Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURO OD 2023.

Krenula masovna proizvodnja: Izvršni direktor HNB-a otkrio kada će građani moći nabavi prve eure

eurokovanice
Foto: Kruno Galjar
1/4
18.07.2022.
u 23:23

Za novac koji se drži kod kuće građanima se savjetuje da ga krajem godine počnu polagati na račune kako bi se automatizmom mogao prebaciti u eure, savjetovao je

Izvršni direktor HNB-a Tihomir Mavriček objasnio je za RTL proceduru koja očekuje građane prilikom uvođenja eura 1. srpnja 2023. godine. 

"Počela je masovna proizvodnja hrvatskih eurokovanica koje će biti u opticaju od 1.1.2023., a građani će ih moći pribaviti od 1.12.2022. u obliku početnih paketa. Početni paket je određena količina eurokovanica, 343 eurokovanice u protuvrijednosti 100 kuna koje će građani moći nabaviti u bankama, FINA-i i Pošti. Građani će dati 100 kuna i dobiti protuvrijednost 13,28 eura u tih 33 eurokovanice", kazao je Mavriček.

"Od 1.1.2023. nije moguće isplaćivati kune na bankomatima već samo eure", dodao je.

Kazao je i kako će se sav novac koji se nalazi na računima građana automatski s 1. siječnja 2023. preračunati u eure.

"Za novac koji se drži kod kuće građanima se savjetuje da ga krajem godine počnu polagati na račune kako bi se automatizmom mogao prebaciti u eure, a oni koji će duže čekati moći će besplatno tijekom iduće godine zamijeniti kune u eure u bankama, Pošti i FINA-i, a od 2024. nadalje, u HNB-u za novčanice neograničeno vrijeme a za kovanice iduće dvije godine. Kovanice će se moći ukupno 3 godine mijenjati za eure", kazao je.

Komentirao je i što će biti s dokazivanjem porijekla novca ukoliko će se raditi o velikim iznosima.

"Zamjena kune za eurom primjenjivat će se regulativa iz sprečavanja pranja novca koja zapravo propisuje da se svaka transakcija iznad 105 tisuća kuna mora evidentirati, a nakon 200 tisuća kona mora se prijaviti Uredu za sprečavanja pranja novca", kazao je.

"Vjerojatno će se građani priviknuti na niže cijene koje će biti nominalno izražene u eurima pa će biti isti omjeri kao što je sad plaća u kunama, cijene u kunama robe i usluga, tako će biti s cijena i uslugama u eurima i plaćama u eurima. HNB će početi kampanju prema građanima od 9 mjeseca, počela je edukaciju javnosti putem sustava elektroničke edukacije tako da se može već sad javnost i maloprodaja upoznati sa svim značajkama eurokovanica i euronovčanica", dodao je.

Komentirao je i mogu li udruge potrošača odraditi kvalitetnu kontrolu prebacivanja cijena iz kune u eure u trgovinama.

"Svi smo tu da kontroliramo kako će se cijene preračunavati u eure i svi možemo odreagirati. Najbolje da tržište pokaže kako je tko odredio cijene i to će biti pokazatelj gdje će naši građani kupovati, da li kod onih koji su zloupotrijebili tu mogućnost i povisili cijene u odnosu na one koji će fer poslovati i realno iskazivati cijene", kazao je Mavriček.

Ključne riječi

Komentara 11

IB
iva.begovic
08:51 19.07.2022.

60.000 službenika Europske komisije, kako javlja njemački magazin Bild, do kraja godine dobiti će povišicu plaće od 8,5 %. Zašto svi zaposlenici u EU ne bi dobili povišicu u istom iznosu?

IB
iva.begovic
08:54 19.07.2022.

Ta povišica od 8,5 % za sve službenike Europske komisje, znači povišicu plaće u iznosu od 2.500 eura za Ursulu.

IB
iva.begovic
10:06 19.07.2022.

Ako netko misli da 60.000 zaposlenika EU u Briselu godinama nije dobilo povišicu plaće pa je ovogodišnja povišica od 8.5 % opravdana, vara se. Od 01.07.2021. godine, bila je povišica od 1.9 % što je za troškove EU adminsitracije činiloo povećanja izdvajanja poreznih obveznika od 200 miliona eura godišnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije