Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procjena

Kreditni rejting Portugala klimav, plan oporavka neće uspjeti

euros
Wikimedia Commons
06.07.2011.
u 08:18

Portugalski plan oporavka neće uspjeti jer se Portugal neće do 2013. uspjeti vratiti na svjetsko tržište i početi samostalno financirati

Nova opasnost za eurozonu javila se danas kada je agencija za kreditni rejting Moody's srozala portugalski rejting na niske grane i izrazila svoje negativno mišljenje o 80 milijardi eura vrijednom planu oporavka koji su prije samo dva mjeseca osmislili RU i MMF, prenosi Guardian.

Nepovoljna procjena uslijedila je nakon što su iz agencije Standard and Poor poručili kako će plan oporavka za Grčku biti velika prijetnja monetarnoj stabilnosti Grčke pa i cijele eurozone.

Procjena agencije Moody's izazvala je paniku i u pitanje dovela sudbinu eura upravo zbog mišljenja agencije kako portugalski plan oporavka neće uspjeti jer se Portugal neće do 2013. uspjeti vratiti na svjetsko tržište i početi samostalno financirati. Naravno, nakon toga bit će neophodan drugi plan oporavka koji će samo povećati dugovanja, a privatni kreditori će, pod pritiskom eurozone, morati zbrojiti svoje troškove i povući se.

Analitičari Moody'sa projicirali su na Portugal isti tijek događaja koji je Grčku doveo tamo gdje se nalazi te naglašavaju kako će se, ako se ne uključe utjecajni europski "igrači", problemi stabilnosti eura samo gomilati.

Komentara 2

Avatar bakunjin
bakunjin
10:52 06.07.2011.

Naravno da neće, \'pomoć\' kroz kredite niti ne služi oporavku gospodarstva \'posrnule\' zemlje. To je samo očajnički pokušaj spašavanja monetarnog sustava. Odgađanje neizbježnog.

XA
xaron
20:52 06.07.2011.

Tacniji opis stanja sa Portugalskim dugom je da su Portugalski drzavni vr. papiri (bonds) stavljeni u \"junk\" kategoriju. To je slucaj sa nasim , Irskim a i Grckim bondovima dok su na tom putu Spanjolska, Italija.... To je tipicni slucajj ekonomija sa \"sindromom srednje klase\". Naime, u navedenim drzavama plate su narasle te vise nema jeftine radne snage a postojece firme nisu u (jos) stanju da izbacuju proizvode visoke tehnologije koji su konkurentni na globalnom trzistu. To su realni problemi sa kojima se i mi suocavamo i nema izgleda da se izvucemo iz toga koristeci jeftine trikove : clanstvo u EU, promjena vlade.. Sve ove drzave su clanice EU i sve mijenjaju vlade (bez rezultata).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije