Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločin na Hvaru

Kronologija slučaja 'fatalne ujne' i nećaka: Treća presuda stigla 12 godina nakon ubojstva

Slađana Novoselnik
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/18
25.09.2023.
u 14:21

Slađana Novoselnik prvo je nepravomoćno osuđena na zatvorsku kaznu od 22 godine, a njezin nećak na deset godina maloljetničkog zatvora, u rujnu 2012. godine

Slađana Novoselnik, prozvana "fatalna ujna", osuđena je na četiri godine i deset mjeseci zatvora na Županijskom sudu u Splitu. Treća je to presuda za ubojstvo njezina supruga Domagoja Novoselnika koje se dogodilo u lipnju 2011. godine na Hvaru. Ubojstvo je počinio njihov nećak Matija Franc, osuđen na sedam godina zatvora, koji je u vrijeme počinjenja zločina bio maloljetan. Slađana Novoselnik osuđena je za poticanje s neizravnom namjerom. Naime, ujna i nećak u vrijeme ubojstva bili su u ljubavnoj vezi, a slučaj je proteklih 12 godina naišao na niz obrata. U nastavku donosimo kronologiju događaja.  

2011. godina

Ubojstvo se dogodilo u 30. lipnja 2011. godine u Vrsniku na Hvaru. Maloljetnika, koji je došao na Hvar na ljetovanje, teretilo se da je ujaka ubio nožem čija je oštrica bila dugačka 17 centimetara. Nakon okončanja istrage, Državno odvjetništvo podiglo je u rujnu optužnicu protiv 27-godišnje Slađane Novoselnik i njezinog 17-godišnjeg nećaka. Odvjetništvo je tražilo i produljenje pritvora u kojemu su bili od 1. srpnja.

Pred istražnim sucem Županijskog suda, 17-godišnjak je kazao da je s ujnom stupio u intimne odnose 2008. godine. Ispričao je kako je ona često govorila kako mrzi Domagoja Novoselnika pa kako se on zbog toga "postavio kao njezin zaštitnik". Slađana Novoselnik kazala je pak da je s maloljetnikom bila u vezi od 2010. godine te kako je ubojstvo, koje se dogodilo u njezinu domu, prespavala. Navela je da je, kada ju je komešanje probudilo, vidjela lokvu krvi te svog nećaka iznad suprugova tijela.  

VEZANI ČLANCI:

Ujna i nećak dopisivali su se u zatvoru na Bilicama. Izmijenili su nekoliko poruka koje su pravosudni policajci pronašli tijekom pretrage ćelija. To nije bilo dopušteno te je nakon otkrića dopisivanje prestalo. 

2012. godina

Na Županijskom sudu u Splitu 24. siječnja odgođen je početak suđenja pa je Novoselnik iznosila obranu u ožujku, što je trajalo tri sata. Priznala je kako je gajila osjećaje prema maloljetniku, no negirala je da ga je nagovarala na ubojstvo. Novoselnik je na početku suđenja mijenjala odvjetnike. Razišla s Željkom Gulišijom pa ju je po službenoj dužnosti zastupao Boris Milošević. Njega je potom zamijenila Doris Košta.

Višnja Novoselnik, majka ubijenoga Domagoja, živjela je sa sinom, Slađanom i njihovom kćeri. Za ubojstvo je okrivila Slađanu s kojom je, kako je rekla, njezin sin već imao problema. 

Novoselnik 2012. godine dobila 22 godine zatvora
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U svibnju je naloženo traseološko vještačenje mjesta zločina da bi se utvrdila dinamika zbivanja. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića naložilo je vještačenje na temelju fotografija i zapisnika s očevida te nalaza patologa. 

U rujnu se dogodio preokret kada je nećak izjavio da nije on ubio ujaka, nego njegova ujna. Mijenjajući obranu, opovrgnuo je ono što je dosad izjavljivao, da je ubio ujaka u samoobrani nakon što ga je on napao.

Slađana Novoselnik nepravomoćno je osuđena na zatvorsku kaznu od 22 godine, a njezin nećak na deset godina maloljetničkog zatvora, u rujnu 2012. godine. 

2013. godina

Vrhovni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu sudskog vijeća kojim je predsjedao sudac Živaljić. Naime, smatralo se da nije dovoljno dobro dokazano da je Slađana Novoselnik doista nagovorila nećaka da ubije njezinog supruga. Nećak je u pritvoru proveo maksimalno vrijeme dozvoljeno za maloljetnike, a Novoselnik je novo suđenje čekala u zatvoru. 

VEZANI ČLANCI:

2015. godina

Slađana Novoselnik nakon 3,5 godine izašla je iz pritvora na splitskim Bilicama te na slobodi čekala nastavak suđenja. 

2017. godina

Prema nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu na ponovljenom suđenju, Novoselnik je oslobođena optužbi za poticanje na ubojstvo svoga supruga. Nećaku je kazna smanjena na osam godina. 

"Imamo oslobađajuću presudu koja nije pravomoćna, ali očekujem da će biti potvrđena. Ovdje se ukazuje stravičan problem splitskog Centra za socijalnu skrb. Mojoj branjenici je dijete oduzeto jer je bila u zatvoru. Kada je izišla, poduzeli smo sve radnje da dobije dijete i da dijete vrijeme do sudske odluke provede s majkom, ali Centar je to zanemario i pokrenuo proces oduzimanja djeteta. Mi sad krećemo u bitku da se dijete vrati majci", izjavila je tada odvjetnica Doris Košta.

Naime, skrbništvo je dobila baka Višnja. Nakon što je izišla iz zatvora, Novoselnik se preselila u Viroviticu i tvrdila da joj djetetova baka ne dopušta susret s kćeri.

Ponovljeno suđenje 2017. godine
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

2018. godina

Nećak Matija je u siječnju opet zatvoren jer je kažnjen kaznom zatvora duljom od pet godina. 

2019. godina

U lipnju je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu i naložio novo suđenje na splitskom sudu. U to vrijeme Novoselnik je izjavila da živi kod majke i da ima pravo dva puta susresti se s djetetom. 

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu, nećak je opet pušten na slobodu.

2021. godina

U rujnu je počelo treće suđenje zbog ubojstva Domagoja Novoselnika. Suđenje se ponovno odvijalo bez prisutnosti javnosti zbog zaštite maloljetne kćeri Slađane i Domagoja Novoselnika. Nećak se nakon svega oženio, a Novoselnik i dalje živjela s majkom u Virovitici. 

Ponovljeno suđenje 2021. godine
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

2023. godina

Treća presuda objavljena je danas, 25. rujna, 2023. godine. S obzirom na to da je Matija Franc stariji od 23 godine, više ne može u maloljetnički zatvor.

Komentara 3

AC
acer7
15:45 25.09.2023.

bila je bolja prije. Što se nije rastala. A ovaj tip si je zbog malo trpanja ujne uništio život.

MA
Maslac
15:17 25.09.2023.

znaci ujna ga je poducavala

ST
Startrack
14:46 25.09.2023.

Neznam sta zenu teretite. Poticanje na ubojstvo, bdlastina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije