Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jugoistok Europe opet geopolitički interes SAD-a

"Prošle godine dobili smo donaciju SAD-a, eskadrilu helikoptera Kiowa Warriors. Radimo na nastavku te priče", rekao je ministar
13. srpnja 2018. u 23:25 90 komentara 4996 prikaza
Damir Krstičević
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Posebni sastanak ministara obrane SAD-a, Hrvatske, BiH, Albanije, Crne Gore i Makedonije u Zagrebu označio je povratak geopolitičkog interesa SAD-a za jugoistok Europe. Upriličen je odmah nakon NATO summita, Zagreb je izabran za domaćina, a osim ministara obrana država članica Američko-jadranske povelje (A5) sudjelovali su i predstavnici zemalja promatrača, Slovenije i Kosova. Sastanku, održanom u zagrebačkom “Westinu” predsjedali su zajednički potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević i ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković.

Damir Krstičević dočekao Jamesa Mattisa ZAGREB Mattis stigao u posebnom zrakoplovu napravljenom za nuklearnu apokalipsu

Potpora u misijama

Krstičević je kazao da A 5 polako uvodi sve države jugoistočne Europe u najuspješniji savez u povijesti, NATO, te da su sigurnosne ugroze današnjice takve da na njih niti jedna država ne može odgovoriti sama.

Damir Krstičević
1 / 18
Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju danas Gardijska oklopno-mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Gardijske mehanizirane brigade i Topničko-raketne pukovnije provela je vježbu na zemljištu s bojnim gađanjem "Kuna 18", a po prvi puta na vojnoj vježbi prikazana integracija i združeno djelovanje helikoptera Kiowa Warrior i Panzer haubice 2000.

– Zato nam je, osim razvoja naših vlastitih sposobnosti, jednako važna i izgradnja partnerstva s drugim državama – istaknuo je Krstičević te zahvalio SAD-u na kontinuiranoj podršci, dodavši da smo na području sigurnosti i obrane oduvijek učili i želimo učiti samo od najboljih.

Ministar obrane SAD-a James Mattis poručio je da je ovdje kako bi iskazao predanost SAD-a sigurnosti i stabilnosti jugoistočne Europe te podsjetio kako oružane snage mnogih članica pružaju potporu u vrlo važnim misijama te u koaliciji protiv Islamske države.

Šator za vojsku Belina Inovacije Hrvatska vojska ubuduće u šatorima domaće proizvodnje

Podsjetio je kako povijest dokazuje da smo snažniji ako zajednički radimo u obrani demokratskih vrijednosti i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima. Razgovarano je o ubrzanju integracije preostalih država aspirantica u NATO, sigurnosnoj situaciji u regiji te pravednijoj raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između SAD-a i Europe. Krstičević je rekao i da Hrvatska ima odgovornost prema partnerima iz jugoistočnog susjedstva, s kojima ćemo nastaviti njegovati usku sigurnosno-obrambenu suradnju.

Premijer Plenković s ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država 'DOKAZANA AMERIČKA SAVEZNICA' Mattis obećao pomoć Hrvatskoj u modernizaciji vojske

Srbija ‘preskočila’ skup

U Zagreb su došle ministrice obrane Albanije Olta Xhaçka, BiH Marina Pendeš i Makedonije Radmila Shekjerinska-Jankovska te promatrači, potpredsjednik vlade Kosova Enver Hoxhaj i ministar sigurnosti Rrustem Berisha te ministrica obrane Slovenije Andreja Katič. Jedino Srbija, koja ima status promatrača u A 5, nije poslala nikoga. U MORH-u potvrđuju da je bio pozvan predstavnik na razini državnog tajnika. Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin, naime, u RH je nepoželjna osoba.

Povjerenje je stvarano dugo, a RH je iznad kategorije

Ministar Mattis naglasio je dugu povijest stvaranja povjerenja između RH i SAD-a i rekao da je SAD svjestan hrvatskog doprinosa NATO-u.

– Kao što sam prije godinu dana rekao u Pentagonu, ponovit ću i danas u Zagrebu, Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije – kazao je. Pohvalio je Hrvatsku vojsku riječima: Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore nego velika vojska s vojnicima bez cilja. Krstičević je isto bio aktualan te je rekao kako borbu iznad svoje kategorije pokazujemo i na drugim područjima, a pravi primjer je i Svjetsko nogometno prvenstvo. Potom je svim okupljenim stavio navijačke kockaste šalove.

Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar putnik83
  putnik83:

  Hrvatki narod jos pamti 91.! Nikad nam se vise ne smije dogoditi da budemo nespremni!

 • Avatar argus100
  argus100:

  Treba nam,, naravno. Neka crknu dušmani.

 • koraknaprijed:

  Dok je Damira, Ante i Kolinde straha nema.