Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vraćena pozajmica

Kreditom Zabe HDZ vratio 4,8 milijuna kn duga PPD-u

hdz
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
06.08.2016.
u 16:30

Podignut je kratkoročni kredit od 10 milijuna kn, s kamatom ispod 5%, pa se HDZ riješio neugodne afere koja je dočekala Plenkovića

HDZ je krajem srpnja vratio cjelokupni dug s pripadajućim kamatama zbog kašnjenja Prvom plinarskom društvu (PPD), u iznosu od 4,8 milijuna kuna. U skladu s najavama novog predsjednika stranke Andreja Plenkovića i glavnog tajnika Gordana Jandrokovića o budućem transparentnom financiranju i poslovanju, stranka je ugovorila kreditiranje sa Zagrebačkom bankom (Unicredit) u iznosu od 10 milijuna kuna. U stranci potvrđuju da je riječ o kratkoročnom kreditu i da je ugovoren s kamatom manjom od 5 posto.

Prošlomjesečna objava kako je PPD zatražio povrat pozajmice uzrokovala je glavobolje u HDZ-u i došla je u najgorem trenutku. Stvorena je afera, premda su i državna revizija i nevladine udruge poput GONG-a potvrdile da pozajmica nije protuzakonita, ali je informacija poslužila za unutarstranački sukob. Plasirana je u trenutku kada je Andrej Plenković tek započeo s procesom preuzimanja stranke i na njega se odmah svalio teret potencijalne afere.

Meta objave informacije bio je Milijan Brkić, jer je on pozajmicu, kako su ga mediji optuživali, potpisao “na svoju ruku”. Pokazalo se, međutim, da je pozajmicu odobrio Tomislav Karamarko, Plenković je tada izjavio da će zatražiti političku odgovornost tadašnjeg vrha, što je izazvalo napetost, no na tome se završilo, a stranka je problem riješila kreditom banke. No, otkrilo se da je u nekoliko zadnjih godina HDZ pozajmljivao novac od nekoliko privatnih poduzeća.

Novo vodstvo HDZ-a odmah je ocijenilo kako je ta praksa, premda zakonita, politički jako upitna jer je očekivano da će se problematizirati odnos s tim tvrtkama ako HDZ dođe na vlast. I sama eventualnost pogodovanja, ocijenjeno je, podrivala bi glavni cilj i princip konsolidiranog HDZ-a, dakle vraćanje povjerenja birača. HDZ je pritom pokazao prstom i na SDP i HNS, od kojih su nevladine udruge također tražile podatke o financiranju. Ni SDP ni HNS do sada nisu objavili podatke, niti uvjete svog kreditiranja i pozajmljivanja. Ostatak kredita HDZ će, uglavnom, utrošiti na izbore.

>> PPD nije jedini: HDZ otkrio kod koga se sve zaduživao

Komentara 6

Avatar 7Sisak6
7Sisak6
17:11 06.08.2016.

drago mi je opet vidjeti karamarka...hehehe njegova faca me uvijek nasmije...više nije tako zabavno na portalu nakon karamarka...šmrc

RM
rmd3
17:19 06.08.2016.

5% kamate a gradjanima 8.5% vidi se ko financira kriminalce i veleizdajnike.

MA
matan91
17:56 06.08.2016.

SDPove pozajmice vraćamo kroz beskamatne pozajmice koje su odradili kroz bonuse Hrvatskih šuma, Krešine marifetluke u Fini i Poretnoj, a kad dodamo i Sekine pozajmice Braci dolazino do iznosa od kojih boli glava čak i kad je bura kao danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije