibnja 2019. u 20:14 11 komentara 926 prikaza
Matteo Salvini
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ne samo katolička glasila, već i državni tajnik Vatikana kardinal Pietro Parolin, kritizirali su čelnika Lige i ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija zbog upotrebe vjere u političke svrhe.

Matteo Salvini U političke svrhe Salvini uzeo krunicu i prizvao Gospu u pomoć, katolici ga prozivaju zbog toga

– Prizivati Boga za samoga sebe uvijek je opasno – rekao je Parolin te naglasio da “stranačka politika uvijek dijeli, a Bog je od svih”.
Salvini je, naime, na koncu mitinga europskih suverenista u subotu u Milanu izvukao iz džepa krunicu i podigao je prema nebu prizivajući Gospu (kip Gospe, koju stanovnici Milana nazivaju Madonnina, nalazi se na vrhu Duoma ispred kojeg je održan miting) da mu pomogne u ostvarenju političkih ideja.

Katolički listovi Avvenire, Famiglia Cristiana i Civiltà Cattolica optužili su Salvinija za instrumentaliziranje religije, na što je on odgovorio da se ponosi što uvijek sa sobom u džepu ima krunicu. Time je htio kazati da mahanjem krunicom prema nebu nije htio instrumentalizirati religiju, već pokazati simbol kojem pripada.

SKUP Katolici kritiziraju Salvinija zbog razmetanja kršćanskim simbolima na skupu

“Zapovijed da se ne spominje Božje ime uzalud znači da ga se ne smije upotrebljavati za vlastite potrebe”, napisao je na svom profilu na Facebooku glavni urednik isusovačkog glasila Civiltà Cattolica, otac Antonio Spadaro. Savjest bi trebala pomoći da se shvati “kako politički miting nije mjesto za litanije i da vrijednosti Isusova evanđelja nemaju s time ništa zajedničkog”, napisao je Spadaro.

Kršćanska savjest trebala bi izazvati prezir i poniženje vidjevši kako je prodavana, trgovana. Isus je na instrumentaliziranje Boga potjerao trgovce iz Hrama.

“Neka svatko drži svoj govor, na izborima se pobjeđuje ili gubi, ali pred Bogom potrebno je skinuti sandale”, napisao je Spadaro.
Tjednik Famiglia Cristiana, koji je već jednom osudio držanje Salvinija citirajući moto Vade retro (koji se kaže Satani da se povuče), sada piše kako je Salvinijevo mahanje krunicom i zviždanje dijela prisutnih na spominjanje imena pape Franje “jeka fetišističkog suverenizma”.

Sebastian Kurz Neviđena politička drama Pad austrijske čudne koalicije pokazao je da se s radikalima ne može vladati

U Milanu se vidjelo ino instrumentaliziranje religije kako bi se “opravdalo sistematsko kršenje ljudskih prava u našoj zemlji”. List Talijanske biskupske konferencije Avvenire piše kako se “s krunicom moli, a ne vode se mitinzi”. Salvini je odgovorio da je on vjerojatno posljednji među kršćanima, ali uvijek sa sobom nosi krunicu.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Deleted user:

    sastali se globalci i klerikalci i hoće da utamane evropsku civilizaciju i kulturu. i svako ko iole drugačije misli je fašista, nacišovinista i fašosadista.

  • zimerman:

    Nije istina da je Salvini prizivao Boga za samog sebe , htio je samo napomenuti da ne zaboravimo ko smo i šta smo . Ocigledno je da vama ljevicarima više smeta krunica nego serijatski zakon koji se polako ali sigurno ... prikaži još!rno širi po zapadnoj Europi.

  • zimerman:

    Druže Silvije Tomašević , mogli ste jednom napisati članak o islamizacija Europe .Napišite druže Silvije nešto o no go zonama u Parizu gdje vlada serijatski zakon .Napišite druže Silvije nešto o istočnom Londonu gdje kiselinu bacaju u lice kršćanima i ... prikaži još!ima i organiziranim silovanjima i napadima na crkve itd itd. Izgleda da to za vas nisu problemi ali je veliki problem kada jedan političar katolik u (jos uvijek katolickoj državi ) digne krunicu i kaže da smo katolici.