Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne osjeća se krivim

Krijumčaru migranata iz Srbije određen mjesec dana pritvora

Priveden osumnjičeni vozač kombija s izbjeglicama na koji je pucala policija
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
02.06.2018.
u 23:04

Osumnjičenik ima branitelja po službenoj dužnosti, to je John Matek

Sutkinja istrage Sanda Janković je kasno večeras nakon održane sjednice radi određivanja istražnog zatvora krijumčaru ljudima iz Srbije (1959.) izdala rješenja za jednomjesečni pritvor i to po tri osnove, te je u pratnji policije, skrivajući lice, odveden u zatvor u Karlovcu.

"Rješenje glasi na opasnost od bijega, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog posebno teških okolnosti djela, ali ne i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, što je sve detaljno objašnjeno osumnjičeniku", rekla je Janković novinarima ispred zgrade suda u subotu kasno na večer.

Priveden osumnjičeni vozač kombija s izbjeglicama na koji je pucala policija
1/8

Ovaj istražni zatvor teče od trenutka uhićenja, dakle od 1. lipnja i po ovom rješenju traje najdulje mjesec dana, a onda će se ponovno odlučivati o mogućem produljenju pritvora.

Osumnjičenik ima branitelja po službenoj dužnosti, to je John Matek koji je bio na ročištu i iznio je stavove osumnjičenika, koji se protivio određivanju istražnog zatvora, rekla je Janković. Zamoljena da potvrdi da je osumnjičenik N.M. iz Niša, Janković je rekla da je u ovoj fazi na snazi tajnost istrage i da ne može iznositi te podatke, kao ni podatke o tome osjeća li se osumnjičenik krivim, jer se danas o tome i nije odlučivalo, već samo o okolnostima bitnim za određivanje istražnog zatvora.

Odvjetnik Matek je, nakon što je osumnjičeni branjenik iz zgrade suda u policijskoj pratnji otišao u zatvor u Karlovcu, rekao Hini: “Moj se branjenik, onako kako ga se tereti, ne osjeća krivim”.

Krijumčar, koji je u Donjem Srbu u srijedu pobjegao policiji i potom u petak pronađen i uhićen, u subotu popodne je u karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu ispitan te ga se tereti za kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

U obrazloženju piše da je osumnjičenik nakon dogovora s najmanje dvije nepoznate osobe da će za novčanu naknadu preuzeti strane državljane za koje je znao da su ilegalno ušli u Hrvatsku iz BiH, 30. svibnja 2018. oko 21,40 sati u Donjem Lapcu  preuzeo 30 državljana Iraka i Afganistana koje je smjestio u prtljažni prostor  kombi vozila, iako je znao da je taj prostor premalen za taj broj osoba i da su iste smještene u neljudskim uvjetima, te se nastavio kretati u smjeru Donjeg Srba u cilju da osobe koje je preuzeo dalje preveze u zemlje Europske unije”.

Priopćenjem DORH-a se precizira da je policija u više navrata pokušala zaustaviti vozilo, ali da se on oglušio na svjetlosne i zvučne znakove policije te je ubrzao kretanje vozila i tako doveo u opasnost živote ljudi koje je prevozio. Kada je došao do mjesta Raštele, gdje je uočio policajce koji su mu vozilima prepriječili put, krenuo je prema njima vozilom punom brzinom s ciljem da usmrti policijsku službenicu, ali se ona bacila u stranu. Vozilo je zaustavio tek kad su policajci prema vozilu ispalili više hitaca te je pobjegao u nepoznatom smjeru. Od 30 migranata u prtljažnom prostoru više ih je zbog prebrze vožnje ozlijeđeno, a dvoje djece  je teško ozlijeđeno od vatrenog oružja.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:25 02.06.2018.

Dobro je nisu ga streljali, sad se po srbiji može hvalit da je preživio jasenovac, možda i knjigu napiše.

Avatar Snijeg
Snijeg
01:21 03.06.2018.

Ne osjeca se covjek krivim jer je takvo ponasanje u Srbiji normalno.

BB
bblc
07:41 03.06.2018.

Taj je sudionik trktorijade a sada je stigao u kombiju.Da je imao kompas u džepu naši ga ne bi uhvatili.Okolno raslinje se promjenilo,pa izgubio orijentir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije