Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Spider web"

Krojf tvrdi: "Veze nemam s kokom u Brazilu"

\'zaja02_ros_bih_240910\'
21.05.2011.
u 12:30

Petar Ćosić, bivši specijalac iz Lučkog, i njegov brat Ante uhićeni su u akciji razbijanja lanca švercera droge iz J. Amerike

Netko je pozvonio oko 8.30 sati, a nakon toga je ženski glas rekao: Zrinka je! Tako mi se zove supruga. Otvorio sam vrata, a ono duge cijevi i nekoliko specijalaca. Oborili su me na pod i vezali – opisivao nam je Miljenko Žaja Krojf (53), za kojim je raspisana tjeralica u Hrvatskoj, uhićenje u stanu u središtu Čapljine, gdje ga je zaskočila policija MUP-a RS.

Kako kaže, nakon premetačine, odvezli su ga u Mostar pa u Sarajevo te ga kasnije pustili na slobodu.

Upoznali se 1992. godine

Navodno je priveden zbog sumnje da je sudionik u međunarodnom švercu kokaina, kao i njegov poznanik Petar Ćosić (40), bivši pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko, te njegov brat Ante (44).

– Nemam veze s ovom slučajem. Što se mene tiče, ova je akcija bila čisti promašaj koji mi je nanio veliku štetu. To pogotovo kada je posrijedi moj posao prodaje ljekovitih krema – negodovao je Krojf s kojim smo, nakon puštanja, razgovarali u Čapljini. Policiji je, tvrdi, kazao da je Ćosića upoznao 1992. u Zagrebu jer je on navraćao u njegovu pizzeriju.

– Imali smo intenzivne kontakte sve do 1999., kada sam ozlijeđen pri eksploziji bombe koja je bila postavljena u moje vozilo. Tri sam godine potom bio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Nakon izlaska, Petar me je zamolio, a bilo mu je poznato da imam češke dokumente, da i njemu omogućim kontakt s osobom koja mu može napraviti te papire – kaže Krojf. Spojio ga je, nastavlja, s Radojem Simićem, vlasnikom više nekretnina u Pragu. Naknadno su, kaže, otišli u Češku i, kako bi dobili potrebne papire, otvorili zajedničku tvrtku pod nazivom PZM.

– Vratio sam se u Zagreb i s Ćosićem imao povremene kontakte. U listopadu 2008. sam stigao u Posušje, gdje sam napravio kuću i poslije je prodao, pa potom živio u Mostaru i Čapljini. S Petrom sam se viđao kada bi on došao u rodni Tomislavgrad. Nikad nisam bio u poslu s ljudima koji se bave drogom – tvrdi Krojf.

Inače, sporna pošiljka kokaina koja se povezuje s privođenjem Ćosića i ostalih u BiH, "pala" je u Španjolskoj prije desetak dana, a riječ je 400 kilograma kokaina. Droga je iz Južne Amerike u Španjolsku stigla morskim putem, a njezina je zapljena zapravo još jedan od nastavaka međunarodne akcije usmjerene na razbijanje lanca krijumčara kodnog naziva "Spider web" (Paukova mreža) te je zbog toga na području Zagreba i Dalmacije, prema nalogu USKOK-a, i uhićeno pet osoba te su sprovedeni na ispitivanje u Splitu.

Šestorica u avionima

Detalje ove akcije, u kojoj su sudjelovale policije nekoliko zemalja, MUP bi trebao predstaviti sljedeći tjedan. U travnju je također bilo uhićeno šest osoba koje su uz pomoću malog aviona švercale 105 kilograma kokaina s područja Karipskog bazena u Europu. Pošiljka je trebala stići u Zagreb, ali su krijumčari, dok su je prevozili u autima, uhićeni u Austriji i Sloveniji.

Nedavno je u Brazilu razbijena 17-eročlana skupina srbijanskih državljana, a kod njih je zaplijenjeno 620 kg kokaina te 1,25 milijuna dolara. Ova se uhićenja također povezuju s nastavkom akcije "Spider web". Inače ona je svoje kodno ime dobila po Hrvatu Mati Pauku, uhićenom u listopadu u Brazilu, kod kojega je pronađen laboratorij za proizvodnju kokaina te je za pretrage nađeno oko 180 kg droge.

Komentara 7

B6
Booyaka 619
14:08 21.05.2011.

Njegova je uspješno prešla hrvatsku granicu i upravo je miksaju...

KN
knjoupek
07:51 22.05.2011.

ma di bi takvog humanistu i dobrotvora miješali s drogom-on je previše vezan za dobrotvorni rad da bi si takvo što dopustio

DU
Deleted user
14:00 21.05.2011.

pravilna izjava bi bila,\' ova u brazilu nije moja\'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije