Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak A5 u Zagrebu

Jugoistok Europe opet geopolitički interes SAD-a

Damir Krstičević
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
13.07.2018.
u 23:25

"Prošle godine dobili smo donaciju SAD-a, eskadrilu helikoptera Kiowa Warriors. Radimo na nastavku te priče", rekao je ministar

Posebni sastanak ministara obrane SAD-a, Hrvatske, BiH, Albanije, Crne Gore i Makedonije u Zagrebu označio je povratak geopolitičkog interesa SAD-a za jugoistok Europe. Upriličen je odmah nakon NATO summita, Zagreb je izabran za domaćina, a osim ministara obrana država članica Američko-jadranske povelje (A5) sudjelovali su i predstavnici zemalja promatrača, Slovenije i Kosova. Sastanku, održanom u zagrebačkom “Westinu” predsjedali su zajednički potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević i ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković.

Potpora u misijama

Krstičević je kazao da A 5 polako uvodi sve države jugoistočne Europe u najuspješniji savez u povijesti, NATO, te da su sigurnosne ugroze današnjice takve da na njih niti jedna država ne može odgovoriti sama.

Damir Krstičević
1/18

– Zato nam je, osim razvoja naših vlastitih sposobnosti, jednako važna i izgradnja partnerstva s drugim državama – istaknuo je Krstičević te zahvalio SAD-u na kontinuiranoj podršci, dodavši da smo na području sigurnosti i obrane oduvijek učili i želimo učiti samo od najboljih.

Ministar obrane SAD-a James Mattis poručio je da je ovdje kako bi iskazao predanost SAD-a sigurnosti i stabilnosti jugoistočne Europe te podsjetio kako oružane snage mnogih članica pružaju potporu u vrlo važnim misijama te u koaliciji protiv Islamske države.

Podsjetio je kako povijest dokazuje da smo snažniji ako zajednički radimo u obrani demokratskih vrijednosti i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima. Razgovarano je o ubrzanju integracije preostalih država aspirantica u NATO, sigurnosnoj situaciji u regiji te pravednijoj raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između SAD-a i Europe. Krstičević je rekao i da Hrvatska ima odgovornost prema partnerima iz jugoistočnog susjedstva, s kojima ćemo nastaviti njegovati usku sigurnosno-obrambenu suradnju.

Srbija ‘preskočila’ skup

U Zagreb su došle ministrice obrane Albanije Olta Xhaçka, BiH Marina Pendeš i Makedonije Radmila Shekjerinska-Jankovska te promatrači, potpredsjednik vlade Kosova Enver Hoxhaj i ministar sigurnosti Rrustem Berisha te ministrica obrane Slovenije Andreja Katič. Jedino Srbija, koja ima status promatrača u A 5, nije poslala nikoga. U MORH-u potvrđuju da je bio pozvan predstavnik na razini državnog tajnika. Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin, naime, u RH je nepoželjna osoba.

Komentara 90

Avatar argus100
argus100
14:03 13.07.2018.

Treba nam,, naravno. Neka crknu dušmani.

DU
Deleted user
14:15 13.07.2018.

Hrvatki narod jos pamti 91.! Nikad nam se vise ne smije dogoditi da budemo nespremni!

KO
koraknaprijed
14:00 13.07.2018.

Dok je Damira, Ante i Kolinde straha nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije