Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neviđena politička drama

Pad austrijske čudne koalicije pokazao je da se s radikalima ne može vladati

Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.05.2019.
u 22:20

“Desničarski populisti su neprijatelji sloboda”, komentirao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mas skandal koji je “koštao glave” austrijskog vicekancelara Strachea

Kancelar i čelnik Austrijske narodne stranke (ÖVP) Sebastian Kurz morao je raspustiti vladu nakon skandala vicekancelara i čelnika austrijske Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz-Christiana Strachea. Nakon ostavke Strachea zbog videa u kojem se vidi kako je 2017. na španjolskom otoku Ibizi obećao navodnoj rođakinji ruskog oligarha olakšice za ruske tvrtke bude li došao na vlast, Kurz je nakon 18 mjeseci zajedničke vlade ÖVP-a i FPÖ-a raspustio tu koaliciju, a austrijski predsjednik Alexander van der Bellen odredio je jučer da će se prijevremeni parlamentarni izbori održati početkom rujna.

Njemački listovi Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung objavili su video na kojem Strache obećava usluge ruskim tvrtkama u zamjenu za novac kojim bi pomogli njegovoj stranci doći na vlast. Sa Stracheom se na snimci vidi i Johannes Gudenus, predsjednik parlamentarne skupine Slobodarske stranke, koji je također podnio ostavku na svoj položaj. Financijska potpora FPÖ-u trebala je doći iz nelegalnih fondova, a novcem su Rusi trebali otkupiti i najtiražniji austrijski list Kronen Zeitung koji bi svojim tekstovima utjecao na birače.

Atraktivna ruska djevojka vjerojatno izmišljenog imena Aljona Maharova, navodna nećakinja oligarha bliskog Putinu, nudila je ulaganje od 250 milijuna eura u Austriju. Na tu ponudu pao je Strache očito žedan vlasti. Kurz je taj skandal komentirao naglašavajući kako želi raditi za Austriju bez skandala te kako je tijekom protekle gotovo dvije godine koalicijske vlade morao podnijeti stvari koje očito nije probavio. Posljednjih mjeseci Kurz je skrenuo svoju stranku prema desno kako bi “normalizirao” Stracheovu ekstremnu desnicu. Strachea se inače smatra vrlo bliskim Rusiji, što je također izazivalo nezadovoljstvo među austrijskim narodnjacima.

Ruski prsti u desnici

Na austrijskim parlamentarnim izborima 2017. Narodna stranka dobila je 31 posto glasova, Socijalistička stranka 26, a Slobodarska stranka 25 posto glasova. Koliko će skandal Strachea utjecati na birače? Kurz kaže kako je FPÖ oštetio Austriju. Na taj skandal reagirali su i iz Njemačke. Čelnica Kršćanske demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer kaže kako ima onih koji se “prodaju za koricu kruha”, a njemački ministar vanjskih poslova iz Socijaldemokratske stranke (SPD) Heiko Maas kaže da su “desničarski populisti neprijatelji sloboda”.

Na snimci s Ibize vidi se i čuje kako Strache za novinare kaže da su “najveće prostitutke svijeta”, napada homoseksualce govoreći da su smeće itd.

Na sastanku suverenista u Milanu, gdje su bili Marine Le Pen i Geert Wilders, nije bio spitzenkandidat FPÖ-a Harald Vilimsky upravo zbog skandala čelnika te stranke Strachea. A u Milanu je Salvini vikao protiv raznih Merkela, Sorosa, Junckera i islamskih fundamentalista. Najviše se napadalo njemačku kancelarku Angela Merkel jer je otvorila vrata izbjeglicama, zatim američko-mađarskog financijaša Georgea Sorosa zbog navodnog poticanja migracije, predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera zbog navodnog miješanja Bruxellesa u poslove država te, dakako, i papu Franju koji je kazao da je Sredozemno more pretvoreno u groblje ljudi.

Engleski list The Guardian drži kako Moskva tajno sponzorira stranke ekstremne desnice koje joj pak uzvraćaju uslugu napadima na EU, na sve koji štite postojanje ujedinjene Europe, te zagovaraju ukidanje sankcija Rusiji. Nabrajaju se i susreti Putina s čelnicima “etnonacionalističkih” stranaka koje su po tradiciji protuameričke i euroskeptične. Lako je, zapravo, novčano pomagati stranke koje su ionako bile protiv američkog utjecaja u Europi, protiv NATO-a, a sada su protiv eura i Bruxellesa. Te stranke postaju Putinovi glasnogovornici u Europi.

Bez ulaska u nagađanja što bi bilo kada bi bilo, odnosno da su, primjerice, u Parizu na vlasti Le Pen, a u Rimu Salvini, kada bi došlo do sukoba oko nečega konkretnoga, recimo oko poljodjelstva i poljoprivrednih proizvoda ili oko brodogradilišta itd., moguće je pretpostaviti da bi Salvini klicao “prvo Italija”, a Le Pen “prvo Francuska”. No europska desnica se glede pitanja odnosa s Rusijom već sada razilazi jer, dok Le Pen, Salvini i Strache navijaju za Moskvu, Rusiji se protivi poljska desničarska stranka Pravo i pravda (IPR) predsjednika Jarosława Kaczyńskog. U razgovoru za Guardian Radoslav Vogel, politički savjetnik Kaczyńskog, kaže da Varšava ne prihvaća proruske stavove, primjerice mađarskog predsjednika Viktora Orbána. Predstavnik estonske konzervativne stranke EKRE Jaak Madison želi, primjerice, doznati nešto više o ruskom kreditu Marini Le Pen.

“Crna geopolitika”

Proteklih dana BBC je objavio podatke o istrazi o zastupniku njemačke desničarske stranke AfD Markusu Frohnmaieru koji je navodno zatražio rusku novčanu pomoć za predizbornu kampanju. Francuska, Njemačka i Italija su navodno glavne ruske mete u strategiji utjecaja na izbore za Europski parlament, upozorila je tajna služba Estonije. Preko medija i financiranjem stranaka ruski prsti žele utjecati na rezultat europskih izbora. Širi se propaganda protiv Europske unije.

Govori se o “crnoj geopolitici” Moskve i “hodočašćenju” čelnika talijanske Lige, francuskog Nacionalnog okupljanja (RN), njemačkog pokreta Alternative za Njemačku (AfD) i austrijske Slobodarske stranke (FPÖ ) u Kremlj. Na ruskoj vezi pala je i austrijska vlada.

Komentara 50

CR
crodux
22:34 19.05.2019.

od sad glasam samo za ljevicu, VL i Silvijo Tomišanović sa ovim člankom su me uvjerili u to, od sad vozim auto samo lijevom stranom i pisat ću lijevom rukom i družit ću se s nekim lijevim ljudima...joj joj joj..

LI
LizaLimenni
22:34 19.05.2019.

Ne udbasevicu, korumpirani ne smiju vladati. To sto je netko navodno radikalan je nebitno.

Avatar Ispratitelj95
Ispratitelj95
23:48 19.05.2019.

Već u naslovu ovog članka je implementiran zaključak lijevo orijentiranog novinara koji uopće ne shvaća bit svoje profesije. Poštovani druže, Tvoj zadatak je prenijeti vijest. Boli me k.rac za tvoje mišljenje i mišljenje partije koja te plaća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije