Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐIMURJE

Krumpir i bobičasto voće zbog kiše propadaju, pčele ostaju gladne na livadama

Krumpir
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
10.09.2014.
u 16:52

Zlatko Vinković iz Belice trgovačkim lancima upućuje apel da ne pritišću s cijenama jer je godina za krumpir izrazito loša. Robert Posedi iz Krištanovca upozorava da je urod kupina prepolovljen!

Zbog kiše nisu strepili i ne strepe samo vlasnici kuće u blizini rijeka i potoka, već i poljoprivrednici. Tamo gdje su se najviše podigle podzemne vode, štete na krumpiru kreću se od 80 pa do čak 100 posto!
- Njemu je dovoljno da i jedan dan bude pod vodom, pa da počne propadati. Osim ovih izravnih šteta čekaju nas i neizravne jer će se tek u skladištima vidjeti pravi razmjeri - kaže Zlatko Vinković iz Belice.

Trgovačkim lancima upućuje apel da ne pritišću s cijenama jer je godina izrazito loša. - Osim što krumpit gnjili, rastu nam i troškovi vađenja jer je blato, pa strojevi troše više goriva. Izvlačimo jedni druge iz blata. Za srijedu su najavili novu kišu, pa se žurimo pobrati. Agrotehnički rokovi su počeli teći i nemamo izbora - pojašnjava.

Vinkovići obrađuju oko 30 hektara, a imaju i kooperante. Trenutna otkupna cijena je 1,20 kuna, što je ispod razine isplativosti. - Ove godine neplanirano su nas pogodile i sankcije Rusiji, pa će se stvarati tržni viškovi - ističe. Procjene su, doznajemo od mr. sc. Milorada Šubića iz Poljoprivredne savjetodavne službe, da će krumpira biti za trećinu manje.

- U tri tjedna pala je četvrtina godišnjih količina kiše, i to u najgore doba kad počinje berba. Pravi razmjeri vidjet će se za nekoliko mjeseci. Moguće da je da štete budu veće u skladištima nego sad na njivi, no i ne moraju. Ovisi o vrsti tla, sortama i drugom - napominje.

Štete zbrajaju i proizvođači bobičastog voća. Proizvođač kupina Robert Posedi iz Krištanovca kaže da je urod ovog ljeta prepolovljen u odnosu na prošlu godinu. - Nema tu pomoći i zaštite od kiše, Božja volja - kratko će taj vlasnik OPG-a, čije je kupinovo vino osvajalo nagrade na sajmovima. Velike štete bilježe i proizvođači meda, neki čak i do 90 posto! Potvrđuje to i Branko Lipić iz Udruge pčelara Međimurske županije Agacija.

- Ova kiša djelovala je kao da vas neprestalno tušira voda, a vi stalno odijevate novo odijelo. Kiša ispire nektar sa cvijeća i pčele ostaju gladne - kaže. Pčelari će zatražiti i pomoć županije. Pčelinji fond, upozorava, treba spasiti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije