Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Odgovarat ću za financije HDZ-a'

Što su Plenković i Brkić kazali na Predsjedništvu HDZ-a

Andrej Plenković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
12.07.2016.
u 09:00

Neki članovi Predsjedništva smatraju da je HDZ-u veliki udarac što je ostao bez HSS-a, a za to krive bivše vodstvo na čelu s Karamarkom

Predsjedništvo HDZ-a jučer se bavilo pripremama za unutarstranačke, ali i prijevremene parlamentarne izbore, a prvi je put sjednici kao gost nazočio i budući predsjednik stranke Andrej Plenković.

Kolege je upoznao s detaljima svog programa, kao i s planom aktivnosti u unutarstranačkoj kampanji.

Postupanje prema Hrgu

Govoreći o potencijalnim partnerima s kojima će HDZ ići na parlamentarne izbore, Plenković je objasnio da se vode razgovori, ali da se konačna odluka o eventualnoj koaliciji neće donijeti dok on i službeno ne preuzme stranku. Ipak, na Predsjedništvu je, kako doznajemo, izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su ostali bez HSS-a. Članovi Predsjedništva s kojima smo razgovarali smatraju da je HDZ-u veliki udarac što je ostao bez HSS-a, a za to krive vodstvo i Tomislava Karamarka jer kažu da je Branko Hrg, bivši šef HSS-a, doslovno molio da dođe do čelnika HDZ-a i da ponekim funkcijama smire nezadovoljne HSS-ovce jer je HSS-u pripao samo jedan mandat nakon prošlih parlamentarnih izbora u koaliciji s HDZ-om.

– Sada je na naplatu došla ta politika, HSS je preuzeo Beljak i otišao SDP-u – rekao je naš izvor. Plenković je pak rekao da je HDZ otvoren za razgovore i partnerstva, a to uključuje postojeće partnere i neke nove stranke. Postavilo se i pitanje koja će biti strategija prema Mostu.

Priča o financiranju Zaklade

– HSLS nam je prihvatljiv, ali i više drugih stranaka – odgovorio je Plenković na pitanje što osobno misli o Hrastu i HSP-u AS. Osvrnuo se na poruke Mosta da će tražiti mjesto premijera u sastavljanju nove većine nakon izbora te poručio kako smatra da predsjednik Vlade treba imati stranački i izborni legitimitet.

– Uobičajeno je u razvijenim demokracijama da glavni partner nudi i dobiva mjesto premijera. To je čvrst stav HDZ-a i nadam se našoj pobjedi – kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na pozajmice stranci i ustvrdio kako će on odgovarati za financije nakon što bude izabran za predsjednika te će se voditi trima načelima. – Sve financijske aktivnosti moraju biti zakonite, odluke transparentne, tj. svi članovi Predsjedništva moraju biti upoznati s financiranjem te zajednički donositi odluke od koga i kako ćemo se financirati – objasnio je.

Naši izvori kažu da je Milijan Brkić na Predsjedništvu rekao kako postoje informacije da bi u medijima mogla izaći i priča o zakladi koja ja financirala institut koji je radio za HDZ), ali i poručio da su pojedini članovi Predsjedništva svojim izjavama u medijima da oni ništa nisu znali o pozajmici (a po Financijskom statutu nisu morali znati) samo pojačali vatru oko te priče. Očito je mislio na Olega Butkovića i Miru Kovača koji su davali takve izjave. Ivan Domagoj Milošević navodno je na Predsjedništvu rekao da mu se podmeće pričama da je informacije o pozajmici od PPD-a on plasirao u javnost.     

>>'Otvoren sam za suradnju sa svim članovima Domoljubne koalicije i drugim partnerima'

>>'Ne radimo, a imamo plaće od 12 do 17 tisuća kuna. Nikome normalnom to ne može biti normalno'

Komentara 21

CI
cicibela
09:24 12.07.2016.

Kad Stjepan Mesić pozajmi milijune od nepoznatog prijatelja, to prolazi. Niti mediji, niti ikakva povjerenstva ili uskok nemaju zamjerke, ne pitaju ništa, niti ih je briga. Koja jadna država i jadan narod!

BE
blaz.elrat
09:31 12.07.2016.

Teško je vjerovati da će Marijana Petir ostati u takvoj stranci.Kad ona izađe i Beljak je gotov.

MR
mrgud55555
10:03 12.07.2016.

Toliko pljuvanje po Karamarku navodi na povraćanje. Kad ga EPH mediji kojima je Milanović oprostio milijardu dugova poreza toliko napadaju, upućuje na zaključak da je Karamatrko čestit čovjek. Gospodo gadljivi ste !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije