Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mattis stigao u posebnom zrakoplovu napravljenom za nuklearnu apokalipsu

Mattis će se u četvrtak sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, a u petak sudjelovati na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje.
12. srpnja 2018. u 19:40 14 komentara 2378 prikaza
Damir Krstičević dočekao Jamesa Mattisa
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Američki ministar obrane James Mattis stigao je u četvrtak u Zagreb gdje će s kolegama iz jugoistočne Europe razgovarati o priključivanju NATO-u ostalih regionalnih država, objavilo je ministarstvo obrane.

damir krstičević ulaganje u sigurnost Krstičević: Mattisov dolazak u Zagreb je velika stvar za Hrvatsku

Mattis je u Zagreb stigao nakon summita NATO-a u Bruxellesu gdje je SAD potvrdio punu predanost Sjevernoatlanskom savezu, unatoč kritikama predsjednika Donalda Trumpa da saveznici ne izdvajaju dovoljno za zajedničku obranu.

Njegov posjet Hrvatskoj potvrda je odličnih i prijateljskih odnosa dviju država s ciljem da suradnja bude još bolja, kažu u ministarstvu.

Hrvatska radi na podizanju svojih vojnih sposobnosti i povećava obrambeni proračun, rekao je u srijedu hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Jim Mattis DAVOR IVANKOVIĆ 'Bijesni pas' Mattis u Zagreb zove regionalne ministre, ali Vulin u RH nije dobrodošao

Dodao je da je vlada donijela plan dostizanja cilja o izdvajanju dva posto BDP-a za obrambeni proračun koji treba dostići do 2024.

Mattis će se u četvrtak sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, a u petak sudjelovati na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje.

Radi se o regionalnoj inicijativi koju su 2003. pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora.

Sastanak Krstičević s ministrima obrane SAD-a, Velike Britanije, Crne Gore i Poljske

Cilj inicijative je pružanje potpore europatlanskim procesima u jugoistočnoj Europi i što skorija integracija svih država članica u NATO. Hrvatska i Albanija u Savez su ušle 2009.

Očekuje se kako će ministri razgovarati o jačanju prisutnosti SAD-a u jugoistočnoj Europi, koracima koje je potrebno poduzeti u cilju ubrzanja integracije preostalih država aspirantica iz te regije u NATO, sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi te pravednijoj raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između SAD-a i Europe.

Damir Krstičević dočekao Jamesa Mattisa
1 / 10
Damir Krstičević dočekao Jamesa Mattisa

Posebni zrakoplov

Mattis je u Zagreb stigao u zrakoplovu Boeing E-4 koji je poznat i kao 'Doomsday plane'. Radi se o zrakoplovu koji može komunicirati s bilo kime u bilo kojem dijelu svijeta.

Njegova uloga je da tijekom vojne krize služi kao mobilna zapovjedna jedinica. Sposoban je preživjeti elektromagnetski napad, a koristi i tradicionalne analogne instrumente jer su manje osjetljiviji na cyber napade.

Zrakoplovi su napravljeni i kako bi američki predsjednik preživio prve dane mogućeg nuklearnog napada. Sposoban je i komunicirati s nuklearnim podmornicama, a moguće je i lansirati nuklearno oružje iz njega.

Oftalmologija
PROMO
Dosta vam je da vam pada mrak na oči? Doznajte koje sve probleme s vidom možete riješiti u Zagrebu

A1 izdvaja za Vas

 • koraknaprijed:

  Bravo za Hrvatsku i hvala Damiru i Kolindi.

 • nevjerujženikojalaže:

  ove pi....ce nije smetalo dok su rusi i srbi imali vojne vježbe i s toga je sasvim jasno tko trola protiv nato saveza.

 • Avatar comparator
  comparator:

  Mi jesmo u Natu ali da tu uđe BiH u ovom obliku je smiješno .Netko se tu pravi lud .