Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi trofej

Kristijan Bikić pobjednik 308. Čoje nakon trostrukog pripetavanja

Sinj: Održano natjecanje za 308. Čoju
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/16
05.08.2023.
u 21:25

Bikić je rođen 1975. godine u Sinju, a na ovoj se Alci oprašta od alkarske povorke.

Nakon trostrukog pripetavanja, alkar Kristijan Bikić pobjednik je 308. Čoje s ukupno 12 punata što mu je prvi trofej u karijeri, i to na oproštajnom viteškom nadmetanju.

Bikić je rođen 1975. godine u Sinju, a na ovoj se Alci oprašta od alkarske povorke. Kao pratitelj barjaka debitirao je 2002. godine, a kao kopljanik 2006. godine.

 Početak Čoje kasnio je pola sata jer se u subotu rano ujutro nevrijeme sručilo na Cetinsku krajinu pa su iz tehničke operative trkališta sve do pred početak nadmetanja sanirali što se sanirati dalo. Ipak, nije bilo velike pomoći jer je prolazna kišna epizoda pratila alkarsku povorku sve do dolaska na megdan. Bez obzira na sve te okolnosti, trkalište je bilo ispunjeno u većem dijelu.

Tek 19 punata pogođeno je u prvoj trci, teško je i bilo očekivati da će se alkari iskazati u rezultatima gađanja s obzirom na loše stanje staze trkališta. Velik su zamašnjak za dalje imali svi oni s pogotkom "u dva". Takvih je bilo sedmorica.

05.08.2023., Sinj - Odrzano natjecanje za 308. Coju. Kristijan Bikic pobjenik je Coje. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dvadeset je alkara trebalo proći stazom od biljega do vrha trkališta dok nije Gradska glazba Sinj zasvirala. Kristijan Bikić, kojemu je ovo oproštajna godina u četi alkara, ponio je na svom koplju alku nabodenu u središnji dio i s tri punta iz druge i dva iz prve došao do vodstva. Debitant na alkarskim svečanostima Bože Mandac pogodio je u nastavku "u sridu" i dostigao Bikića na pet punata. Isti je scenarij za rukom pošao i debitantu Stipi Bogdan te Mihovilu Župi.

Kako se promijenio raspored nastupanja alkara u trećoj trci, od onih s manjim prema većem broju punata, sukus cijele priče 308. Čoje bio je u onima koji su bili po rasporedu posljednji. Bikić, Mandac i Bogdan pogodili su "u dva", a Župa, kao posljednji, premda u najpovoljnijem položaju, ostao je bez punata jer mu je alka spala s koplja što je značilo pripetavanje trojice alkara.

U pripetavanju, Bikić i Bogdan prvo su naciljali dio za dva punta, a Mandac je pogodio "u jedan". U drugom su Bikić i Bogdan pogodili "u dva", a s istim je skorom završio Bikić u trećem pripetavanju dok je Bogdan ostao bez punata.

Nadmetanje za 308. Alku počinje u nedjelju u 16, 30 sati.

Komentara 1

BR
Brdo
06:22 06.08.2023.

Kao da je bitno, osim njima tamo, tko je pobjednik tog turskog obicaja iz daleke proslosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije