Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije ne prestaju

SDP traži odgovornost 'onih koji su dopustili ozbiljne propuste' u slučaju ubojstva studentice u Osijeku

Osijek:  Studneti odali počast preminuloj kolegici Mihaeli Berak
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/4
25.09.2023.
u 12:43

Očekujemo odgovornost svih u lancu koji su ovakvo postupanje dopustili te reviziju sustava koji je zaboravio na svoj osnovnu svrhu – zaštitu života, sprječavanje i suzbijanje kažnjivog ponašanja i održavanja povoljnog stanja sigurnosti – zaključuju iz Županijske organizacije SDP-a OBŽ

Tragični događaj smrtnog stradavanja mlade osječke studentice koju je usmrtio policijski službenik na površinu je iznio niz problema koji svoje ishodište imaju u očitom nefunkcioniranju sustava koji bi trebao štititi građane ove zemlje. Izražavamo, prije svega, našu najdublju sućut obitelji i prijateljima stradale djevojke i osudu čina nasilja koji nas je sve potresao – stoji u priopćenju SDP-a Osječko-baranjske županije.

Podsjetimo, osječki policajac Marko S. (27) osumnjičen je za ubojstvo Mihaele B. (21) u srijedu navečer u svom stanu u osječkom Donjem gradu. Kolegama je prvo tvrdio, kako se tereti, da je riječ o suicidu. Ta se priča, pak, brzo raspala, a policija ga je potom kazneno prijavila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvo. U prijevodu, smatrali su kako je pištolj opalio uslijed neopreznog rukovanja oružjem. No, Državno odvjetništvo s time se nije složilo te je smrt studentice okvalificiralo kao ubojstvo.

Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju, poručuju pak iz SDP-a, apsolutno je neprihvatljiva.

- Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države? Trebamo li se zabrinuti po pitanju sigurnosti u našoj zemlji jer ovaj slučaj ozbiljno propitkuje načela koja nam institucije jamče? Minimalno što smo nakon ove sramotne farse u Osijeku očekivali bila je reakcija nadležnog ravnatelja i ministra, ali one su nažalost izostale. Potpuno je jasno da se u ovom slučaju radi o neprofesionalnom postupanju, a odgovorne pozivamo na reakciju u skladu s odgovornostima koje nose funkcije koje obnašaju. Očekujemo nedvosmisleno i nepristrano postupanje po svakom obliku nasilja i nedvosmislenu i nepristranu istragu po ovom slučaju u Osijeku koji nesumnjivo narušava integritet policije. Očekujemo odgovornost svih u lancu koji su ovakvo postupanje dopustili te reviziju sustava koji je zaboravio na svoj osnovnu svrhu – zaštitu života, sprječavanje i suzbijanje kažnjivog ponašanja i održavanja povoljnog stanja sigurnosti – zaključuju iz Županijske organizacije SDP-a OBŽ.

VIDEO Studenti odali počast ubijenoj kolegici

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije