Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovarski stočar

Krave su nam uzeli, ali nitko ne pita kako ćemo sada preživjeti

\'20.01.2012.,Tuk, Bjelovar - Ogorcenom mljekaru Sari Covicu iz Tuka (Opcina Rovisce)  prije vise od mjesec dana  staja je gotovo napola ispraznjena. Od njegovih 18 muznih krava veterinarski inspektor
Damir Špehar/PIXSELL
24.01.2012.
u 12:33

Sari Čoviću veterinarska inspekcija je zbog utvrđene bolesti iz staje u klaonicu otpremila sedam krava i jedno tele

– Ne znam što da radim i kome da se obratim - sav očajan ističe Saro Čović, 42-godišnji poljoprivrednik iz Tuka nedaleko od Bjelovara, jedan od onih koji je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji izvukao "najdeblji kraj" u maglovitoj priči o enzootskoj leukozi, bolesti koja je posljednjih mjeseci otkrivena kod više od tisuću krava u Hrvatskoj. Čoviću je prije više od mjesec dana po nalogu veterinarske inspekcije u klaonicu odvedeno sedam krava i jedno tele za koje ni do danas, iako je obećano, od države nije dobio ni lipe.

Izgubio stotinjak tisuća kn

– Ovako više ne mogu, jer opomene mi stižu a već sam se zadužio kod prijatelja i više ne znam kako dalje - očajan je Čović. U staji je imao 18 krava a prodaja mlijeka njegovoj šesteročlanoj obitelji jedini je prihod. Da stvar bude gora, šest od sedam krava bile su već osam mjeseci bređe, tako da već i gruba računica kaže da izravna šteta iznosi barem stotinjak tisuća kuna, dok je ona neizravna znatno veća. Danas se kaje što je uopće dopustio odvođenje krava, jer cijela priča je vrlo maglovita. Inspekcija ga je uvjerila da bi bolest mogla prijeći i na članove njegove obitelji, što se pokazalo netočnim. Posebno ga smeta što mu nitko ne može dati nikakvu službenu informaciju. Obraćao se, kaže, veterinarima, načelniku općine, županiji, no nitko ne zna hoće li, kada i koliko dobiti odštete. Sličnu sudbinu, kaže, proživljava i mlađi brat Vinko koji je ostao bez četiri krave.

U županiji ne znaju

U županijskom Odjelu za poljoprivredu potvrdili su nam da se o obeštećenju još ništa konkretno ne zna te da oni uopće ni ne raspolažu s podacima koliko je registrirano bolesnih krava na području županije te koliko ih je već završilo u klaonici. U Hrvatskom seljačkom savezu iz kojeg su nedavno upozoravali na nezavidan položaj vlasnika oboljelih krava, ipak nude konkretnije informacije.

– Ministar je proglasio tromjesečni moratorij na klanje bolesnih krava te obećao da će obeštećenja vlasnicima stići u roku od 30 do 45 dana - ističe Marijan Šinko, predsjednik Saveza za BBŽ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije