Naslovnica Vijesti Svijet

Kraljica Elizabeta II. upoznala i 12. američkog predsjednika

Trumpovi su proveli oko sat vremena u petak u dvorcu, započevši svoj posjet uz zvuke vojnog orkestra koji je odsvirao američku himnu.
14. srpnja 2018. u 07:22 4 komentara 481 prikaza
Donald Trump i kraljica Elizabeta II
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Britanska kraljica Elizabeta II. pozvala je Donalda Trumpa i njegovu suprugu Melaniu na čaj u dvorac Windsor, njezinu 900 godina staru rezidenciju izvan Londona, te je on tako postao 12. američki predsjednik kojega je ugostila 92 godine stara britanska vladarica.

Donald Trump 'STABILNI GENIJALAC' Pitanje Večernjakovog novinara završilo na američkim televizijama

Trumpovi su proveli oko sat vremena u petak u dvorcu, započevši svoj posjet uz zvuke vojnog orkestra koji je odsvirao američku himnu. Potom su kraljica i Trump obišli počasnu postrojbu, obučenu u tradicionalne crvene odore i crne kape od medvjeđeg krzna, prije nego li je američki par zajedno s kraljicom ušao u dvorac u privatan posjet.

Uoči susreta Trump je za britanski tabloid Sun rekao kako je kraljica "kolosalna žena". "Mislim da svoju zemlju predstavlja jako dobro", rekao je Trump Sunu. "Imajte u vidu koliko godina ona predstavlja svoju zemlju, a nikada zapravo nije napravila nikakvu pogrešku".

NATO summit NATO SUMMIT Trump Angeli Merkel: I kad te kritiziram ti znaš da te volim

"Moja supruga je njezina velika obožavateljica", dodao je američki predsjednik.

Kraljica je do sada službeno ugostila 12 od 13 djelujućih američkih predsjednika tijekom svoje 66-ogodišnje vladavine, a jedina iznimka je Lyndon Johnson.

Bivši američki predsjednik Barack Obama posjetio je dvorac 2016., kao i George W. Bush 2008. godine. No najspektakularniji posjet bio je onaj Ronalda Reagana 1982. godine, tijekom kojega je bivši američki glumac jahao konja zajedno s kraljicom Elizabetom u Velikom parku Windsor u blizini dvorca.   

Donald Trump Predsjednik SAD-a VIDEO Trump Večernjakovu novinaru: 'Čestitam na pobjedi Hrvatske!'

Društvene mreže objavile su nakon posjeta Trumpovih kako je američki predsjednik poslovično u više navrata prekršio protokol, a svoj najveći gaf napravio je hodajući ispred kraljice, dok protokol predviđa da ona uvijek ide prva. Engleski mediji zabilježili su i da nije poštivao pravilo da se lagano nakloni kraljici prilikom rukovanja.

[video: 25835 / ]
Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas