Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krijumčarenje najprofitabilnija kriminalna niša: Ilegalnih migranata 26% više

U prvih sedam mjeseci ove godine uhićenja krijumčara ljudima porasla su 73 posto, kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova.
18. kolovoza 2018. u 23:33 24 komentara 3325 prikaza
Migranti
Foto: Reuters/Pixsell

Migranti koji se preko Hrvatske pokušavaju probiti do zapadne Europe svakodnevno pokušavaju prijeći granicu Hrvatske i BiH. Neslužbeno doznajemo da se radi o stotinama migranta koji preko šuma prolaze na hrvatski teritoriji. Iz MUP-a pak kažu kako nema govora nesmetanom prolazu i tako velikim brojevima te kako je ljeto vrhunac sezone ilegalnih prelazaka i da su se na to pripremili i ljudima i opremom.

Akcija hvatanja Pogledajte kako policija u BiH lovi migrante, traže 2500 ilegalaca

Migrantima je potpuno otvoren prolaz iz Albanije do granice BiH s Hrvatskom, gdje ih prvi put u Europi čeka čuvana granica. U prvih sedam mjeseci ove godine zabilježen je porast broja ilegalnih migranata za 26 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ali je porastao za više od 50 posto i broj prijavljenih krijumčara ljudima, te danas najprofitabilnije kriminalne niše, kažu iz MUP-a.


Uz granicu čekaju prijevoz

Kako doznajemo, u napuštenim ili slabo naseljenim selima uz granicu česte su provale migranta koji prespavaju u objektima i čekaju uglavnom još u Bosni dogovoreni prijevoz. Nerijetko su i prevareni i ostavljeni pa tako tumaraju sami po Hrvatskoj. Skupina od osam migranta tako je u Zadru jučer ujutro uhićena nakon što je vlasnik kamiona dojavio da su mu ušli u ispod cerade u kamion. 
– Domaći prijevoznik odmarao se kod Karlovca i vjerojatno su mu tamo ušli u kamion dok je spavao. Mislili su da idu prema Sloveniji, a on je vozio prema Zadru. Kad ih je vidio, zvao je policiju – rekao nam je jučer naš policijski izvor u Zadru.

Migranti
1 / 41
Policijska racija na lokacijama koje koriste izbjeglice s Bliskog Istoka

Jučer je zabilježen i događaj kod Korenice. U kamion 32-godišnjeg talijanskog državljanina natiskalo se čak 59 migranta, od čega 40 Pakistanaca, 15 Sirijaca i četiri Indijca. Prešli su šumom u Hrvatsku i tu ih je pokupio Talijan. On se, kada ga je policija primijetila, barem predao i tako izbjegao veće probleme, za razliku od 50-godišnjeg državljanina Srbije koji je dan prije pokušao prevesti 24 migranta iz Afganistana, Pakistana, Sirije i Irana u kombiju.

Prevozio 59 migranata Istraga u tijeku Uhićen kod Kapele Koreničke, krijumčario 59 migranata

– Migranti sigurno ne prolaze slobodno i nesmetano. Na terenu imamo povećane snage i tehničku opremu. Trenutačno provodimo operativnu akciju na tom području, što se i vidi zadnjih dana po uhićenjima većeg broja krijumčara i nema ništa što bi bilo alarmantno – kaže nam načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.


Ljeto je sezona kad su očekivani pojačani pokušaji prelaska i na to se policija pripremila. Hrvatska je, dodaje, prva granica na kojoj je normalan režim zaštite.

policija Lika Krijumčar migranata iz Srbije bježao policiji pa pao u kanjon dubok 30 metara

Slobodno iz Albanije u BiH

Kontrola na granicama migrantske ruta koja vodi iz Albanije, Crne Gore u BiH gotovo i nema. Karikirano, da migrant sjedne u taksi u Albaniji, mogao bi se nesmetano dovesti do Kladuše. Ponavlja da nije riječ o izbjeglicama, već ekonomskim migrantima koji žele u zapadnu Europu, što je suprotno i s azilantskom politikom EU i zaključcima Europskog vijeća o zaštiti granica, tako da je Hrvatska pozvana da na granici provodi jake mjere.

Pogledajte video - Granična policija RH u ophodnji državnom granicom u sprečavanju ulaska migranata iz BIH


– Imamo i Frontexov zrakoplov u Zadru koji svakodnevno leti i daje podatke gdje se migranti nalaze u BiH te pripremaju li se za ilegalni prelazak – ističe Ničeno.

Granična policija RH u ophodnji državnom granicom u sprečavanju ulaska migranata iz BIH Pronađeni mrtvi Policija objavila razlog smrti dvojice migranata koje su pronašli u šumi kod Ogulina


U prvih sedam mjeseci ove godine zabilježen je porast od 23 posto ilegalnih migranata u odnosu na prošlu godinu. To je, s obzirom na fragmentaciju rute koja je išla preko BiH, relativno zadovoljavajuće i daleko smo ispod brojeva iz 2015. i 2016. No može li se granica apsolutno zapečatiti?
– I u Sjevernoj Koreji prolaze granicu. Nikad ne možete reći da je 100 posto zatvoreno, nikad nije, netko i prođe. Ali ako gledamo koliko to ima utjecaja na ukupna kretanja, ona su minimalna jer su druge rute, poput zapadnomediteranske, itekako aktivnije. Istovremeno imamo povećanje broja otkrivenih krijumčara . Tu smo puno jači i govori da smo prisutni – dodaje Ničeno.

‘Po selima, poljima i šumama su ih stotine’

Gotovo svakodnevno djelatnici PU karlovačke po raznim mjestima uz granicu s BiH pronalaze skupine migranata. Eskalacija problema s migrantima započela je početkom godine, kada su mještani primijetili krađe čamaca, provale u napuštene vikendice uz Kupu. Sve je upućivalo na to da migranti noću prelaze granicu između Hrvatske i BiH, koja je u Karlovačkoj županiji duga 55,5 kilometara, te da ih krijumčari ostavljaju u blizini granice sa Slovenijom. Prema podacima PU karlovačke, u prva tri mjeseca ove godine uhitili su 103 migranta, a u istom periodu 2017. njih samo 12. Do danas je taj broj višestruko porastao.

Migranata ima po selima, šumama, poljima, stotine njih šetaju do granice sa Slovenijom. Da policija objavi sve točne podatke, ostali biste svi zaprepašteni, vjerujem da bi tek tada nastala panika. Od početka godine po selima kod nas na Kordunu mi smo ih susreli na stotine. Srećom, ne stvaraju probleme, više su agresivni oni koji ih krijumčare. Ne znam kada će i hoće li to stati – govori nam mještanin Vojnića.

Početkom srpnja Darko Bratić, danas načelnik PU karlovačke, kazao je da je zabilježeno 40 kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko granice te dodao da kapaciteti karlovačkog zatvora više nisu takvi da mogu prihvatiti sve koji se u istrazi pritvaraju.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • ing-12345:

    Hrvatska policija ne radi dobro jer je kroz Hrvatsku prošlo ne uhvaćenih 6.000 imigranta samo do siječnja 2018., pa Bozinović laže. Udbaše Božinovića i Plenkovića treba smijeniti a na granicu postavit bodljikavu žicu i postavit hrvatsku vojsku da čuva granicu. ... prikaži još!u. A čuvanje granice za vojsku je borbena zadaća sa pucanjem

  • juma:

    Kazne za krijumicare su simbolicne i ne sluze odvracanju od kriminalnih aktivnosti. To su uglavnom novcane kazne i eventualno uvjetno zatvorska kazna. Prema tome sve je to uzaludno. I kada ih uhvate za tjedan dana su opet na poslu i ... prikaži još! u jednoj turi otplate i novi kombi i desetak takvih kazni. Tek kad minimalna kazna bude 5 godina zatvora pa navise mozemo ocekivati neku promjenu.

  • prajdali100:

    Ove nazovi migrante uz " prigodan doček" vraćati nazad a krijumčare spengati u zatvor na nekoliko godina.Procesuiranje tog ološa mora biti prioritet !!!