Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okončan proces

Kriva za smrt četveromjesečne kćeri i oslobođena kazne

zdenka ivošević
10.12.2010.
u 10:32

Kriva je i za pokušaj ubojstva supruga Bogdana koji ju je predhodno pretukao

Ogulinka Zdenka Ivošević (44) proglašena je krivom za pokušaj ubojstva supruga te ubojstvo iz nehaja četveromjesečne kćeri Lane te osuđena na šest mjeseci zatvora. Dio je to presude Županijskog suda u Karlovcu nakon dugotrajnog i iscrpnog postupka koji je obilovao emocijama, a ponekad i mučnim raspravama. Zdenka Ivošević 8. veljače 2004., nakon što ju je suprug pretukao i prijetio joj, pucala je u njega iz pištolja Crvena zvezda. Njega je ranila u podlakticu, a četveromjesečnu kćer ustrijelila je u prsa, nakon čega je i dijete umrlo. Nakon toga tragičnog događaja Ivoševići su se rastali.

 >>Ubila je svoju kćer. Zatvor joj ne može biti teža kazna

Sudsko vijeće u dijelu presude stalo je na stranu obrane koja je tvrdila da je Z. Ivošević iznimno teško pogođena smrću male Lane te da joj veća kazna od te nije potrebna. Zato ju je u tom segmentu oslobodilo kazne.

 – Nakon zaista iscrpnog i ponovljenog procesa jasno je, a to ni stranke ne spore, da je optužena bila u stanju sužene svijesti, znatno smanjene ubrojivosti i da nije vladala svojom voljom i postupcima. Jasno je da ju je suprug teško napao, što potvrđuju podaci da ju je nakon što je pala na pod nastavio tući i stavio joj nogu na prsa, rekavši da će joj slomiti kralježnicu. Ipak, onog trenutka kad je pobjegla od njega, on je prestao biti napadač. Napad nije mogao biti ni kad je za njom došao s djetetom u naručju pa držimo da nužnu obranu ne možemo tako široko tumačiti. Zbog krajnje specifičnih okolnosti ovoga kaznenog djela kazna je umanjena na šest mjeseci, a u nju se uračunava i vrijeme od 8. do 11. veljače 2004. tijekom kojeg je optužena zadržana nakon počinjenja kaznenog djela – objasnio je presudu sudac Ante Ujević.

Zbog teškoga materijalnog stanja Zdenka Ivošević oslobođena je svih sudskih troškova. Koliki će biti troškovi postupka vezani uz njezina bivšeg supruga, oštećenika u postupku, još nije poznato.

 

Komentara 3

BA
BandaZG
11:07 10.12.2010.

Da je muškarac isto to napravio već bi ga razapeli. Odakle joj uopće pištolj?

MM
Mladen Miletić
11:37 10.12.2010.

Slažem se ali onda treba biti svatko jednaki pred zakonom ; oslobošen kada sin oca ili otac sina likvidira.....

DH
Dante_HR
21:45 10.12.2010.

Šest mjeseci zatvora za ubojstvo (vlastitog) djeteta! Pročitaš, zineš, ne vjeruješ... i osjećaš kako ti razum odbija shvatiti. Ali trebalo bi shvatiti. U današnjoj feminističkoj Hrvatskoj muškarac treba shvatiti gdje se nalazi, jer se sutra može naći onkraj brave nee bude li spreman. Ne komentiram oca poginule bebe, jer toga nije vrijedan. Ne komentiram majku poginule bebe, jer toga nije vrijedna. Komentiram poginulu bebu i ovu prokletu državu koja ne štiti djecu. Zar može postojati bilo kakvo opravdanje da se najstrože ne osudi ubojstvo djeteta?! Presuđivanjem ovakve kazne za zločin koji je ovdje počinjen, glavni zločin tek je počinjen samom osudom. Smatram da je ovako nakaradna presuda zločin naše države. Smatram da država Hrvatska čini nezaustavljiv niz zločina, štiteći interese majki, zanemarivajući interese djece, a očevi su \'\'usputna pojava\'\', bez prava. No, za mene (premda sam muško) najvažniji je interes djeteta, a država je dužna ponajviše štiti taj interes - onih koji su nedužni i nemoćni braniti se. Po istom sistemu država udjeljuje majkama djecu prilikom nesporazumnih razvoda. Majka je u našoj državi kult, netko tko se ne propituje i ne procjenjuje. Otac se, s druge strane, gura u pozadinu, nebitan je, čak npr. manje bitan od majčine rodbine (u odnosu na dijete). Što država očekuje od ovakvog omjera? Blagostanje, miran suživot, toleranciju i povjerenje među njenim građanima? Za ovakvo namještanje rasula obiteljskih zajednica i odnosa među ljudima glavni i odgovorni krivac je sustav. A to što država ne štiti djecu (odnosno štiti samo deklarativno), najveća je tragedija u sustavu. Kako to naša država čini, odgovor se nalazi upravo u ovom članku VL, ali i jadnoj svakodnevici mnogih malih Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije