Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DOKAZANA AMERIČKA SAVEZNICA'

Mattis obećao pomoć Hrvatskoj u modernizaciji vojske

Premijer Plenković s ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/9
12.07.2018.
u 21:46

Mattis je u Zagreb stigao nakon summita NATO-a u Bruxellesu koji je na trenutke bio vrlo buran zbog grubih napada američkog predsjednika Donalda Trumpa na saveznike da troše premalo na obranu.

Američki ministar obrane James Mattis rekao je u četvrtak u Zagrebu da je Hrvatska "dokazana američka saveznica" i obećao pomoć SAD-a u nastavku modernizacije hrvatske vojske.

Američki ministar, koji je stigao u posjet Zagrebu, sastao se s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih i prijateljskih odnosa Hrvatske i SAD-a, priopćila je vlada.

Mattis je naglasio "da mu je zadovoljstvo ponovno biti u zemlji koja je dokazana američka saveznica koja ima respektabilnu vojsku". 

Premijer Plenković s ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država
1/9

Pohvalio je odluke hrvatskog državnog vodstva o nabavi nove vojne opreme i obećao pomoć kod sljedećih koraka modernizacije hrvatske vojske, stoji u priopćenju.

Mattis je u Zagreb stigao nakon summita NATO-a u Bruxellesu koji je na trenutke bio vrlo buran zbog grubih napada američkog predsjednika Donalda Trumpa na saveznike da troše premalo na obranu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je nakon sastanka na vrhu da su sve saveznice čule Trumpovu poruku i da je pojačana svijest o nužnosti povećanja obrambenih troškova.

Čelnici zemalja članica obvezali su se da će se do 2024. nastojati što više približiti cilju o izdvajanju od dva posto BDP-a za obranu. Trenutačno taj cilj ispunjava osam zemalja, a do 2024. trebalo bi ih biti ukupno 17, među njima i Hrvatska koja za obranu trenutno izdvaja 1,33 posto BDP-a.

Mattis će u petak sudjelovati na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje, regionalne inicijative koju su 2003. pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora.

Cilj joj je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi i što skorija integracija svih država članica u NATO. Hrvatska i Albanija u Savez su ušle 2009.

Premijer Plenković s ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država
1/10

Komentara 6

VI
VisAVis2
08:39 13.07.2018.

Hrvatskoj je za srbiju potrebno malo, tek nešto krša i eto ti “exit” traktorijade!

NA
navijeke
10:05 13.07.2018.

Odlična vijest, izgleda kako glasine o planiranoj nabavi AH-1 uz UH-60 nisu samo glasine.

SU
suvaja
05:36 13.07.2018.

naredba bijelog poglavice iz vasingtona mora se izvrsiti..praracun ce se povecati i trositi na njihovu otpisanu opremu ne radi sigurnosti hrvata koji bjeze na zapad nego zbog americkih interesa.... ...za lijekove nema novaca ua izraelski krs mora biti... ...sto je kotromanovic bio milanovicu to je fihura iz muzeja slavnih plenkovicu ...kada ce bijeli poglavica duga kosa ukinuti vize plemenu kroatana sa jadrana..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije